spc vs pvc

SPC vs PVC

Veel van jullie bekeken waarschijnlijk al eens een vloer in een showroom of zijn op zoek gegaan in een webshop naar een nieuwe vloer. Vragen jullie zich dan ook niet af wat een PVC en SPC vloer is en waarin deze vloeren precies verschillen? Wij leggen je graag het verschil tussen SPC en PVC vloeren uit!

PVC en SPC gemakkelijk en duurzaam

Tegenwoordig lijkt een PVC vloer veel op echt houten of stenen vloeren. Met alle eigenschappen die je voor je vloer wenst, zijn PVC vloeren gemakkelijk te leggen dankzij het handig kliksysteem. Maar niet enkel en alleen zijn PVC vloeren gemakkelijk te leggen ook zijn de SPC vloeren gemakkelijk te leggen. Ga je binnenkort renoveren dan is SPC een goede optie. Je kan SPC namelijk over je oude vloer of oude wanden heen bevestigen zo bespaar jij jouw tijd met het afbreken/ verwijderen van de oude tegels. PVC en SPC vloeren zijn eenvoudig in onderhoud en vochtbestendig: ideaal dus voor in de keuken, badkamer of het toilet.

SPC PVC beide geschikt voor vloerverwarming

PVC is geschikt voor vloerverwarming en/of vloerkoeling, bovendien voelen PVC vloeren fijn aan en dempen ze geluid. Hierdoor vermindert het geluid van iemand die over de vloer loopt. SPC is ook geschikt voor vloerverwarming en is dempend, maar heeft weinig schokabsorptie. SPC is minder schokabsorberend dan een PVC vloer, dankzij de harde kern van SPC. Maar dit wil niet zeggen dat de vloer hard aanvoelt, een SPC vloer voelt zacht aan je voeten. Maar wat is dan het verschil? Het verschil is dat een SPC vloer brandvertragend is. De vloeren kunnen temperaturen weerstaan tot 75 °C.

PVC SPC vloer watervast?

Als eerste is een SPC vloer 100% waterproof dankzij de SPC kern met vinyl toplaag. Een PVC vloer is ook waterbestendig. PVC vloeren zijn zo behandeld dat ze binnendringend water tot op een bepaalde hoeveelheid aan kunnen.

Daarom zijn SPC en PVC vloeren ideaal voor in de keuken en de badkamer. Een keuken- en badkamervloer moet opgewassen zijn tegen waterdruppels en vocht. Een SPC vloer is volledig watervast en eenvoudig te onderhouden. Een PVC vloer is ook waterbestendig en gemakkelijk in onderhoud. Weet je van jezelf dat je regelmatig knoeit, geen paniek je vloer is in een handomdraai weer schoon.

SPC en PVC voor- en nadelen

Nu zetten wij even alle voordelen en nadelen van een SPC en PVC vloer op een rijtje. Beide vloeren zijn makkelijk te onderhouden, watervast en je kan ze plaatsen op vloerverwarming. Bovendien plaats je SPC op de vloer of tegen de wand. Zowel SPC als PVC zijn er in verschillende designs, keuze genoeg dus voor jouw wensen, maar uiteraard zijn er ook heel wat verschillen.

PVC vloeren zijn niet helemaal krasbestendig. Zo kunnen er bij bepaalde goedkopere PVC vloeren na verloop van tijd krassen ontstaan. Daarnaast moet je bij PVC vloeren goed kijken naar de dikte van de toplaag. Hoe dikker de toplaag hoe beter de kwaliteit. SPC vloeren daarentegen zijn volledig kras- en slijtbestendig dankzij de hightech vinyl toplaag en zwaarder dan een PVC vloer. Hierdoor is PVC minder stevig dan SPC. Door de robuuste kern van SPC en het feit dat de panelen een beetje dikker zijn, zijn de vloeren beter bestand tegen intens gebruik. Een ander voordeel van SPC vinyl is dat de plaat nauwelijks ‘werkt’, ideaal in dus in vochtige ruimtes. Wat ook een verschil is tussen SPC en PVC is de prijs. SPC vloeren zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan PVC vloeren.

SPC of PVC de beste keuze?

Beide vloeren hebben over het algemeen gelijke eigenschappen. Maar wat is dan nu het grote verschil tussen SPC en PVC. SPC heeft een paar sterkere eigenschappen die PVC niet heeft. Als eerste is SPC brandvertragend. Ten tweede SPC is handig tijdens het renoveren omdat je de vloer makkelijk over een oude vloer of tegelwand kan plaatsen. SPC is ook duurzamer dan PVC, want bij SPC komt geen afval of schadelijke uitstoot bij het productproces. Het heeft een circulair productieproces en de producten zijn gecertificeerd als 100% recyclebaar. Daarnaast is SPC enorm stabiel en indruk- en slagbestendig dankzij de rigide kern. Hieruit zou je dus kunnen concluderen dat SPC een betere optie is dan PVC, maar de keuze is aan jou of je kiest voor een PVC of SPC vloer.
Heb je toch graag nog wat extra advies? Neem dan zeker even contact op met onze klantendienst. Zij helpen je graag verder!