Wat kost een vloer?

Wat kost een vloer?

Jelle Engels |

Je wilt je huis een nieuwe look geven en je denkt aan een nieuwe vloer. Maar wat kost een vloer eigenlijk? En welke factoren hebben invloed op de prijs van een nieuwe vloer?

In dit artikel geven we je een overzicht van de gemiddelde kosten van verschillende soorten vloeren, zoals een laminaat vloer, PVC vloeren, vinyl vloeren en houten vloeren.

Ook leggen we uit hoe de prijs van een nieuwe vloer is opgebouwd en welke extra zaken je moet meenemen in je budget. Zo weet je exact wat je kunt verwachten qua kosten voor het leggen van een nieuwe vloer.

Welke factoren hebben invloed op de prijs van een nieuwe vloer?

De prijs van een vloer wordt beïnvloed door verschillende factoren die variëren afhankelijk van het type vloer materiaal en de specifieke omstandigheden van de installatie. Hier zijn enkele belangrijke factoren die invloed hebben op de prijs van een vloer:

 • Type vloer
 • Kwaliteit en merk
 • Oppervlakte van de ruimte
 • Keuze van ondervloer
 • Vloerverwarming
 • Legpatroon
 • Eventuele extra werkzaamheden

Wat kost een nieuwe vloer gemiddeld?

De gemiddelde prijs van een vloer is ongeveer € 89,- per m2. Houd er echter rekening mee dat dit een ruwe schatting is en dat de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de grootte van het oppervlak, en of de vloer door een professional wordt gelegd.

Vloersoort Gemiddelde kosten per m2
Vinyl vloer € 15 - € 30
Laminaatvloer € 15 - € 40
PVC vloer € 25 - € 60
Houten vloer € 30 - € 80

Laminaatvloeren en vinyl vloeren zijn over het algemeen de goedkoopste opties, terwijl echte houten vloeren vaak de duurste opties zijn. PVC vloeren zitten hier tussenin.

Wat kost een vloer per m2?

De kosten van een vloer per m2 hangen af van de oppervlakte van de vloer. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de kosten per m2. Dit komt doordat je bij een grotere oppervlakte meer voordeel hebt van schaalvoordeel, oftewel kwantumkorting. (Bekijk hier hoe je de kosten van een vloer per m2 kunt berekenen)

Dit betekent dat je per m2 minder betaalt als je meer m2 afneemt. Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde kosten van verschillende soorten vloeren per m2 bij afname van een bepaald aantal vierkante meters.

Vloersoort Gemiddelde kosten per m2 bij 20 m2 Gemiddelde kosten per m2 bij 50 m2 Gemiddelde kosten per m2 bij 100 m2
Vinyl vloer € 20,- € 17,50 € 15,-
Laminaatvloer € 25,- € 20,- € 15,-
PVC vloer € 40,- € 35,- € 25,-
Houten vloer € 70,- € 60,- € 40,-

Zoals je kunt zien, dalen de kosten per m2 naarmate de oppervlakte toeneemt. Dit geldt in principe voor alle soorten vloeren. Het verschil tussen de kosten per m2 bij 20 m2 en 100 m2 kan oplopen tot wel 50%. Het is dus voordelig om een grotere oppervlakte in één keer te laten leggen.

Hoe is de prijs van een nieuwe vloer opgebouwd?

De prijs van een nieuwe vloer bestaat uit verschillende onderdelen, die elk een bepaald percentage van de totale kosten uitmaken. Het materiaal van de vloer zal over het algemeen het grootste percentage van de prijsopbouw uitmaken. Over het algemeen ziet de prijsopbouw van een vloer er als volgt uit:

 • Materiaalkosten: 45%
 • Arbeidskosten: 35%
 • Reiskosten: 10%
 • Afvoerkosten: 10%

Extra zaken die invloed hebben op de kosten van een nieuwe vloer

Naast de standaard onderdelen van de prijs van een nieuwe vloer, zijn er nog een aantal extra zaken die invloed hebben op de kosten van een nieuwe vloer. Deze zaken zijn afhankelijk van je persoonlijke wensen, de staat van je ondergrond en de soort vloer die je kiest.

Wel of geen vloerverwarming?

Vloerverwarming zorgt voor een aangename temperatuur en een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte. Dit is niet alleen comfortabel, maar ook energiezuinig. In principe kan vloerverwarming onder elke soort vloer worden aangebracht, maar sommige vloeren zijn beter geschikt voor vloerverwarming dan andere.

Dit heeft te maken met de warmteweerstand van de vloer, oftewel de mate waarin de vloer de warmte doorlaat of tegenhoudt. Hoe lager de warmteweerstand, hoe beter de vloer geschikt is voor vloerverwarming.

PVC vloeren en vinyl vloeren hebben bijvoorbeeld een lage warmteweerstand, waardoor ze goed samengaan met vloerverwarming. Laminaatvloeren en houten vloeren hebben daarentegen een hogere warmteweerstand. Hierdoor zijn deze vloertypes minder geschikt voor combinatie met vloerverwarming.

Het aanbrengen van vloerverwarming kost gemiddeld tussen de € 30,- en € 60,- per m2, afhankelijk van het soort vloerverwarming, de oppervlakte, de installatie en de afwerking. Dit kan een flinke investering zijn, maar het kan zich op termijn terugverdienen door een lagere energierekening en een hogere woningwaarde.

Oude vloer verwijderen

Voordat je een nieuwe vloer kunt leggen, moet je eerst de oude vloer verwijderen. Dit kun je zelf doen of laten doen door een professional. Het verwijderen van een oude vloer kost tijd en moeite, en het afvoeren van een oude vloer kost geld.

Het verwijderen van een oude vloer kost gemiddeld tussen de € 5 en € 15 per m2, afhankelijk van het soort vloer, de oppervlakte, de bevestiging en de afvoer.

Keuze voor de ondervloer

De ondervloer is de laag die onder de vloer komt en die zorgt voor isolatie, geluidsdemping, vochtwering en egalisatie. Het is een belangrijk onderdeel van de vloer en heeft invloed op de prijs, de kwaliteit en het comfort van de vloer.

Er zijn verschillende soorten ondervloeren, zoals platen, rollen, folies en kurk. De keuze voor de ondervloer hangt af van de soort vloer, de ondergrond, de gewenste eigenschappen en het budget.

Sommige vloeren hebben een specifieke ondervloer nodig, terwijl andere vloeren meer flexibel zijn. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de € 2,- en € 15,- per m2 voor een ondervloer. Afhankelijk van het soort ondervloer en de specifieke eisen voor de afwerkvloer.

Vloer egaliseren

Het egaliseren van de vloer is nodig om de ondergrond vlak en egaal te maken, zodat de nieuwe vloer goed kan worden gelegd. Je kunt dit zelf doen, maar het is vaak raadzaam om dit te laten doen door een professional.

Voor het egaliseren van een vloer kun je rekenen op een prijs tussen de € 15,- en € 80,- per m2, afhankelijk van het soort ondervloer en de wijze van egalisatie. Zo zal het egaliseren van een houten vloer duurder zijn dan het egaliseren van een betonvloer.

Legpatroon van de nieuwe vloer

Het legpatroon van de nieuwe vloer is de manier waarop de vloerdelen worden geplaatst ten opzichte van elkaar en van de ruimte. De manier waarop de vloer wordt gelegd, heeft invloed op de uitstraling, de sfeer en de ruimtelijkheid van de ruimte.

Er zijn verschillende legpatronen mogelijk, zoals recht, diagonaal, visgraat, Hongaarse punt, blok, mozaïek en lamel. Het legpatroon van de nieuwe vloer hangt af van de soort vloer, de vorm van de ruimte, de lichtinval en de persoonlijke smaak.

Sommige legpatronen zijn eenvoudiger dan andere, waardoor ze minder tijd en materiaal kosten. Andere legpatronen vergen meer arbeid en zullen meer snijverlies tot gevolg hebben. De keuze voor een bepaald legpatroon heeft dus wel degelijk invloed op de prijs van de vloer.

Wat kost een vloer laten leggen per m2?

Je kunt ervoor kiezen om je vloer zelf te leggen of om dit te laten doen door een professional. Het laten leggen van een vloer kost uiteraard meer dan het zelf doen, maar het heeft ook voordelen.

Een professional kan de vloer snel, vakkundig en netjes leggen, waardoor je verzekerd bent van een mooi en duurzaam resultaat. Bovendien heb je vaak recht op garantie op de legservice.

Het laten leggen van een vloer kost gemiddeld tussen de € 5,- en € 20,- per m2, afhankelijk van het soort vloer, de oppervlakte, het legpatroon en de legservice. Dit is de gemiddelde prijs voor het laten leggen van een vloer exclusief materialen.

We hebben hieronder de prijzen van verschillende vloersoorten per m2 inclusief leggen voor je in een overzicht gezet:

Vloersoort Gemiddelde kosten per m2 inclusief leggen
Vinyl vloer € 20 - € 45
Laminaatvloer € 20 - € 50
PVC vloer € 35 - € 75
Houten vloer € 50 - € 120

Wat kost een nieuwe vloer bij Laminaat.nl?

Laminaat.nl is de specialist in vloeren. Bij ons vind je een ruim assortiment aan verschillende soorten vloeren, zoals laminaatvloeren, PVC vloeren, vinyl vloeren en houten vloeren.

De kosten van een nieuwe vloer bij Laminaat.nl hangen af van de soort vloer, de kwaliteit van de vloer, de oppervlakte van de vloer, de ondervloer en de plinten. Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontdek welke vloer het beste aansluit bij jouw wensen.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.