Hoogteverschil in een vloer oplossen

hoogteverschil in vloer oplossen

Mees Vermolen |

Heb je last van een hoogteverschil in je vloer? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongelijke ondergrond, een verzakking, een beschadiging of een slechte plaatsing.

Een hoogteverschil in je vloer kan niet alleen lelijk zijn, maar ook onveilig en oncomfortabel. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een hoogteverschil in je vloer weg te werken of op te vangen.

In dit artikel leggen we je uit wat de mogelijke oorzaken zijn van een hoogteverschil in je vloer, hoe je het kunt oplossen en wanneer het tijd is voor een nieuwe vloer. Lees snel verder en ontdek hoe je een hoogteverschil in jouw vloer kunt oplossen.

Mogelijke oorzaken van een hoogteverschil in de vloer

Een hoogteverschil in je vloer kan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van het type vloer dat je hebt. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

  • Verschillende vloertypes in aangrenzende ruimtes.
  • Fouten in vloerconstructie die resulteren in een ongelijke vloer.
  • Verzakking van de ondergrond door houtrot in de draagbalken.
  • Vloerbeschadiging door water, vuur, schimmel of gewone slijtage.
  • Onjuiste installatie van de vloer.
  • Ophoping van betongruis op de ondervloer.

Als je een hoogteverschil in je vloer hebt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en verhelpen. Zo voorkom je dat het probleem erger wordt of zich herhaalt. Bovendien kun je zo bepalen welke oplossing het beste is voor jouw situatie.

Hoe kan ik een hoogteverschil in mijn vloer wegwerken?

Als je een hoogteverschil in je vloer hebt, zijn er verschillende manieren om het weg te werken of op te vangen. Hier zijn twee veelgebruikte methoden:

1. Overgangsprofielen

Een overgangsprofiel is een metalen of kunststof strip die je over het hoogteverschil in je vloer kunt plaatsen. Het profiel zorgt ervoor dat de overgang tussen de twee vloerdelen vloeiend en veilig wordt. 

Overgangsprofielen zijn vooral geschikt als je een hoogteverschil hebt tussen twee verschillende soorten vloeren, bijvoorbeeld tussen een houten vloer en een tegelvloer. Een overgangsprofiel is ook geschikt als je een klein hoogteverschil hebt, bijvoorbeeld minder dan een centimeter.

Je kunt een overgangsprofiel kopen in verschillende kleuren, maten en vormen, zodat je er een kunt kiezen die bij je vloer en je interieur past. Al met al is het een snelle en goedkope oplossing om een hoogteverschil in je vloer weg te werken.

2. Vloer schuren of slijpen

Een andere manier om een hoogteverschil in je vloer weg te werken is door de vloer te schuren of te slijpen. Dit houdt in dat je het hoogste deel van de vloer afvlakt, zodat het gelijk komt met het laagste deel.

Het schuren van een vloer heeft alleen zin als het hoogteverschil zich voordoet op één soort vloer, bijvoorbeeld een houten vloer of betonnen vloer. Tevens is het een geschikte methode voor het wegwerken van hoogteverschillen van meer dan een centimeter. 

Deze klus kun je beter overlaten aan een professional. Je hebt namelijk speciale apparatuur, kennis en ervaring nodig om dit goed te doen. Bovendien kan het veel stof, lawaai en rommel veroorzaken. Een andere optie is de vloer waterpas maken.

Hoogteverschil in de constructievloer oplossen

Soms is het hoogteverschil in je vloer niet alleen een kwestie van de afwerkvloer, maar ook van de constructievloer. De constructievloer is de basis waarop de afwerkvloer wordt gelegd, bijvoorbeeld een betonnen plaat of een houten balklaag.

Als de constructievloer niet egaal is, kan dit leiden tot een hoogteverschil in de afwerkvloer. In dat geval zijn er drie manieren om het hoogteverschil in de constructievloer op te lossen:

1. Egaliseren

Het egaliseren van de vloer is een methode waarbij je een dunne laag egalisatiemortel aanbrengt over de constructievloer. De egalisatiemortel vult de oneffenheden op en zorgt voor een vlakke ondergrond.

Voor kleine hoogteverschillen van enkele millimeters is egaline een geschikte oplossing. Dit vloeibare egaliseermiddel vereist slechts een dunne laag om de vloer glad te maken. Vloer egaline is echter alleen geschikt voor stabiele, schone, droge, vloeistofdichte, stof- en vetvrije ondervloeren, zoals tegel- of betonvloeren.

2. Uitvullen

Wanneer er aanzienlijke hoogteverschillen zijn, is het uitvullen van de vloer noodzakelijk. Magnesiet is een uitstekende keuze in dergelijke gevallen. Het is een licht materiaal dat als ondervloer wordt aangebracht en vervolgens met egaline wordt geëgaliseerd.

Magnesiet kan hoogteverschillen tot wel 20 centimeter efficiënt opvangen, waardoor het ideaal is, vooral in oudere panden met houten ondervloeren die niet veel gewicht kunnen dragen. Bovendien is magnesiet goed te combineren met vloerverwarming.

3. Gebruik een ondervloer

Een ondervloer is een laag materiaal die je tussen de constructievloer en de afwerkvloer plaatst. Deze zorgt voor een betere isolatie, geluidsdemping en vochtwering, maar kan ook helpen om een hoogteverschil in de constructievloer op te vangen.

Goede ondervloeren bieden mogelijkheden om diverse oneffenheden weg te werken. Bij het leggen van een vloer is het daarom verstandig om rekening te houden bij het kiezen van de juiste ondervloer.

Tijd voor een nieuwe vloer?

Als je een hoogteverschil in je vloer hebt, kun je dit op verschillende manieren oplossen of wegwerken. Maar soms is het hoogteverschil zo groot of zo storend dat het beter is om een nieuwe vloer te leggen.

Een nieuwe vloer kan je huis een frisse en moderne uitstraling geven. Bovendien kun je een nieuwe vloer kiezen die past bij je smaak, je budget en je wensen.

Als je een nieuwe vloer wilt leggen, ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Wij hebben een ruim assortiment aan vloeren van hoge kwaliteit, zoals laminaat, parket, vinyl en PVC. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen en prijzen, zodat je altijd een vloer vindt die bij je past.

Wil je meer weten over onze vloeren of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op of bezoek onze website. Wij helpen je graag met het kiezen en leggen van je nieuwe vloer. Wacht niet langer en bestel vandaag nog je nieuwe vloer bij Laminaat.nl.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen