Zwevende vloer

Zwevende vloer

Fijkke Engels |

(Een zwevende vloer is een innovatieve vloerconstructie die steeds populairder wordt in moderne woningen. Anders dan een traditionele vloer die rechtstreeks op de ondervloer wordt geplaatst, rust een zwevende vloer niet direct op de ondergrond, maar zweeft deze erboven.

Maar wat is een zwevende vloer nou eigenlijk? Wat is de functie ervan? En welke voordelen biedt het ten opzichte van andere soorten dekvloeren? We vertellen je er in dit artikel meer over deze soort vloer.

Wat is een zwevende vloer?

Een zwevende dekvloer is een vloer die los ligt van de onderliggende draagvloer en die wordt gescheiden door een isolatielaag. De isolatielaag kan bestaan uit verschillende materialen, zoals schuim, kurk, rubber, glaswol, steenwol of polystyreen.

Deze isolatielaag heeft als functie om de zwevende dekvloer thermisch of akoestisch te isoleren van de draagvloer. Vervolgens kan de zwevende dekvloer afgewerkt worden met een afwerkvloer, zoals laminaat vloeren, parket, tegels of tapijt.

Wat is de functie van een zwevende dekvloer?

Een zwevende dekvloer heeft twee belangrijke functies: thermische isolatie en akoestische isolatie. Afhankelijk van de gewenste functie kan het materiaal van de isolatielaag en de dikte van de zwevende dekvloer verschillen.

Thermisch isolerende zwevende vloer

Een thermisch isolerende zwevende vloer biedt bescherming tegen warmteverlies. Door gebruik te maken van speciale isolatiematerialen kan een zwevende vloer de warmte beter vasthouden, wat resulteert in een comfortabele en energiezuinige leefomgeving.

De zwevende vloer met thermische isolatie wordt meestal alleen toegepast in combinatie met vloerverwarming. Hierdoor zal de warmte beter verdeeld worden over de vloer en wordt er minder warmte afgegeven aan de onderliggende constructie.

Een thermisch isolerende zwevende dekvloer bestaat meestal uit een isolatielaag van schuim, kurk of polystyreen, die een hoge warmteweerstand heeft.

Daarbij zal de dikte van de zwevende vloer afhangen van de warmteweerstand van de isolatielaag en de gewenste warmteafgifte van de vloerverwarming. Over het algemeen heeft een thermisch isolerende zwevende vloer een dikte van 5 tot 10 cm.

Akoestisch isolerende zwevende vloer

Een akoestisch isolerende zwevende vloer is vooral bekend vanwege zijn vermogen om geluidsoverdracht te verminderen en is dus een geluiddempende vloer. Door de zwevende constructie absorbeert deze vloer geluidstrillingen, waardoor het geluid tussen verschillende (boven) verdiepingen wordt verminderd.

De zwevende vloer met geluidsisolatie is vooral geschikt voor appartementen, kantoren, scholen of andere gebouwen waar geluidshinder een probleem kan zijn. Zo bestaat de zwevende vloer meestal uit een isolatielaag van rubber, glaswol of steenwol, die een hoge geluidsabsorptie heeft.

Afhankelijk van de geluidsreductie van de isolatielaag en de gewenste geluidsisolatie van de ruimte zal de dikte van de zwevende vloer voor geluidsisolatie kunnen verschillen. Een akoestisch isolerende zwevende dekvloer heeft over het algemeen echter een dikte van 10 tot 15 cm.

Wat zijn de voor- en nadelen van een zwevende dekvloer?

Een zwevende vloer heeft verschillende voordelen, zoals uitstekende geluidsisolatie, thermische isolatie en de mogelijkheid om kleine oneffenheden in de ondervloer op te vangen. Ook voorkomt het scheurvorming, doordat er ruimte voor krimpen en uitzetten overblijft tussen de draagvloer en dekvloer aanwezig is.

Maar er zitten ook enkele nadelen aan verbonden, zoals de benodigde extra ruimte door de verhoogde vloerconstructie waardoor er een hoogteverschil in de vloer kan optreden en de kosten van materialen en installatie.

In de praktijk zullen de nadelen echter niet zwaar genoeg opwegen tegen de voordelen van een zwevende vloer. De geluids- en/of thermisch isolerende eigenschappen van de vloer zullen in de meeste gevallen namelijk de doorslag geven.

Hoe moet je een zwevende vloer maken?

Het maken van een zwevende vloer vereist nauwkeurige planning en vaardigheid. Het proces omvat doorgaans het plaatsen van een isolatielaag en een zwevende vloerconstructie bovenop de ondervloer.

De precieze stappen kunnen variëren op basis van het type zwevende vloer en de gebruikte materialen. Hieronder volgt een algemeen stappenplan voor hoe je een zwevende vloer moet leggen:

  1. Bereid de ondergrond voor door deze schoon, droog, vlak en stofvrij te maken.
  2. Breng een randstrook aan langs de wanden om de uitzetting van de dekvloer op te vangen en om contactgeluiden te voorkomen.
  3. Leg de isolatielaag uit over de ondergrond en zorg dat deze goed aansluit op de randstrook en op elkaar. Snijd de isolatielaag op maat met een scherp mes.
  4. Breng een dampremmende folie aan over de isolatielaag om vochtproblemen te voorkomen. Zorg dat de folie minimaal 10 cm overlapt en plak de naden af met tape.
  5. Breng de dekvloer aan over de folie en verdeel deze gelijkmatig met een rei of een spaan. Zorg dat de dekvloer minimaal 3 cm dik is en dat er geen luchtbellen of holtes in zitten.
  6. Strijk de dekvloer glad met een vlakspaan of een schuurmachine en laat deze uitharden volgens de instructies van de fabrikant.
  7. Werk de dekvloer af met een afwerkvloer naar keuze, zoals laminaat, parket, tegels of tapijt. Zorg ervoor dat de afwerkvloer los ligt van de wanden en de leidingen en dat er overal een voeg van minimaal 1 cm overblijft.

Welke producten van Laminaat.nl zijn geschikt voor een zwevende dekvloer?

Een categorie van producten die perfect samengaan met zwevende vloeren zijn onze SPC producten. Deze omvatten Vinyluxe of Herringbone panelen die naadloos zwevend gelegd kunnen worden dankzij hun handige kliksysteem. Hierdoor kan je snel en eenvoudig een hele kamer voorzien van een nieuwe vloer.

Bovendien maken deze panelen het gemakkelijk om de vloer te verplaatsen of te vervangen als dat nodig is, zelfs als je verhuist. Zo kun je zelfs overwegen om dezelfde vloer mee te nemen naar een andere woning of ruimte.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.