Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Jelle Engels |

Als je een keukenrenovatie plant of een nieuwe keuken wilt installeren, rijst vaak de vraag of je eerst de vloer of eerst de keuken moet plaatsen? Het is een dilemma waar veel mensen mee worstelen bij het verbouwen of renoveren van hun keuken.

Afhankelijk van diverse factoren zal er namelijk gekozen kunnen worden om eerst de vloer of eerst de keuken te (laten) plaatsen. En hoe zit dat met het leggen van een nieuwe vloer in een bestaande keuken?

Moet ik eerst de keuken plaatsen of de vloer leggen?

De volgorde van het plaatsen van de keuken en het leggen van de vloer is afhankelijk van het type vloer dat je kiest. Bij een verlijmde PVC vloer of houten vloer is het mogelijk om deze te leggen vóór het plaatsen van een nieuwe keuken.

Bij alle andere soorten vloeren, zoals laminaat, klik PVC en vinyl, is het slimmer om eerst de keuken te plaatsen en daarna de vloer. Belangrijk hierbij is om de totale hoogte van de vloer (inclusief ondervloer) door te geven aan de keukeninstallateur, zodat de keukenplint op de juiste hoogte kan worden aangepast.

Over het algemeen raden we af om eerst een vloer te plaatsen en daarna pas de keuken.

De vloer die onder de keuken wordt geplaatst kan namelijk beschouwd worden als 'verloren meters'. Dit materiaal kan beter gebruikt worden voor de rest van de ruimte.

Bovendien kan het plaatsen van een keuken op een bestaande vloer ten koste gaan van de garantie, omdat de vloer dan niet meer vrij kan bewegen en daardoor de legvoorschriften geschonden worden. Dit kan tevens leiden tot problemen zoals kiervorming, schotelvorming of opbolling van de vloer.

Het eerst plaatsen van de keuken en dan de vloer maakt het ook eenvoudiger om de vloer te vervangen bij eventuele lekkage of bij de aanschaf van een nieuwe keukenvloer. Indien mogelijk raden wij daarom altijd aan om eerst de keuken te plaatsen.

Hoe zit dat met een kookeiland?

Bij het plaatsen van een kookeiland is het raadzaam is om eerst het kookeiland te plaatsen en daarna de vloer. Vooral wanneer het om de plaatsing van een laminaat- of klik PVC vloer gaat.

Een kookeiland weegt te zwaar voor dit soort vloeren en kan spanning veroorzaken, resulterend in scheuren of beschadiging van de vloer. Het wordt daarom aanbevolen om het kookeiland te plaatsen voordat de vloer gelegd wordt.

De uitdaging ligt in deze situatie met name bij de zijkanten van het kookeiland. Er zijn dan ook verschillende benaderingen om hiermee om te gaan. Een van de mogelijkheden is om de zijkanten direct te plaatsen, rekening houdend met de dikte van de toekomstige vloer.

Echter, de zijkanten kunnen ook tot aan de grond geplaatst worden en vervolgens afgewerkt worden met een plakplint. Hierbij moet er rekening gehouden worden met de ruimte voor de vloer, zodat de vloer mooi onder de zijkanten door gelegd kan worden.

Kies voor een nieuwe vloer van Laminaat.nl

Bij Laminaat.nl bieden we een breed scala aan vloeren, waaronder laminaatvloeren, PVC vloeren, vinyl vloeren en houten vloeren. Welke vloer je ook kiest, wij staan voor je klaar met hoogwaardige kwaliteit en uitstekende service om jouw vloer project tot een succes te maken.

Beslis op basis van de specifieke omstandigheden van jouw project of je eerst de vloer of de keuken wilt plaatsen. Als je advies nodig hebt over welke vloer het beste bij jouw situatie past, staan onze experts klaar om je te helpen.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.