Laminaat is een populaire keuze voor vloeren, omdat het veel voordelen heeft. Het is slijtvast, onderhoudsvriendelijk, verkrijgbaar in veel verschillende houtlooks, makkelijk te leggen en relatief voordelig.
Maar hoe leg je laminaat eigenlijk? Moet je het lijmen of zwevend leggen? En welke lijm gebruik je dan? In dit artikel geven we je alle antwoorden op deze vragen.
We leggen je ook uit wat de voor- en nadelen zijn van laminaat lijmen, of je laminaat aan elkaar kunt lijmen en hoe je dat doet. Zo kun je zelf bepalen of laminaat lijmen iets voor jou is.
Waarom laminaat lijmen?
Laminaat lijmen is een manier om laminaat te bevestigen aan de ondergrond. Dit kan een bestaande vloer, zoals beton, hout of tegels zijn, of een speciale ondervloer die je eerst legt.
Het lijmen van laminaat heeft een aantal voordelen ten opzichte van zwevend leggen, waarbij je het laminaat los op de ondervloer legt en alleen aan elkaar klikt.
Laminaat lijmen zal zorgen voor een betere geluidsisolatie en warmtegeleiding bij vloerverwarming, een strakkere afwerking en een langere levensduur. Bovendien is deze methode van installatie ook geschikt voor het bekleden van trappen, muren of plafonds, waar zwevend leggen niet mogelijk is.
Welke lijm gebruiken voor laminaat?
Als je laminaat wilt lijmen, moet je een lijm gebruiken die geschikt is voor laminaat. Er zijn verschillende soorten lijm op de markt, die elk hun eigen eigenschappen hebben. De meest gebruikte lijmsoorten voor laminaat zijn:
- Parketlijm: dit is een lijm die speciaal ontwikkeld is voor het verlijmen van houten vloeren, zoals parket of lamelparket. Parketlijm is sterk, flexibel en vochtbestendig. Het is tevens geschikt voor laminaat, vooral als je het wilt combineren met vloerverwarming. Parketlijm is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals oplosmiddelhoudend, oplosmiddelvrij, dispersie of polyurethaan.
- Montagelijm: dit is een lijm die geschikt is voor het verlijmen van verschillende materialen, zoals hout, metaal, steen, kunststof of keramiek. Montagelijm is krachtig, snel en eenvoudig aan te brengen. Het is ook geschikt voor laminaat, en met name voor het bekleden van trappen, muren of plafonds. Montagelijm is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder op waterbasis, acrylaatbasis of MS-polymeerbasis.
- Nadenlijm: dit is een lijm die geschikt is voor het verlijmen van de naden tussen de laminaatdelen. Nadenlijm is niet bedoeld om het laminaat volledig aan de ondergrond te verlijmen, maar om het zwevend te leggen met extra stevigheid. Nadenlijm voorkomt dat het laminaat gaat krimpen of uitzetten door temperatuur- of vochtverschillen. Het zorgt ook voor een betere waterbestendigheid en een mooiere afwerking.
Moet je laminaat lijmen of zwevend leggen?
De keuze voor laminaat lijmen of zwevend leggen hangt af van een aantal factoren, zoals de ondergrond, de ruimte, het soort laminaat, het budget en de persoonlijke voorkeur. Er is niet één beste manier om laminaat te leggen, maar er zijn wel een aantal voor- en nadelen van beide methodes die je kunt afwegen.
Wat zijn de voor- en nadelen van laminaat lijmen?
Laminaat lijmen heeft verschillende voor- en nadelen in vergelijking met laminaat zwevend leggen. We zetten ze hier op een rijtje:
Voordeel | Nadeel |
Geen geluiddempende ondervloer nodig | Ondergrond moet egaal en vochtvrij zijn |
Geschikt voor vloerverwarming |