Hoe kun je open groeven in je laminaatvloer herstellen?

Hoe kun je open groeven in je laminaatvloer herstellen?

Mike van Hout |

Laminaatvloeren zijn een populaire keuze voor veel huiseigenaren vanwege hun duurzaamheid, schoonheid en betaalbaarheid. Maar soms kunnen er open groeven ontstaan tussen de laminaatplanken, waardoor de vloer er lelijk en beschadigd uitziet.

Hoe kun je deze open groeven in je laminaatvloer herstellen en de vloer weer als nieuw laten lijken? In dit artikel geven we je enkele tips en adviezen om dit probleem op te lossen.

Laminaat naden zichtbaar

Open groeven in je laminaatvloer zijn zichtbare naden tussen de laminaatplanken. Ze kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een verkeerde installatie, temperatuur- en vochtigheidsschommelingen, slijtage, vervorming of krimp van de planken.

Open groeven kunnen niet alleen het uiterlijk van je vloer bederven, maar ook de beschermende toplaag beschadigen, waardoor er vocht en vuil in de vloer kan komen.

Dit kan leiden tot schimmel, zwelling, kromtrekken of losraken van de planken. Daarom is het belangrijk om open groeven zo snel mogelijk te herstellen om verdere schade aan je laminaatvloer te voorkomen.

Waarom zitten er open groeven in mijn laminaatvloer?

De meest voorkomende reden waarom er open groeven in je laminaatvloer zitten, is een verkeerde installatie van het laminaat. Als de laminaatplanken niet goed op elkaar zijn aangesloten, of als er te veel of te weinig ruimte is tussen de planken en de muur, kunnen er openingen ontstaan.

Een andere mogelijke oorzaak is temperatuur- en vochtigheidsschommelingen. Laminaatvloeren zijn gemaakt van houtvezels, die kunnen uitzetten en krimpen als reactie op veranderingen in de omgeving.

Als de vloer niet genoeg ruimte heeft om te werken, of als de vloer te overmatig wordt blootgesteld aan warmte, kou, vocht of droogte, kunnen er open groeven ontstaan.

Ten slotte kunnen open groeven ook het gevolg zijn van slijtage, vervorming of krimp van de planken. Als de vloer veel wordt belopen, of als er zware voorwerpen op worden geplaatst, kunnen de planken buigen of barsten. De planken kunnen ook na verloop van tijd krimpen door veroudering of verlies van vocht.

Welk gereedschap heb je nodig om de groef te herstellen?

Om de open groeven in je laminaatvloer te herstellen, heb je de volgende gereedschappen nodig:

 • Een stofzuiger of een bezem om de vloer schoon te maken
 • Een plamuurmes of een spatel om de groeven te vullen
 • Een reparatieset voor laminaatvloeren, die bestaat uit een reparatiewas, een smeltmes, een schraper en een reinigingsdoekje
 • Een kleurenkaart om de juiste kleur van de reparatiewas te kiezen
 • Een föhn om de reparatiewas te smelten en te drogen
 • Een schaar of een mes om overtollige was te verwijderen
 • Een doek of een spons om de vloer schoon te maken

Mijn laminaat sluit niet goed aan, herstel het met de volgende stappen:

Om de open groeven in je laminaatvloer te herstellen, volg je de volgende stappen:

 1. Maak de vloer schoon met een stofzuiger of een bezem om stof, vuil en kruimels te verwijderen
 2. Gebruik een plamuurmes of een spatel om de groeven te vullen met een dun laagje reparatiewas. Kies de juiste kleur van de reparatiewas met behulp van de kleurenkaart. De kleur moet zo dicht mogelijk bij de kleur van je laminaatvloer liggen
 3. Gebruik een smeltmes om de reparatiewas te smelten. Houd het smeltmes op een afstand van ongeveer 10 cm boven de was en beweeg het heen en weer. Wees voorzichtig dat je de vloer niet verbrandt
 4. Gebruik een schraper om de gesmolten was glad te strijken en in de groeven te duwen. Zorg ervoor dat de was gelijkmatig is verdeeld en dat er geen bobbels of gaten zijn
 5. Gebruik een föhn om de was te drogen. Houd de föhn op een afstand van ongeveer 20 cm boven de was en beweeg het heen en weer. Laat de was ongeveer 15 minuten afkoelen
 6. Gebruik een schaar of een mes om overtollige was te verwijderen. Snijd de was langs de randen van de planken af. Wees voorzichtig dat je de vloer niet beschadigt
 7. Gebruik een doek of een spons om de vloer schoon te maken. Veeg eventuele resten van de was weg met een vochtige doek of een spons. Laat de vloer drogen
 8. Bewonder het resultaat. Je laminaatvloer zou er nu weer als nieuw uit moeten zien.

  Conclusie

  Open groeven in je laminaatvloer kunnen het uiterlijk en de kwaliteit van je vloer aantasten. Gelukkig kun je dit probleem eenvoudig oplossen met een reparatieset voor laminaatvloeren en enkele eenvoudige gereedschappen.

  Door de open groeven te vullen met reparatiewas, kun je je laminaatvloer weer herstellen en beschermen. Volg de stappen in dit artikel om de open groeven in je laminaatvloer te herstellen en geniet weer van je mooie en duurzame vloer.

  Laat een reactie achter

  Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.