Kun je laminaat over laminaat leggen?

kun je laminaat over laminaat leggen

Mike van Hout |

Je hebt een nieuwe laminaatvloer gekocht, maar je hebt geen zin om de oude laminaatvloer te verwijderen. Kun je dan laminaat over laminaat leggen? Het lijkt misschien een makkelijke en snelle oplossing, maar is het ook verstandig?

In dit artikel leggen we je uit wat de voor- en nadelen zijn van laminaat leggen over laminaat, waar je op moet letten als je het toch wilt doen, en waarom het meestal beter is om de oude laminaatvloer te verwijderen voordat je een nieuwe laminaatvloer gaat leggen.

Wat kunnen redenen zijn om laminaat over laminaat te leggen?

Sommige mensen kiezen ervoor om laminaat over laminaat te leggen om tijd en geld te besparen. Het verwijderen van de oude laminaatvloer kan namelijk een tijdrovende en zware klus zijn, vooral als het laminaat verlijmd is, wat het geval kan zijn bij een oude laminaatvloer. Bovendien moet je de oude laminaatvloer ook nog afvoeren, wat extra kosten met zich meebrengt.

Door laminaat over laminaat te leggen, hoef je jezelf daar geen zorgen over te maken. Je kunt gewoon de nieuwe laminaatvloer over de oude heen leggen, zonder dat je de oude laminaatvloer hoeft te verwijderen. Maar is dit eigenlijk wel de beste oplossing?

Aandachtspunten bij het leggen van laminaat over laminaat

Als je besluit om laminaat over laminaat te leggen, zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. 

Zo moet je er allereerst voor zorgen dat de oude laminaatvloer nog in goede staat is. Dat betekent dat de vloer geen beschadigingen, bobbels, kieren of hoogteverschillen heeft. Als dat wel het geval is, kan dit leiden tot problemen met de nieuwe laminaatvloer, zoals kraken, loslaten of slijtage.

Daarnaast is het essentieel dat je een geschikte ondervloer gebruikt voor het leggen van de nieuwe laminaatvloer over een oude laminaatvloer.

De juiste ondervloer zorgt voor een goede isolatie, geluidsdemping en egalisatie van jouw laminaatvloer.

Echter, niet elke ondervloer is geschikt voor het leggen van laminaat over laminaat. Als je laminaat op laminaat wilt leggen, heb je een dunne en flexibele ondervloer nodig, die de oneffenheden van de oude laminaatvloer kan opvangen.

Tot slot moet je rekening houden met de hoogte van de vloer. Door laminaat op laminaat te leggen, wordt de vloer namelijk hoger, wat problemen kan opleveren bij de deuren, de plinten en de drempels. Je moet dus mogelijk de deuren inkorten, de plinten vervangen of de drempels aanpassen.

Laminaat leggen op laminaat is niet altijd verstandig

Hoewel het in sommige gevallen mogelijk is om laminaat over laminaat te leggen, is het niet altijd verstandig. Er zitten namelijk ook nadelen verbonden aan deze methode. Een van deze nadelen is dat de vloer minder stabiel wordt.

Doordat je twee lagen laminaat op elkaar legt, ontstaat er meer wrijving en spanning tussen de planken.

Dit kan ervoor zorgen dat de vloer gaat werken, oftewel uitzetten en krimpen door temperatuur- en vocht schommelingen. Hierdoor kan de laminaatvloer gaan kraken, bollen of loslaten.

Een ander nadeel is dat de vloer minder mooi wordt. Het kan namelijk zo zijn dat de natuurlijke uitstraling van de vloer verloren raakt doordat de vloer dikker en zwaarder wordt, waardoor de planken minder goed aansluiten.

Ook kan de vloer sneller slijten, doordat de toplaag van de oude laminaatvloer de nieuwe laminaatvloer kan beschadigen. Bovendien loop je het risico dat de garantie op de nieuwe laminaatvloer vervalt, als je deze niet volgens de voorschriften legt.

Het belang van een stabiele ondergrond bij laminaat

Om te voorkomen dat je problemen krijgt met jouw nieuwe laminaatvloer, is het belangrijk dat je een stabiele ondergrond hebt. Een stabiele ondergrond zorgt ervoor dat de vloer niet gaat werken, kraken of loslaten. Deze bestaat uit een vlakke, egale, droge en schone ondervloer, die geschikt is voor het type laminaat dat je kiest.

Bij Laminaat.nl vind je verschillende soorten ondervloeren, die je kunt afstemmen op jouw persoonlijke wensen en eisen. Zo kun je kiezen voor een ondervloer die extra isolerend, geluiddempend, vochtwerend of egaliserend is. Bekijk onze speciale ondervloeren voor laminaat.

Oude laminaatvloer verwijderen en nieuwe laminaatvloer leggen

Als je een nieuwe laminaatvloer wilt leggen, is het meestal beter om de oude laminaatvloer te verwijderen en daarna de nieuwe laminaatvloer te leggen. Dit zorgt voor een beter resultaat, een langere levensduur en een mooiere uitstraling van je vloer.

Het verwijderen van de oude laminaatvloer is niet zo moeilijk als je denkt.

Je kunt de planken eenvoudig losklikken of loswrikken, afhankelijk van hoe ze bevestigd zijn. Gelukkig zijn bijna alle laminaatvloeren tegenwoordig voorzien van een kliksysteem. 

Vervolgens kun je de planken afvoeren of hergebruiken voor een ander doel. Het leggen van de nieuwe laminaatvloer is ook niet zo ingewikkeld als je de juiste instructies volgt. Bij Laminaat.nl vind je handige tips die je stap voor stap uitleggen hoe je jouw laminaatvloer moet leggen.

Bestel jouw nieuwe laminaatvloer bij Laminaat.nl

Of je er nu voor kiest om laminaat over laminaat te leggen of eerst de oude vloer verwijderd, bij Laminaat.nl ben je aan het juiste adres voor een nieuwe laminaatvloer.

Bij ons .nl vind je een ruim assortiment aan laminaatvloeren van hoge kwaliteit, voor een scherpe prijs. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, stijlen, diktes en merken, zodat je altijd een laminaatvloer vindt die bij jouw smaak en budget past.

Bovendien kun je bij Laminaat.nl ook terecht voor de bijpassende ondervloeren, plinten, profielen en accessoires, die je nodig hebt om je laminaatvloer te leggen en af te werken. Bestel vandaag nog je nieuwe laminaatvloer bij Laminaat.nl en profiteer van onze snelle levering en uitstekende service!

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen