WC vloer

wc en toilet vloer

Mees Vermolen |

De wc is een ruimte die vaak wordt vergeten bij het kiezen van een nieuwe vloer. Toch is het belangrijk om ook hier aandacht aan te besteden, want de wc vloer bepaalt voor een groot deel de sfeer en het comfort van deze kleine ruimte.

Bovendien moet de vloer voor op het toilet aan een aantal eisen voldoen, zoals hygiëne, waterbestendigheid en onderhoudsgemak. Het is daarom belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste wc vloer.

Welke eigenschappen moet een wc vloer hebben?

Een vloer in een wc-ruimte moet aan verschillende eigenschappen voldoen vanwege de specifieke omgeving en het gebruik ervan. Enkele belangrijke eigenschappen zijn:

  • Waterbestendigheid: de vloer moet bestand zijn tegen water en vocht, aangezien wc's regelmatig worden blootgesteld aan water. Voornamelijk voor een toilet in een badkamer is waterbestendigheid een grote prioriteit bij het selecteren van de juiste vloer.
  • Onderhoudsgemak: een gemakkelijk te reinigen vloer is belangrijk in een wc-ruimte. Materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen vlekken zijn vaak de beste keuze.
  • Slipbestendigheid: de vloer in een toiletruimte moet een zekere mate van grip bieden, zelfs wanneer deze nat is, om valpartijen te voorkomen. Speciale antislipmaterialen of gestructureerde oppervlakken zijn vaak aangeraden.
  • Esthetiek: naast functionaliteit speelt het uiterlijk van de vloer ook een rol. De vloer moet namelijk passen bij de algehele inrichting en het design van de wc-ruimte.
  • Duurzaamheid: de vloer moet duurzaam zijn en bestand zijn tegen slijtage, krassen en chemicaliën. Dit is vooral belangrijk gezien het frequente gebruik van de wc-ruimte.
  • Geluidsdemping: soms is het wenselijk dat de vloer geluiden dempt, vooral als de wc zich boven een andere ruimte bevindt. Vloermaterialen met geluiddempende eigenschappen kunnen hierbij helpen.

De beste vloeren voor op het toilet

Er zijn verschillende soorten vloeren die geschikt zijn voor op het toilet. We zetten de beste opties voor je op een rijtje en bespreken de voor- en nadelen van elke vloer.

Tegelvloer

Een veel gekozen optie voor de wc vloer is een tegelvloer. Tegels zijn namelijk waterbestendig, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes waar vocht en veel loopverkeer aan de orde van de dag zijn.

Helaas heeft een tegelvloer ook enkele nadelen. Zo kunnen tegels koud aanvoelen aan je voeten, wat niet zo prettig is in de winter. Dit zou echter nog verholpen kunnen worden met vloerverwarming. Wat alleen wel gevaarlijk kan zijn, is dat een tegelvloer glad wordt als deze nat is, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen in vochtige ruimtes, zoals het toilet.

PVC vloer

Een PVC vloer is een moderne en veelzijdige optie voor een wc vloer. PVC is een kunststof materiaal dat waterbestendig, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk is. Het is tevens slijtvast, krasbestendig en geluiddempend, waardoor het een duurzame en comfortabele keuze is voor een toilet vloer.

Daarnaast zijn PVC vloeren in elke gewenste uitstraling verkrijgbaar, want PVC kan namelijk de look van hout, steen, beton of andere materialen op natuurlijke wijze nabootsen. Een nadeel is echter dat PVC kan verkleuren door zonlicht, waardoor hij zijn kleur na verloop van tijd kan verliezen.

Waterbestendig laminaat

Vochtbestendig laminaat is een betaalbare en praktische optie voor de toiletruimte. Laminaat is een vloer die bestaat uit verschillende lagen, waarvan de bovenste laag een print van een bepaald materiaal heeft, zoals hout of steen.

Laminaat is waterbestendig, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk, mits je kiest voor een speciaal laminaat dat voorzien is van een waterafstotende toplaag. Dankzij de warme en natuurlijke uitstraling van laminaat en de combinatie van een waterafstotende beschermlaag, kun je een sfeervolle vloer voor de wc creëren.

Vinyl vloer

Een vinyl vloer is een goedkope en eenvoudige optie voor een wc vloer. Het is een kunststof materiaal dat waterbestendig, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast is vinyl ook zacht, warm en flexibel, waardoor het een comfortabele vloer is om op te lopen, zelfs in de winter.

Vinyl vloeren staan er echter om bekend snel te slijten, krassen of deuken, waardoor het een minder duurzame vloer is. Verder is een vinyl vloer lastig te repareren als het beschadigd is, aangezien het een dunne en naadloze vloer is.

Houten vloer (behandeld)

Een houten vloer is een luxe en stijlvolle optie voor een wc vloer, maar misschien de eerste soort vloer waar je aan zult denken voor een toiletruimte. Hout is een natuurlijk materiaal dat warmte, charme en karakter uitstraalt. Maar omdat hout gevoelig is voor vocht, schimmel en rot, kan het niet zomaar in een vochtige ruimte gelegd worden.

Daarom moet een houten vloer behandeld worden met een speciale coating of olie, die het hout beschermt tegen water en vuil. Mits de vloer op de juiste wijze is behandeld en zolang je de behandeling eens in de zoveel tijd herhaald, kan een houten vloer waterbestendig, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk zijn.

Bestel jouw nieuwe toilet vloer bij Laminaat.nl

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende soorten vloeren die geschikt zijn voor op het toilet. Elke vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om een vloer te kiezen die past bij jouw wensen, budget en stijl. Maar waar kun je de beste vloeren voor op het toilet vinden? Bij Laminaat.nl natuurlijk!

Laminaat.nl is dé online specialist op het gebied van vloeren. Bij ons vind je een ruim assortiment aan PVC vloeren, waterbestendig laminaat, vinyl vloeren en behandelde houten vloeren.

Al onze vloeren zijn van hoge kwaliteit, scherp geprijsd en eenvoudig online te bestellen. Bovendien bieden we je gratis advies, snelle verzending en een deskundige service. Zo kun je met een gerust hart je nieuwe wc vloer online kopen.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.