Wanneer laminaat op cement dekvloer?

Wanneer laminaat op cement dekvloer?

Bram Vermolen |

Het leggen van laminaat op een cement dekvloer vereist specifieke aandacht. Een cement dekvloer, samengesteld uit cement, zand en water, moet voldoende uitgehard zijn voordat laminaat geplaatst kan worden.

Dit uithardingsproces is cruciaal omdat het resterende vocht in de dekvloer kan leiden tot problemen met het laminaat, zoals uitzetten of krimpen.

Hoe kun je laminaat gebruiken op cementdekvloer?

Laminaat kan effectief worden gebruikt op een cement dekvloer mits er rekening wordt gehouden met enkele belangrijke factoren. Allereerst is het essentieel dat de dekvloer volledig droog is. 

Een algemene vuistregel is dat per centimeter vloerdikte een week droogtijd nodig is. De omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid en temperatuur spelen hierbij een significante rol. Lage luchtvochtigheid en goede ventilatie bevorderen het droogproces. 

Ook is het gebruik van een bouwdroger aan te raden om het drogen te versnellen. Voordat laminaat wordt gelegd, moet het vochtgehalte van de cement dekvloer lager zijn dan twee procent.

Stappenplan, laminaat over cementdekvloer leggen

Het leggen van laminaat over een cementdekvloer volgt een specifiek stappenplan om problemen zoals bolling, krimpen of uitzetten van het laminaat te voorkomen:

  1. Stap 1: Acclimatiseren: Laat het laminaat minimaal 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd zal worden.
  2. Stap 2: Controleer de luchtvochtigheid: Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in de ruimte tussen de 45% en 65% ligt.
  3. Stap 3:Voorbereiding van de ondergrond: De cementdekvloer moet schoon, stofvrij, droog en vlak zijn. Bij vloerverwarming mag het vochtgehalte niet hoger zijn dan 1,5%.
  4. Stap 4:Ondervloer: Kies een geschikte ondervloer die vochtwerend en warmte-isolerend is, vooral belangrijk bij vloeren op de begane grond.
  5. Stap 5:Legmethode: Gebruik het juiste type kliksysteem voor het laminaat en begin altijd in een hoek van de ruimte.
  6. Stap 6:Uitzettingsvoegen: Zorg voor een expansieruimte van 1 cm tussen laminaat en muur, evenals rondom andere obstakels zoals verwarmingsbuizen.
  7. Stap 7:Plinten: Plaats plinten om de expansievoeg te verbergen en zorg voor een afgewerkte uitstraling.

Conclusie

Het succesvol plaatsen van laminaat op een cementdekvloer vereist een grondige voorbereiding en het volgen van een specifiek proces. Het belang van een volledig gedroogde cementdekvloer kan niet genoeg benadrukt worden, aangezien dit cruciaal is om problemen zoals krimpen, uitzetten of bolling van het laminaat te voorkomen.

Een correcte acclimatisatie van het laminaat, een passende ondervloer, en het zorgvuldig volgen van het legproces zijn essentiële stappen voor een langdurig mooie en stabiele laminaatvloer. Door deze stappen te volgen, kan laminaat op cementdekvloer een uitstekende keuze zijn voor een duurzame en aantrekkelijke vloer in elke woning.

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen