Dekvloer

Dekvloer

Mart Faassen |

Een dekvloer is als het fundament van elke vloer – het biedt een solide basis voor de perfecte vloerafwerking. Maar welke soorten dekvloeren zijn er en hoe kies je de juiste soort dekvloer voor de gewenste afwerkvloer? Laten we duiken in de wereld van dekvloeren en ontdekken waarom ze zo belangrijk zijn voor een vloer die lang meegaat!

Wat is een dekvloer?

Een dekvloer, ook wel strijkvloer, smeervloer of uitvlak vloer genoemd, is een laag van ongeveer 3 tot 6 centimeter dik die bovenop de draagvloer wordt aangebracht. De dikte van de dekvloer hangt echter af van de soort dekvloer en de eventuele aanwezigheid van vloerverwarming.

De dekvloer maakt de draagvloer egaal en vlak, zodat de afwerkvloer goed kan worden gelegd. Ook kan een dekvloer leidingen, kabels en vloerverwarming verbergen, zodat deze niet zichtbaar zijn in de afwerkvloer.

Toepassing van een dekvloer

Een dekvloer wordt toegepast in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. In nieuwbouwprojecten wordt de dekvloer meestal direct op de betonnen draagvloer aangebracht, nadat deze is uitgehard.

Voor renovatieprojecten wordt de dekvloer vaak gebruikt om een bestaande vloer te egaliseren, te isoleren of te voorzien van vloerverwarming.

Dekvloeren kunnen op verschillende manieren worden aangebracht, afhankelijk van de soort dekvloer en de ondergrond. De meest voorkomende methoden zijn het storten of smeren van de dekvloer.

Welke soorten dekvloeren zijn er?

Er zijn verschillende soorten dekvloeren die worden gebruikt in de bouw- en constructie-industrie, elk met hun eigen toepassingen, eigenschappen en voordelen. Enkele van de meest gangbare soorten dekvloeren zijn:

  1. Cementdekvloeren: cementdekvloeren, ook bekend als zandcementdekvloeren, worden gemaakt van cement, zand, en water. Ze zijn duurzaam, sterk en worden vaak gebruikt als basis voor vloerbedekking zoals tegels, laminaat, of hout.
  2. Anhydrietvloeren: anhydrietvloeren worden vervaardigd uit calciumsulfaat, zand en water. Dit type dekvloer is zelfnivellerend en wordt vaak gebruikt in gebieden waar een glad oppervlak cruciaal is, zoals bij vloerverwarmingssystemen.
  3. Magnesietvloeren: magnesietvloeren zijn gemaakt van magnesiumoxide, zaagsel en water. Deze vloeren hebben goede geluidsisolerende eigenschappen en worden daarom vaak toegepast in geluidsgevoelige omgevingen.

De keuze voor het type dekvloer hangt af van verschillende factoren, waaronder de beoogde toepassing, de locatie, de vereiste eigenschappen zoals duurzaamheid, waterbestendigheid, geluidsisolatie en het budget van het project.

Hoe kies je de juiste soort dekvloer?

De keuze voor de juiste soort dekvloer hangt af van verschillende factoren, zoals de ondergrond, de afwerkvloer, de gewenste dikte, de droogtijd, het budget en de persoonlijke voorkeur. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste soort dekvloer, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Wat voor soort draagvloer heb je?

De keuze van de juiste dekvloer begint bij de basis, namelijk de draagvloer. Deze kan van beton, hout of een ander materiaal zijn gemaakt. Elk type dekvloer heeft zijn eigen geschiktheid voor specifieke draagvloeren.

Een magnesietdekvloer past bijvoorbeeld goed bij een houten ondergrond, terwijl een cementdekvloer beter geschikt is voor betonnen draagvloeren.

Wat voor soort afwerkvloer wil je?

De afwerkvloer die je voor ogen hebt, zoals laminaat, parket, tegels of tapijt, beïnvloedt ook de keuze van de dekvloer. Verschillende dekvloeren passen beter bij bepaalde afwerkvloeren.

Een anhydrietdekvloer biedt bijvoorbeeld een perfecte basis voor een strakke afwerkvloer zoals laminaat of parket, terwijl een cementdekvloer meer geschikt kan zijn voor oneffen of ruwere afwerkingen zoals tegels of tapijt.

Hoe dik moet de dekvloer zijn?

De dikte van de dekvloer wordt bepaald door verschillende factoren, zoals hoogteverschillen in de draagvloer, aanwezigheid van leidingen, kabels of vloerverwarming, en vereisten voor de afwerkvloer.

Meestal is een minimumdikte van 3 centimeter nodig, maar dit kan variëren per type dekvloer en de specifieke situatie. Sommige dekvloeren kunnen namelijk dunner worden aangebracht, wat besparingen in ruimte en materiaal mogelijk maakt.

Hoe snel moet de dekvloer drogen?

De droogtijd van de dekvloer is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type dekvloer, de dikte ervan, omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

Het is een cruciale factor in de projectplanning, omdat het de timing beïnvloedt voor het leggen van de afwerkvloer en problemen met vocht in de toekomst kan voorkomen.

Over het algemeen moet je rekening houden met een droogtijd van 1 centimeter per week.

Hoeveel wil je uitgeven aan de dekvloer?

De prijs van de dekvloer varieert op basis van het type dekvloer, dikte, oppervlakte, arbeidskosten en extra benodigdheden zoals primers, coatings of isolatie. De kosten variëren doorgaans tussen de € 20,- en € 50,- per vierkante meter. Er zijn goedkopere en duurdere opties beschikbaar, waardoor er ruimte is om binnen het budget te blijven.

Wat vind je zelf mooi en prettig?

Persoonlijke voorkeur speelt een belangrijke rol bij de keuze van de dekvloer. Sommigen geven de voorkeur aan stevigheid zoals bij een cementdekvloer, terwijl anderen liever de zachtheid en warmte van bijvoorbeeld een magnesietdekvloer ervaren.

Afhankelijk van het gewenste resultaat van de afwerkvloer, zullen er afwegingen gemaakt moeten worden op basis van stevigheid en esthetiek. Voor een strak en egaal resultaat kun je kiezen voor een anhydrietvloer. Maar vind je stabiliteit belangrijker? Kies dan voor een zandcementdekvloer.

Het belang van de juiste dekvloer voor de vloerafwerking

De dekvloer is de basis voor de vloerafwerking, oftewel de vloer die je uiteindelijk ziet en voelt. Deze kan bestaan uit laminaat, parket, tegels, tapijt of een andere soort vloer.

De keuze voor een bepaalde soort vloerafwerking bepaalt voor een groot deel de sfeer, de stijl en het comfort in de ruimte.

Het is daarom belangrijk om de juiste dekvloer te kiezen voor de vloerafwerking die je wilt. De juiste dekvloer zorgt er namelijk voor dat de vloerafwerking goed hecht, mooi aansluit, lang meegaat en optimaal functioneert.

Bovendien kun je met de juiste soort dekvloer ook diverse problemen tackelen, zoals vocht, schimmel, scheuren, krassen, deuken, kieren, bobbels of geluidsoverlast in de vloerafwerking.

Kies voor een kwalitatieve afwerkvloer van Laminaat.nl

Als je een dekvloer hebt gekozen die past bij je wensen en behoeften, kun je overgaan tot het kiezen van een afwerkvloer die je woning compleet maakt. Bij Laminaat.nl vind je een ruim assortiment aan kwalitatieve afwerkvloeren, zoals laminaat, PVC vloeren, vinyl vloeren en houten vloeren.

Naast ons ruime assortiment profiteer je van de beste service, de laagste prijs en de hoogste kwaliteit. Of je nu een moderne, klassieke, landelijke of industriële stijl vloer zoekt, bij Laminaat.nl vind je altijd een passende vloer voor jouw specifieke ruimte. Wacht niet langer en bestel vandaag nog jouw nieuwe vloer bij Laminaat.nl.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.