Harde of zachte vloer kiezen?

harde of zachte vloer

Wouter Touw |

Je wilt een nieuwe vloer in je huis, maar je weet niet goed wat voor soort vloer je moet kiezen. Er zijn zoveel mogelijkheden, van harde tot zachte vloeren, van laminaat tot tapijt. Hoe maak je de juiste keuze?

In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen harde en zachte vloeren, wat de voor- en nadelen zijn van elke soort, en waar je op moet letten bij het kiezen van een vloer. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken en de vloer vinden die het beste bij jou en je woning past.

Wat zijn harde vloeren?

Harde vloeren zijn vloeren die gemaakt zijn van harde materialen, zoals hout, steen, beton, keramiek, metaal of kunststof. Harde vloeren hebben een glad en stevig oppervlak, dat meestal niet meegeeft als je erop loopt.

Harde vloeren zijn over het algemeen duurzaam, slijtvast, onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Deze vloeren zijn ook geschikt voor vloerverwarming en kunnen goed tegen vocht en temperatuurverschillen.

Welke soorten harde vloeren zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten harde vloeren, elk met hun eigen kenmerken, uitstraling en prijs. Hieronder noemen we enkele van de meest populaire soorten harde vloeren:

Waarom kiezen voor harde vloeren?

Harde vloeren zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een vloer die:

 • Lang meegaat en weinig slijtage vertoont;
 • Makkelijk schoon te maken en te onderhouden is;
 • Geschikt is voor vochtige of warme ruimtes, zoals de badkamer of de keuken;
 • Geschikt is voor mensen met allergieën of astma, omdat ze geen stof of huisstofmijt vasthouden;
 • Een strakke, moderne of industriële uitstraling heeft;
 • Veel variatie biedt in design, kleur en materiaal.

Wat zijn zachte vloeren?

Zachte vloeren zijn vloeren die gemaakt zijn van zachte materialen, zoals textiel, wol, katoen, sisal, kokos of synthetische vezels. Zachte vloeren hebben een zacht en warm oppervlak, dat meestal meegeeft als je erop loopt.

Zachte vloeren zijn over het algemeen comfortabel, gezellig, geluiddempend en isolerend. Ze zijn ook geschikt voor mensen met koude voeten of gewrichtsklachten, omdat ze de druk op de voeten en de gewrichten verminderen.

Welke soorten zachte vloeren zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten zachte vloeren, elk met hun eigen kenmerken, uitstraling en prijs. Hieronder noemen we enkele van de meest populaire soorten zachte vloeren:

Waarom kiezen voor zachte vloeren?

Zachte vloeren zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een vloer die:

 • Comfortabel en warm aanvoelt als je erop loopt;
 • Gezellig en sfeervol is, en een huiselijke uitstraling heeft;
 • Geluiden en trillingen dempt, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid of contactgeluid;
 • De warmte vasthoudt, waardoor je minder energie verbruikt voor verwarming;
 • Geschikt is voor mensen met koude voeten of gewrichtsklachten, omdat ze de druk op de voeten en de gewrichten verminderen;
 • Veel variatie biedt in textuur, dikte, kleur en patroon.

Wat is het verschil tussen harde en zachte vloeren?

Harde en zachte vloeren hebben elk hun eigen voor- en nadelen, die afhankelijk zijn van je persoonlijke voorkeur, je woonstijl, je budget en je leefomstandigheden. Het belangrijkste verschil tussen harde en zachte vloeren is het gevoel dat ze geven als je erop loopt.

Harde vloeren zijn glad en stevig, terwijl zachte vloeren zacht en warm zijn. Harde vloeren zijn over het algemeen duurzamer, onderhoudsvriendelijker en hygiënischer dan zachte vloeren, maar ook kouder, harder en luidruchtiger.

Zachte vloeren zijn over het algemeen comfortabeler, gezelliger en geluiddempender dan harde vloeren, maar ook moeilijker schoon te maken, stof gevoeliger en minder geschikt voor vochtige of warme ruimtes.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een harde of zachte vloer?

Bij het kiezen van een harde of zachte vloer moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals:

 • De ruimte waar je de vloer wilt leggen: Sommige vloeren zijn beter geschikt voor bepaalde ruimtes dan andere. Bijvoorbeeld, in de badkamer of de keuken kun je beter kiezen voor een harde vloer die waterbestendig en makkelijk schoon te maken is, terwijl in de slaapkamer of de woonkamer een zachte vloer die comfortabel en warm is meer aan te raden is.
 • Je budget: De prijs van een vloer kan sterk variëren, afhankelijk van het materiaal, de kwaliteit, de afmeting, de afwerking en de installatie. Over het algemeen zijn harde vloeren duurder dan zachte vloeren, maar dit hangt ook af van het soort harde of zachte vloer dat je kiest. Bijvoorbeeld, een houten vloer is duurder dan een laminaatvloer, en een tapijtvloer is duurder dan een vinylvloer. Je moet ook rekening houden met de bijkomende kosten, zoals ondervloeren, plinten, lijm, gereedschap en arbeid.
 • Je woonstijl: De vloer die je kiest moet passen bij de rest van je interieur, zoals de kleuren, de meubels, de verlichting en de accessoires. Je kunt kiezen voor een vloer die aansluit bij je bestaande woonstijl, of voor een vloer die juist een contrast of een accent creëert. Bijvoorbeeld, als je een moderne en strakke woonstijl hebt, kun je kiezen voor een harde vloer met een glad en glanzend oppervlak, zoals een PVC vloer of een keramische vloer. Als je een landelijke en gezellige woonstijl hebt, kun je kiezen voor een zachte vloer met een grof en mat oppervlak, zoals een wollen vloerkleed of een sisal vloer.
 • Je leefomstandigheden: De vloer die je kiest moet ook afgestemd zijn op je leefomstandigheden, zoals het aantal personen, de aanwezigheid van huisdieren, de mate van gebruik en de mate van onderhoud. Bijvoorbeeld, als je een groot gezin hebt, of als je huisdieren hebt, kun je beter kiezen voor een vloer die slijtvast, vlekbestendig en makkelijk schoon te maken is, zoals een harde vloer van laminaat, PVC of vinyl. Als je een klein huishouden hebt, of als je weinig gebruik maakt van de vloer, kun je kiezen voor een vloer die comfortabel, warm en sfeervol is, zoals een zachte vloer van tapijt, vloerkleed of natuurlijk materiaal.

Kies uit verschillende soorten harde of zachte vloeren bij Laminaat.nl

Heb je na het lezen van dit artikel een beter idee van wat voor soort vloer je wilt kiezen? Of heb je nog meer vragen of twijfels? Dan kun je altijd terecht bij Laminaat.nl, de online specialist in vloeren.

Bij Laminaat.nl vind je een ruim assortiment aan verschillende soorten harde of zachte vloeren, zoals laminaatvloeren, PVC vloeren, vinyl vloeren, houten vloeren, tapijt vloeren, vloerkleden en natuurlijke vloeren. Je kunt de vloeren online bekijken, bestellen en laten bezorgen.

Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar om je te adviseren en te helpen bij het kiezen van de vloer die het beste bij jou en je woning past. Neem dus snel een kijkje op onze website of neem contact met ons op voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.