Welke vloer is de meest geluiddempende vloer?

geluiddempende vloeren

Mees Vermolen |

Heb je ooit naar beneden gekeken terwijl je boven lawaai hoorde? Of maak je je zorgen over het geluid dat je vloer maakt? Ontdek hier hoe een geluiddempende vloer niet alleen rust en kalmte brengt, maar ook stilte biedt in elke stap die je zet.

Een geluiddempende vloer is een vloer die het geluid dat op de vloer wordt gemaakt, zoals lopen, schuiven of stoten, absorbeert of isoleert. Op deze manier wordt het geluidsniveau in de ruimte en in de omliggende ruimten verlaagd.

Maar welke vloer is de meest geluiddempende vloer? We vertellen je graag meer over geluiddempende vloeren en geven je tips om de beste geluiddempende vloer voor jouw situatie te kiezen.

Harde en zachte vloeren en het effect op vloer demping

Zachte vloeren, zoals tapijt, PVC en vinyl, zijn beter in het dempen van geluid dan harde vloeren, zoals laminaat en houten vloeren, omdat ze meer geluid absorberen en minder geluid weerkaatsen. Harde vloeren produceren daarentegen meer contactgeluid en luchtgeluid waardoor ze vaak gehorig zijn.

Over het algemeen kiezen veel mensen toch voor harde vloeren vanwege esthetische overwegingen. Harde vloeren kunnen echter geluiddempend gemaakt worden door middel van de juiste ondervloer en goede isolatie. Ben je er nog niet helemaal uit? Kijk dan eens naar ons artikel over kiezen tussen zachte en harde vloeren.

Het effect van de ondervloer op geluiddemping

Een ondervloer kan aanzienlijk bijdragen aan de geluiddemping van de gehele vloer. De mate waarin dit gebeurt, hangt af van verschillende factoren, zoals het type ondervloer, de dikte ervan, eventuele (geluids)isolatie en de constructieve vloer.

Ondervloeren kunnen verschillende functies hebben, zoals het egaliseren van de ondergrond, het beschermen van de vloer tegen vocht en slijtage, het verbeteren van de warmte-isolatie en het verhogen van het loopcomfort.

Maar een van de belangrijkste functies van een ondervloer is het dempen van geluid. Een goede ondervloer kan het contactgeluid en het luchtgeluid met wel 10 tot 20 decibel verminderen, afhankelijk van het type ondervloer en het type vloer.

Wat is de beste geluiddempende ondervloer?

Voor harde vloeren, zoals laminaat of hout, kun je het beste kiezen voor een ondervloer die gemaakt is van rubber, kurk, vilt of schuim. Deze materialen zijn elastisch en veerkrachtig, waardoor ze het contactgeluid goed absorberen en isoleren.

Voor zachte vloeren, zoals tapijt, vinyl en PVC, zijn ondervloeren van polyethyleen of polypropyleen een goede keuze. Zachte vloeren absorberen geluid van nature beter dan harde vloeren. Ondervloeren van polyethyleen of polypropyleen dragen in dat geval bij aan het goed reflecteren en isoleren van luchtgeluid.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een speciale geluiddempende ondervloer. Dit kan handig zijn voor ruimtes en gebouwen waarin rust en kalmte van hoog belang zijn.

Is een geluidsdempende vloer verplicht?

In sommige gevallen kan het zo zijn dat je verplicht bent om aan een bepaalde geluidsnorm te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je in een appartement woont of als je een vergunning aanvraagt voor een verbouwing.

Als je aan een bepaalde norm moet doen voor geluidsreductie, zal een geluiddempende vloer vaak noodzakelijk zijn. Het combineren van een geluidsdempende vloer met een geluidsdempende ondervloer zal in dat geval een verstandige keuze zijn

Het is belangrijk om je goed te informeren over de regels en de eisen die gelden voor jouw situatie, zodat je geen problemen krijgt met je buren, je verhuurder, je VvE of de gemeente.

Geluiddempende vloer in een appartement

Als je in een appartement woont, heb je meestal minder vrijheid om te kiezen welke vloer je wilt. Je moet dan vaak voldoen aan een bepaalde geluidsnorm, die wordt bepaald door de VvE of door de gemeente.

Deze geluidsnorm geeft aan hoeveel geluid je mag produceren en doorgeven aan je (onder)buren. De geluidsnorm wordt meestal uitgedrukt in decibel (dB) of in contactgeluidisolatie (Ico). Hoe hoger de geluidsnorm, hoe stiller de vloer moet zijn.

De geluidsnorm kan verschillen per gebouw, per verdieping en per type vloer. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren over de geluidsnorm die geldt voor jouw appartement, zodat je geen problemen krijgt met je buren, de VvE of de gemeente.

Een vloer in een appartement moet meestal aan de volgende eisen voldoen:

  • Minimale contactgeluidisolatie (Ico) van 10 dB: de vloer moet het contactgeluid met minimaal 10 dB verminderen ten opzichte van de kale betonvloer.
  • Minimale luchtgeluidsisolatie (Rw) van 52 dB: de vloer moet het luchtgeluid met minimaal 52 dB verminderen ten opzichte van de buitenlucht.
  • Minimale dikte van 10 mm: de vloer moet minstens 10 mm dik zijn. Dit is de minimale dikte van de vloer inclusief de ondervloer.

Geluiddempende vloer in een woning

In een huur- of koopwoning ben je meestal niet gebonden aan een bepaalde geluidsnorm en heb je dus meer vrijheid in keuze voor een vloer. Je hoeft dan meestal niet te voldoen aan een bepaalde geluidsnorm, tenzij je een vergunning nodig hebt voor een verbouwing.

Wel is het natuurlijk verstandig om rekening te houden met je buren en met je eigen wooncomfort. Een geluiddempende vloer kan namelijk veel verschil maken in het verminderen van geluidsoverlast en het verhogen van de rust en de privacy in je huis.

Vinyl en PVC vloeren dempen meer geluid van nature

Materialen zoals vinyl en PVC staan van nature bekend om hun geluiddempende eigenschappen. Deze vloertypes vallen onder de noemer 'zachte vloeren' en dragen dan ook bij aan het geluiddempende effect van de vloer.

Vinyl en PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof, die een hoge dichtheid en een hoge elasticiteit hebben. Hierdoor zijn ze goed in het absorberen en isoleren van geluid, en dan met name contactgeluid.

Zo hebben deze vloeren een gemiddelde contactgeluidisolatie (Ico) van 15 dB en een gemiddelde luchtgeluidsisolatie (Rw) van 55 dB. Met andere woorden; vinyl en PVC vloeren verlagen het geluidsniveau aanzienlijk, zowel in de ruimte waar ze geplaatst zijn als de omliggende ruimtes.

Laminaat als geluidsdempende vloer is ook mogelijk

Hoewel laminaat bekend staat om zijn stevigheid, zijn er specifieke geluidsdempende laminaatvloeren. Laminaat is een vloer die gemaakt is van een houten basislaag, een kunststof toplaag en een decoratieve laag.

De houten basislaag zorgt voor de stevigheid en de stabiliteit van de vloer, terwijl de kunststof toplaag zorgt voor de bescherming, duurzaamheid en geluiddemping van de vloer. Daarbij zal de decoratieve laag de uiteindelijke uitstraling van de vloer bepalen.

Laminaat heeft een gemiddelde contactgeluidisolatie (Ico) van 5 dB en een gemiddelde luchtgeluidsisolatie (Rw) van 50 dB. Dit betekent dat laminaat het geluidsniveau in de ruimte en in de omliggende ruimtes wel verlaagt, maar niet zo sterk als andere vloersoorten.

Om laminaat geluiddempend te maken, is het belangrijk om een goede ondervloer te gebruiken, die het contactgeluid en het luchtgeluid vermindert. Een goede ondervloer voor laminaat is bijvoorbeeld een ondervloer van rubber, kurk, vilt of schuim.

Wat is de beste geluiddempende vloer?

De beste geluiddempende vloer is tapijt vanwege zijn zachtheid en geluiddempende eigenschappen. Echter, een kurkvloer biedt vergelijkbare geluiddemping en heeft extra voordelen. Zo staat kurk ook bekend om zijn warmte-isolerende eigenschappen en wordt het beschouwd als een duurzaam en ecologisch verantwoord materiaal.

Naast geluiddemping biedt een kurkvloer comfort, draagkracht en een vuilafstotende werking. In vergelijking met tapijt wordt een kurkvloer als modern beschouwd en is het veelzijdig in te passen in verschillende interieurstijlen door een breed scala aan kleuren, designs en populaire looks zoals hout of beton.

Kies voor een geluidsarme vloer van Laminaat.nl

Als je op zoek bent naar een geluidsarme vloer, dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Laminaat.nl is dé specialist op het gebied van vloeren, met een ruim assortiment aan verschillende soorten vloeren, zoals laminaat, PVC en vinyl.

Bij Laminaat.nl vind je altijd een vloer die past bij jouw wensen, je budget en je situatie. Of je nu op zoek bent naar een zachte vloer, een harde vloer, een zwevende vloer of een vloer met een geluiddempende laag, bij ons heb je altijd volop keuze.

Bovendien kun je bij Laminaat.nl ook terecht voor de beste geluiddempende ondervloeren, die het geluidsniveau in je huis en in je omgeving nog verder verlagen. Zo kun je zelfs van een houten vloer een geluiddempende vloer maken.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.