Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

Gebruiksklasse PVC vloeren

gebruiksklasse pvc

Mees Vermolen |

PVC vloeren zijn razend populair vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en het gemak in onderhoud. Een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een PVC vloer is de gebruiksklasse. Deze geeft aan hoe goed de vloer bestand is tegen slijtage in verschillende omgevingen, zoals woningen, commerciële ruimtes en industriële toepassingen.

Het kiezen van de juiste gebruiksklasse garandeert dat de vloer bestand is tegen de intensiteit van het dagelijks gebruik in de betreffende ruimte, waardoor de levensduur van de vloer wordt gemaximaliseerd.

Wat is de gebruiksklasse van PVC vloeren?

De gebruiksklasse van PVC vloeren wordt bepaald op basis van een gestandaardiseerde Europese norm (EN 685). Deze norm classificeert vloeren op basis van de mate van slijtvastheid en duurzaamheid in diverse situaties. Dit maakt het gemakkelijker om een vloer te kiezen die perfect aansluit bij de specifieke behoeften van een ruimte, of dit nu een woonhuis, winkel of fabriek is.

In deze gids leggen we uit wat elke gebruiksklasse betekent en hoe je de juiste keuze maakt voor jouw situatie. Of je nu op zoek bent naar een vloer voor licht huishoudelijk gebruik of voor intensief industrieel gebruik, we bieden een duidelijk overzicht van de verschillende categorieën. Zo ben je goed voorbereid om een weloverwogen beslissing te nemen.

PVC gebruiksklasse huishoudelijk gebruik

Bij het kiezen van een PVC vloer voor huishoudelijk gebruik is het belangrijk om te letten op de intensiteit van het gebruik in de verschillende ruimtes van je woning. De gebruiksklassen voor huishoudelijke toepassingen variëren van licht tot intensief gebruik.

Elke ruimte in huis heeft namelijk een andere belasting. Zo zal een vloer in een slaapkamer veel minder te verduren hebben dan in een druk belopen hal of woonkamer. De juiste gebruiksklasse kiezen voor elke ruimte zorgt ervoor dat je PVC vloer lang meegaat zonder vroegtijdige slijtage.

Huishoudelijke gebruiksklassen zijn ideaal voor woningen en worden ingedeeld in drie categorieën: licht, normaal en intensief gebruik. Hier is het belangrijk om de mate van voetverkeer en andere slijtagefactoren in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste vloer. Hieronder leggen we de verschillende gebruiksklassen voor huishoudelijk gebruik uit.

Symbool Gebruiksklasse Geschikt voor Ruimte
Symbool 21
21: Licht / tijdelijk Geschikt voor woonruimtes die licht of tijdelijk gebruikt worden Slaapkamer
Symbool 22
22: Normaal Geschikt voor woonruimtes die normaal gebruikt worden Slaapkamer, kinderkamer
Symbool 22+
22+: Normaal tot intensief Geschikt voor woonruimtes die normaal tot intensief gebruikt worden Slaapkamer, kinderkamer, hal, gang, werkkamer, bijkeuken, keuken, woonkamer, eetkamer
Symbool 23
23: Intensief Geschikt voor woonruimtes die intensief gebruikt worden Slaapkamer, kinderkamer, hal, gang, werkkamer, bijkeuken, keuken, woonkamer, eetkamer

Gebruiksklasse 21: licht gebruik

  • Geschikt voor ruimtes met weinig voetverkeer, zoals slaapkamers of gastenkamers.
  • Voor ruimtes waar de vloer weinig belast wordt door zware meubels of intensieve activiteit.
  • Verlengde levensduur door het lage gebruiksvolume in deze ruimtes.
  • Ideaal voor ruimtes die niet dagelijks intensief worden gebruikt.

Gebruiksklasse 22: normaal gebruik

  • Geschikt voor ruimtes met gemiddeld voetverkeer, zoals woonkamers, eetkamers en studeerkamers.
  • Kan zwaardere belasting door meubels en regelmatig gebruik goed aan.
  • Een uitstekende keuze voor ruimtes waar dagelijks leven plaatsvindt, maar zonder intensieve activiteit.
  • Biedt een goede balans tussen duurzaamheid en comfort in de meeste woonruimtes.

Gebruiksklasse 23: intensief gebruik

  • Ideaal voor ruimtes met zwaar en frequent voetverkeer, zoals gangen, keukens en woonkamers met intensief gebruik.
  • Bestand tegen zware belasting door bijvoorbeeld meubels, huisdieren en intensieve huishoudelijke activiteiten.
  • Uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen of huishoudens waar de vloer intensief wordt gebruikt.
  • Verhoogde slijtvastheid zorgt ervoor dat de vloer lang meegaat, zelfs in drukbezochte ruimtes.

PVC gebruiksklasse commercieel gebruik

Voor commerciële ruimtes, zoals kantoren, winkels en horecagelegenheden, is het essentieel om een PVC vloer te kiezen die bestand is tegen intensief gebruik. De belasting in deze omgevingen is vaak zwaarder dan in huishoudelijke situaties, vanwege het hogere voetverkeer en de intensiteit van het dagelijks gebruik. PVC vloeren voor commercieel gebruik zijn ontworpen om deze druk te weerstaan en langdurig mee te gaan zonder aan kwaliteit in te boeten.

De commerciële gebruiksklassen zijn ingedeeld op basis van de intensiteit van het gebruik in de ruimte. Van licht tot extreem commercieel gebruik, de juiste gebruiksklasse zorgt ervoor dat je vloer niet alleen mooi blijft, maar ook functioneel en veilig blijft onder zware omstandigheden. Hieronder bespreken we de verschillende commerciële gebruiksklassen.

Symbool Gebruiksklasse Geschikt voor Ruimte
Symbool 31
31: Licht / tijdelijk Geschikt voor tijdelijk gebruik van commerciële ruimtes en/of kantoorgebouwen Slaapkamer, kinderkamer, hal, gang, werkkamer, bijkeuken, keuken, woonkamer, eetkamer, hotelkamer, conferentieruimte, kantoor, praktijkruimte
Symbool 32
32: Normaal Geschikt voor normaal gebruik van commerciële ruimtes en/of kantoorgebouwen Slaapkamer, kinderkamer, hal, gang, werkkamer, bijkeuken, keuken, woonkamer, eetkamer, hotelkamer, conferentieruimte, kantoor, praktijkruimte
Symbool 33
33: Normaal tot intensief Geschikt voor intensief gebruik van commerciële ruimtes en/of kantoorgebouwen Slaapkamer, kinderkamer, hal, gang, werkkamer, bijkeuken, keuken, woonkamer, eetkamer, hotelkamer, conferentieruimte, kantoor, praktijkruimte, receptie, kinderopvang, kleinschalige school, verkooppunten
Symbool 34
34: Intensief Geschikt voor zwaar intensief gebruik van commerciële ruimtes en/of kantoorgebouwen Slaapkamer, kinderkamer, hal, gang, werkkamer, bijkeuken, keuken, woonkamer, eetkamer, hotelkamer, conferentieruimte, kantoor, praktijkruimte, receptie, kinderopvang, kleinschalige school, verkooppunten, winkel

Gebruiksklasse 31: licht commercieel gebruik

  • Geschikt voor ruimtes met beperkt commercieel gebruik, zoals kleine kantoren of wachtkamers.
  • Ideaal voor ruimtes waar voetverkeer sporadisch is en de vloer minder intensief wordt belast.
  • Vloeren met deze klasse zijn bestand tegen lichte slijtage en bieden voldoende duurzaamheid voor lichte commerciële toepassingen.
  • Een voordelige keuze voor ruimtes met een laag gebruiksvolume.

Gebruiksklasse 32: normaal commercieel gebruik

  • Geschikt voor ruimtes met gemiddeld commercieel gebruik, zoals middelgrote kantoren, winkels en vergaderruimtes.
  • Bestand tegen regelmatig voetverkeer en kan dagelijkse belasting door meubels en apparatuur goed aan.
  • Een uitstekende keuze voor commerciële ruimtes waar duurzaamheid en slijtvastheid belangrijk zijn.
  • Vloeren met deze klasse combineren comfort met langdurige prestaties in commerciële omgevingen.

Gebruiksklasse 33: intensief commercieel gebruik

  • Ideaal voor ruimtes met zwaar voetverkeer, zoals drukke winkels, restaurants en grote kantoren.
  • Bestand tegen intensieve belasting door zowel dagelijks gebruik als zware meubels en apparatuur.
  • Ontworpen om slijtvast te blijven in drukbezochte commerciële omgevingen.
  • De perfecte keuze voor bedrijven waar de vloer continu onder druk staat, zonder in te leveren op esthetiek of duurzaamheid.

Gebruiksklasse 34: extreem commercieel gebruik

  • Ontworpen voor zeer intensief commercieel gebruik, zoals luchthavens, winkelcentra en openbare gebouwen met extreem hoog voetverkeer.
  • Bestand tegen zware belasting, niet alleen door voetverkeer, maar ook door zware machines en intensief dagelijks gebruik.
  • Uitermate geschikt voor ruimtes waar de vloer constant wordt gebruikt en waar slijtvastheid van het hoogste belang is.
  • Deze vloeren bieden maximale duurzaamheid en veiligheid in de meest veeleisende commerciële omgevingen.

PVC gebruiksklasse industrieel gebruik

In industriële omgevingen worden vloeren blootgesteld aan extreme belasting door zware machines, voertuigen en intensief voetverkeer. Daarom is het cruciaal om te kiezen voor een PVC vloer met de juiste gebruiksklasse die specifiek is ontworpen voor industrieel gebruik. Deze vloeren bieden niet alleen een hoge mate van slijtvastheid, maar ook een uitstekende weerstand tegen chemische stoffen, zware belasting en extreme omstandigheden.

PVC vloeren voor industrieel gebruik worden ingedeeld in verschillende gebruiksklassen, afhankelijk van de mate van intensiteit en belasting in de ruimte. Door te kiezen voor een vloer met de juiste klasse, zorg je ervoor dat de vloer lang meegaat en veilig blijft in de meest veeleisende omstandigheden. Hieronder bespreken we de verschillende gebruiksklassen voor industriële toepassingen.

Symbool Gebruiksklasse Geschikt voor Ruimte
Symbool 41
41: Licht / tijdelijk Geschikt voor licht industrieel gebruik van ruimtes en/of gebouwen Slaapkamer, kinderkamer, hal, gang, werkkamer, bijkeuken, keuken, woonkamer, eetkamer, hotelkamer, conferentiezaal, kantoor, praktijkruimte, receptie, kinderopvang, kinderdagverblijf, school, verkooppunt, (kleine) winkel, entree hotel, entree kantoor
Symbool 42
42: Normaal Geschikt voor normaal industrieel gebruik van ruimtes en/of gebouwen Slaapkamer, kinderkamer, hal, gang, werkkamer, bijkeuken, keuken, woonkamer, eetkamer, hotelkamer, conferentiezaal, kantoor, praktijkruimte, receptie, kinderopvang, kinderdagverblijf, school, verkooppunt, (kleine) winkel, entree hotel, entree kantoor, hotel, kantoren, scholen, grote winkels
Symbool 43
43: Normaal tot intensief Geschikt voor intensief industrieel gebruik van ruimtes en/of gebouwen Slaapkamer, kinderkamer, hal, gang, werkkamer, bijkeuken, keuken, woonkamer, eetkamer, hotelkamer, conferentiezaal, kantoor, praktijkruimte, receptie, kinderopvang, kinderdagverblijf, school, verkooppunt, (kleine) winkel, entree hotel, entree kantoor, hotel, kantoren, scholen, grote winkels, werkruimtes, vlievelden

Gebruiksklasse 41: licht industrieel gebruik

  • Geschikt voor ruimtes met licht industrieel gebruik, zoals kleine werkplaatsen of magazijnen.
  • Bestand tegen licht gebruik van voertuigen zoals palletwagens en incidenteel voetverkeer.
  • Ideaal voor industriële omgevingen waar de belasting beperkt is tot lichte machines en minder intensieve activiteiten.
  • Biedt een goede balans tussen duurzaamheid en kosten in ruimtes met beperkte industriële belasting.

Gebruiksklasse 42: normaal industrieel gebruik

  • Geschikt voor ruimtes met gemiddeld industrieel gebruik, zoals magazijnen, fabrieken en werkplaatsen met regelmatig gebruik van machines.
  • Kan gemiddeld zwaar verkeer, zoals vorkheftrucks en andere voertuigen, goed aan.
  • Bestand tegen regelmatig gebruik van zware apparatuur en biedt voldoende slijtvastheid voor industriële omgevingen met dagelijkse activiteiten.
  • Een robuuste oplossing voor industriële omgevingen waar duurzaamheid en prestaties van essentieel belang zijn.

Gebruiksklasse 43: intensief industrieel gebruik

  • Ontworpen voor zwaar en intensief industrieel gebruik, zoals grote fabrieken, magazijnen met continu heftruckverkeer en andere zwaarbelaste industriële omgevingen.
  • Bestand tegen zware machines, voertuigen en intensief gebruik gedurende lange periodes.
  • Uitermate geschikt voor ruimtes waar de vloer continu onder hoge druk staat en waar maximale slijtvastheid vereist is.
  • De sterkste en meest duurzame vloeroptie voor de zwaarste industriële omstandigheden.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen