Aantal m2 berekenen van een vloer: hoe doe je dat?

aantal m2 berekenen van een vloer

Mees Vermolen |

Je wilt een nieuwe vloer kopen en leggen in je huis, maar je weet niet precies hoeveel vierkante meter vloer je nodig hebt. Hoe bereken je dat? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

In dit artikel leggen we je uit hoe je het aantal m2 van een vloer kunt berekenen en geven we je handige tips voor het kiezen van de juiste vloer. Lees snel verder en ontdek hoe je de oppervlakte van jouw vloer kunt berekenen!

Hoe bereken je hoeveel vierkante meter vloer je nodig hebt?

Het aantal vierkante meter vloer dat je nodig hebt, hangt af van de afmetingen van de ruimte waar je de vloer wilt leggen. Om dit te berekenen, moet je eerst de lengte en de breedte van de ruimte opmeten. Vervolgens vermenigvuldig je deze twee getallen met elkaar, om de oppervlakte van de vloer te berekenen.

Bereken de vloeroppervlakte van elke ruimte in je huis waar je een nieuwe vloer wilt leggen, en tel alle vierkante meters bij elkaar op. Zo krijg je het totale aantal vierkante meter vloer dat je nodig hebt voor de gehele woning.

Rekenvoorbeeld voor m2 berekenen vloer

Stel, je wilt een nieuwe vloer leggen in je woonkamer, je keuken en je hal. Het is dan zaak om eerst de oppervlakte van elke ruimte op te meten. Voor dit voorbeeld nemen we de volgende afmetingen van de ruimtes:

 • Woonkamer: 5 meter lang en 4 meter breed
 • Keuken: 3 meter lang en 2 meter breed
 • Hal: 2 meter lang en 1 meter breed

Om het aantal vierkante meter vloer te berekenen voor elke ruimte, vermenigvuldig je de lengte met de breedte van de ruimtes:

 • Woonkamer: 5 x 4 = 20 m2
 • Keuken: 3 x 2 = 6 m2
 • Hal: 2 x 1 = 2 m2

Om het totale aantal vierkante meter vloer te berekenen voor je hele huis, tel je alle vierkante meters bij elkaar op:

20 + 6 + 2 = 28 m2

De totale oppervlakte die voorzien moet worden van een nieuwe vloer is dus 28 vierkante meter (28 m2)

Houd rekening met het zaag- en snijverlies per vloersoort

Het aantal vierkante meter vloer dat je nodig hebt, is niet hetzelfde als de totaal gemeten oppervlakte van de ruimtes. Dit komt doordat je altijd rekening moet houden met het zaag- en snijverlies per vloersoort.

Dit is het percentage vloer dat verloren gaat door het zagen of snijden van de vloerdelen om ze passend te maken. Dit percentage verschilt per vloersoort en hangt ook af van de vorm van de ruimte, de legwijze en de kwaliteit van de vloer. Over het algemeen gelden de volgende percentages voor het zaag- en snijverlies per vloersoort:

Vloersoort

Zaag- en snijverlies

Laminaatvloer

~ 10%

PVC vloer

~ 10%

Houten vloer

~ 10%

Je moet dus altijd meer vloer kopen dan je nodig hebt, om rekening te houden met het zaag- en snijverlies. Zo voorkom je dat je te weinig vloer hebt en je dus extra kosten moet maken om meer vloer te bestellen.

Goed om te weten is dat het percentage snijverlies ook beïnvloed wordt door het gekozen legpatroon. Bij een visgraat vloer of Hongaarse punt vloer zal er namelijk meer snijverlies zijn. In dergelijke gevallen zal je er verstandig aan doen om met een snijverlies van 15% te rekenen.

Hoe bereken je het zaag- en snijverlies?

Om het zaag- en snijverlies te berekenen, moet je het percentage zaag- en snijverlies vermenigvuldigen met het aantal vierkante meter vloer dat je nodig hebt. Dit geeft je het aantal vierkante meter vloer dat je extra moet kopen.

Vervolgens tel je dit op bij het aantal vierkante meter vloer dat je nodig hebt, en je hebt het totale aantal vierkante meter vloer dat je moet kopen. Dit kun je doen voor elke vloersoort die je wilt leggen.

Rekenvoorbeeld voor zaag- en snijverlies

Stel, je wilt een laminaatvloer leggen in je woonkamer, een PVC vloer in je keuken en een visgraat vloer in de hal. Je hebt al berekend dat je 28 m2 vloer nodig hebt voor deze ruimtes. Om het zaag- en snijverlies te berekenen voor elke vloersoort, doe je het volgende:

 • Laminaatvloer in de woonkamer: 10% x 20 m2 = 2 m2
 • PVC vloer in de keuken: 10% x 6 m2 = 0,6 m2
 • Visgraat vloer in de hal: 15% x 2 m2 = 0,3 m2

Om het totale aantal vierkante meter vloer te berekenen dat je moet kopen voor je hele huis, tel je het zaag- en snijverlies op bij het aantal vierkante meter vloer dat je nodig hebt:

 • Laminaatvloer: 20 m2 + 2 m2 = 22 m2
 • PVC vloer: 6 m2 + 0,6 m2 = 6,6 m2
 • Visgraat vloer: 2 m2 + 0,3 m2 = 2,3 m2

Je hebt dus 22 m2 laminaatvloer, 6,6 m2 PVC vloer en 2,3 m2 visgraat vloer nodig voor je woonkamer, je keuken en je hal.

Hoeveel m2 ondervloer heb ik nodig?

Het aantal m2 ondervloer dat je nodig hebt, is gelijk aan het de totale oppervlakte van de ruimtes waarin een nieuwe vloer komt te liggen. Aangezien de ondervloer geen verbindingen heeft hoef je ook geen rekening te houden met snijverlies.

Wel is het verstandig om het aantal rollen of verpakkingen dat je nodig hebt naar boven af te ronden om te voorkomen dat je onvoldoende ondervloer hebt. Is de gekozen ondervloer verpakt per 10 m2, kies dan in geval van 28 benodigde vierkante meter voor drie verpakkingen. In totaal heb je dan 30 m2 ondervloer.

Bereken hoeveel meter plinten je nodig hebt

Het aantal meter plinten dat je nodig hebt, hangt af van de omtrek van de ruimte waar je de vloer wilt leggen. Om dit te berekenen, moet je de lengte en de breedte van de ruimte opmeten, deze bij elkaar optellen en vermenigvuldigen met 2.

Dit doe je voor elke ruimte in je huis waar je een nieuwe vloer wilt leggen, en dan tel je alle meters bij elkaar op. Zo krijg je het totale aantal meter plinten dat je nodig hebt voor je hele huis.

Rekenvoorbeeld voor plinten

Om het aantal meter plinten te berekenen voor elke ruimte, doe je het volgende:

 • Woonkamer: (5 + 4) x 2 = 18 m
 • Keuken: (3 + 2) x 2 = 10 m
 • Hal: (2 + 1) x 2 = 6 m

Om het totale aantal meter plinten te berekenen voor je hele huis, tel je alle meters bij elkaar op:

18 + 10 + 6 = 34 m

Je hebt dus 34 meter plinten nodig voor je woonkamer, je keuken en je hal.

Hoeveel vierkante meter vloer heb ik nodig?

Je hebt nu alle informatie die je nodig hebt om te berekenen hoeveel vierkante meter vloer je nodig hebt voor je huis. Onderstaand hebben we alle stappen nog eens voor je samengevat:

 1. Bereken het aantal vierkante meter vloer dat je nodig hebt voor elke ruimte, door de lengte en de breedte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen.
 2. Bereken het zaag- en snijverlies voor elke vloersoort, door het percentage zaag- en snijverlies te vermenigvuldigen met de oppervlakte van elke ruimte.
 3. Bereken het totale aantal vierkante meter vloer dat je moet kopen voor elke vloersoort, door het zaag- en snijverlies op te tellen bij de opgemeten oppervlakte per ruimte en vloersoort.
 4. Bereken hoeveel verpakkingen of rollen ondervloer je nodig hebt door de totale opgemeten oppervlakte te delen door het aantal vierkante meter ondervloer per verpakking of rol en dit naar boven af te ronden.
 5. Bereken het aantal meter plinten dat je nodig hebt voor elke ruimte, door de lengte en de breedte van de ruimte bij elkaar op te tellen, en dit te vermenigvuldigen met 2.

Je kunt nu naar Laminaat.nl gaan en de vloer, de ondervloer en de plinten van je keuze bestellen. Bekijk ons gehele assortiment in de webshop en bestel direct online.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.