Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

PVC vloer verkleurd

pvc vloer verkleurd

Mees Vermolen |

Heb je gemerkt dat je PVC vloer verkleurd is? Dit is een veelvoorkomend probleem waar veel huiseigenaren mee te maken krijgen. PVC vloeren staan bekend om hun sterkte en veelzijdigheid, maar onder invloed van factoren zoals zonlicht en vloerkleden kan verkleuring optreden.

In dit artikel bespreken we de oorzaken van verkleuring, zoals zonnestraling, kleden en vlekken, en geven we praktische tips om je vloer van PVC te beschermen tegen verkleuring. Ook lees je hoe je verkleuring kunt verwijderen en wat je kunt doen om het in de toekomst te voorkomen.

Verkleurd een PVC vloer?

Ja, een PVC vloer kan verkleuren. Hoewel PVC vloeren bekend staan om hun duurzaamheid, kunnen ze onder bepaalde omstandigheden hun kleur verliezen. Dit gebeurt meestal door langdurige blootstelling aan zonlicht, warmtebronnen of door het gebruik van materialen zoals vloerkleden die chemicaliën bevatten.

Verkleuring kan zich op verschillende manieren uiten, zoals vlekken, een ongelijkmatige kleurverandering of een algehele vervaging van de oorspronkelijke tint. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om verkleuring van de PVC vloer te voorkomen, zodat je vloer zijn prachtige uitstraling behoudt.

Verkleurd PVC door de zon?

Ja, PVC vloeren kunnen verkleuren door blootstelling aan de zon, met name door de invloed van UV-straling. Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de kleur van de vloer vervaagt of ongelijkmatig wordt. De UV-stralen breken de kleurpigmenten in het PVC af, waardoor de vloer lichter of zelfs geelachtig kan worden.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle PVC vloeren dezelfde mate van gevoeligheid hebben voor zonlicht; sommige vloeren zijn voorzien van een UV-beschermende laag om dit probleem te verminderen.

PVC vloer & UV-straling

UV-straling is een van de grootste boosdoeners als het gaat om verkleuring van PVC vloeren. Deze onzichtbare stralen, afkomstig van zonlicht, breken de chemische verbindingen in de PVC vloer af, waardoor de kleur verandert.

Een goede manier om je PVC vloer te beschermen tegen UV-straling is door zonwering te gebruiken, zoals gordijnen of jaloezieën, of door UV-filters op je ramen te installeren.

Daarnaast zijn er PVC vloeren op de markt die een ingebouwde UV-bescherming hebben. Deze speciale coating helpt de vloer langer zijn originele kleur te behouden, zelfs bij blootstelling aan zonlicht.

PVC vloer verkleurd: wat zijn de oorzaken

Verkleuring van een PVC vloer kan door verschillende oorzaken ontstaan. Of het nu komt door langdurige blootstelling aan zonlicht, het gebruik van bepaalde vloerkleden, of zelfs door vlekken en vuil, het resultaat kan ongewenst zijn.

In de volgende onderdelen zullen we de meest voorkomende oorzaken van verkleuring van PVC vloeren bespreken, en geven we tips over hoe je deze kunt voorkomen en behandelen.

Door te begrijpen wat de verkleuring veroorzaakt, kun je beter maatregelen nemen om het uiterlijk en de levensduur van je PVC vloer te behouden.

PVC vloer verkleurd door zon

Een veelvoorkomende oorzaak van verkleuring van een PVC vloer is langdurige blootstelling aan zonlicht. Vooral in ruimtes met grote ramen en veel direct zonlicht kan de vloer na verloop van tijd lichter worden of zelfs een geelachtige tint krijgen. Dit komt door de UV-straling in het zonlicht, die de kleurstoffen in de vloer aantast.

Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen, zoals het gebruik van zonwering of het kiezen van een PVC vloer met ingebouwde UV-bescherming. Deze eenvoudige maatregelen kunnen de levensduur van je PVC vloer aanzienlijk verlengen.

Voorkom PVC verkleuring door de zon

Je kunt de verkleuring van je PVC vloer door de zon eenvoudig voorkomen door een aantal maatregelen te nemen.

Hieronder enkele tips om de kleur van je PVC vloer te verlengen:

  • Zonwering plaatsen: gebruik gordijnen, jaloezieën of rolluiken om direct zonlicht te verminderen en zo verkleuring op de PVC vloer te voorkomen.
  • UV-filters op ramen installeren: UV-filters houden schadelijke straling tegen en beschermen niet alleen je vloer, maar ook je meubels.
  • Kies een PVC vloer met UV-bescherming: sommige PVC vloeren hebben een ingebouwde UV-bescherming, wat helpt om kleurvervaging te verminderen.
  • Vermijd direct zonlicht tijdens piekuren: zorg ervoor dat je vloer niet langdurig wordt blootgesteld aan direct zonlicht, vooral in de middaguren.

Door deze maatregelen toe te passen, blijft je PVC vloer langer mooi en vrij van verkleuring door de zon.

PVC vloer verkleurd door kleed

Een andere veelvoorkomende oorzaak van verkleuring van een PVC vloer is het gebruik van vloerkleden. Vooral goedkopere kleden kunnen verkleuring veroorzaken door de aanwezigheid van bepaalde chemicaliën, zoals weekmakers en lijmstoffen, die reageren met het PVC.

Deze verkleuring komt vaak voor onder het kleed en is soms pas zichtbaar wanneer het kleed wordt verwijderd.

Om dit te voorkomen, kun je het beste kiezen voor een kleed dat geschikt is voor gebruik op PVC vloeren, zoals kleden met een rug van polypropeen of geweven matten die gemarkeerd zijn als kleurvast.

PVC vloer verkleurd door vlekken

Verkleuring van een PVC vloer kan ook ontstaan door vlekken, bijvoorbeeld door etensresten, schoenzolen of gemorste vloeistoffen. Deze vlekken kunnen diep in het materiaal trekken en hardnekkige verkleuringen veroorzaken of zelfs waterschade op de PVC vloer veroorzaken. Echter komt dit niet snel voor, want een PVC vloer kan tegen water.

Het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen door de vloer schoon te maken met lauwwarm water. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en heet water, omdat dit de verkleuring kan verergeren of de vloer kan beschadigen.

Regelmatig onderhoud helpt om je PVC vloer mooi, kleurvast en vlekvrij te houden, daarbij speelt de kwaliteit PVC vloer ook een rol.

Verkleuring PVC vloer verwijderen

Het verwijderen van verkleuring op een PVC vloer kan lastig zijn, maar het is niet onmogelijk. Voor lichte verkleuringen kun je de PVC vloer reinigen met lauwwarm water en een zachte doek.

Als de verkleuring hardnekkiger is, zoals vlekken door zonlicht of een kleed, is het verstandig om contact op te nemen met de leverancier of fabrikant van de de PVC vloer. Zij kunnen je adviseren over specifieke schoonmaakproducten of oplossingen die geschikt zijn voor jouw type vloer. 

Let er altijd op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, omdat deze de vloer verder kunnen beschadigen, kies een goede PVC vloerreiniger.

Kleurverschil PVC vloer

Kleurverschil in een PVC vloer kan ontstaan door ongelijke blootstelling aan zonlicht, warmtebronnen, of door het gebruik van vloerkleden en meubels die lange tijd op dezelfde plek staan. Dit kleurverschil is vaak duidelijk zichtbaar wanneer je meubels verplaatst of een kleed verwijdert.

Om dit te voorkomen, kun je ervoor kiezen om meubels en kleden regelmatig te verplaatsen en de vloer goed te beschermen tegen direct zonlicht.

Kleurverschillen op je PVC vloer kunnen soms blijvend zijn, vooral als het PVC jarenlang blootgesteld is aan deze invloeden. Preventie is daarom essentieel om een gelijkmatige kleur van je PVC vloer te behouden.

Hoe snel verkleurt een PVC vloer?

Hoe snel een PVC vloer verkleurt, hangt af van verschillende factoren. Blootstelling aan direct zonlicht is een van de belangrijkste oorzaken van verkleuring en kan al binnen enkele maanden zichtbaar worden, afhankelijk van de intensiteit van het licht en de locatie van de vloer.

Ook het gebruik van vloerkleden of het plaatsen van meubels kan na verloop van tijd voor verkleuring zorgen. PVC vloeren met een UV-beschermende laag zullen minder snel verkleuren, maar zonder deze bescherming kan het proces sneller verlopen.

Regelmatig onderhoud en preventieve maatregelen, zoals het gebruik van zonwering en het verplaatsen van meubels, kunnen de levensduur van de kleur van je PVC vloer verlengen.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen