Wandpanelen lijmen of schroeven?

Wandpanelen lijmen of schroeven?

Bram Vermolen |

Wandpanelen zijn een populaire manier om je interieur een nieuwe look te geven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en stijlen. Maar hoe bevestig je ze aan de muur? Er zijn twee manieren om wand panelen te bevestigen: lijmen of schroeven.

Beide methoden hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel leggen we uit wanneer je wandpanelen het beste kunt lijmen, wanneer je ze het beste kunt vast schroeven, en welke kit je kunt gebruiken voor wandpanelen.

Wanneer kun je wandpanelen het beste lijmen?

Wandpanelen lijmen is een goede optie als je een gladde en naadloze afwerking wilt. Lijmen is ook handig als je wandpanelen wilt bevestigen op een ondergrond die niet geschikt is voor schroeven, zoals beton, gipsplaat of tegels. Lijmen is bovendien sneller en makkelijker dan schroeven, omdat je geen gaten hoeft te boren of pluggen hoeft te gebruiken.

Het nadeel van lijmen is dat je de wandpanelen niet meer makkelijk kunt verwijderen als je ze wilt vervangen of repareren. Ook moet je zorgen voor een goede ventilatie tijdens het lijmen, omdat sommige lijmen schadelijke dampen kunnen afgeven. Eerst nog wat rondkijken? Bekijk dan de volgende soorten wandpanelen:

Wanneer kun je wandpanelen het beste vast schroeven?

Wandpanelen vast schroeven is een goede optie als je een stevige en duurzame bevestiging wilt. Schroeven is ook handig als je wandpanelen wilt bevestigen op een houten ondergrond, zoals een houten frame of een houten wand. Schroeven geeft je ook meer flexibiliteit om de wandpanelen later te verwijderen of te verplaatsen.

Het nadeel van schroeven is dat je zichtbare schroefkoppen of gaten in de wandpanelen krijgt, tenzij je ze afwerkt met plamuur of afdekplaatjes. Ook moet je zorgen voor een goede afstand tussen de schroeven, zodat de wandpanelen niet gaan kromtrekken of splijten.

Welke kit kun je voor wandpanelen gebruiken?

Als je wandpanelen wilt lijmen, heb je een geschikte kit nodig. Er zijn verschillende soorten kit die je kunt gebruiken voor wandpanelen, afhankelijk van het materiaal, de ondergrond en de omstandigheden. Hier zijn enkele voorbeelden van kit die je kunt gebruiken voor wandpanelen:

  • Montagekit: Dit is een universele kit die geschikt is voor de meeste materialen en ondergronden. Montagekit hecht snel en sterk, en is bestand tegen vocht en temperatuurwisselingen. Montagekit is ideaal voor wandpanelen die niet veel gewicht hebben, zoals hout, kunststof of metaal.
  • High Tack kit: Dit is een kit met een hoge aanvangshechting, die geschikt is voor zware materialen en ondergronden. High Tack kit hecht direct en krachtig, en is bestand tegen schokken en trillingen. High Tack kit is ideaal voor wandpanelen die veel gewicht hebben, zoals steen, beton of glas.
  • Hybride kit: Dit is een kit met een hybride samenstelling, die geschikt is voor flexibele materialen en ondergronden. Hybride kit hecht goed en duurzaam, en is bestand tegen schimmels en bacteriën. Hybride kit is ideaal voor wandpanelen die veel beweging hebben, zoals rubber, kurk of leer.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van kit die je kunt gebruiken voor wandpanelen. Er zijn nog veel meer soorten kit die je kunt vinden in de bouwmarkt of online. Het is belangrijk dat je de instructies op de verpakking goed leest en opvolgt, zodat je de juiste kit kiest en gebruikt voor jouw wandpanelen.