Wat kost laminaat leggen?

wat kost laminaat leggen

Mike van Hout |

 Laminaat is een populaire keuze voor veel mensen die hun vloer willen vernieuwen. Het is makkelijk te onderhouden, slijtvast en verkrijgbaar in allerlei kleuren en stijlen. Maar wat kost laminaat leggen eigenlijk? En waar moet je op letten als je laminaat wilt laten leggen door een vakman?

In dit artikel geven we je een overzicht van de gemiddelde kosten voor laminaat leggen per m2, de factoren die de prijs beïnvloeden en de tips om te besparen op de kosten van laminaat leggen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor je nieuwe laminaatvloer.

Gemiddelde kosten voor laminaat leggen per m2

De kosten voor laminaat leggen hangen af van verschillende factoren, zoals het type laminaat, de oppervlakte van de vloer, de legmethode, de afwerking en de eventuele verwijdering van de oude vloer.

Daarnaast kunnen de tarieven van de vloerenleggers variëren, afhankelijk van hun ervaring, kwaliteit en regio. Daarom is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken voordat je een vloerenlegger kiest.

Om je een indicatie te geven van de gemiddelde kosten voor laminaat leggen per m2, hebben we een tabel gemaakt met de meest voorkomende situaties.

Situatie Kosten per m2
Ondervloeren € 3,95 p/m2
Laminaat rechte stroken € 12,- p/m2
Laminaat visgraat € 20,50 p/m2
PVC klik rechte stroken € 12,50 p/m2
PVC klik visgraat € 20,50 p/m2
Dichtsmeren vloerverwarming cementdekvloer € 12,95 p/m2
Dichtsmeren vloerverwarming anhydriet/gipsvloer € 13,95 p/m2
PVC plak rechte stroken € 12.95 p/m2
PVC plak visgraat/Hongaarse punt € 23.95 p/m2
Plaatsen hoge muurplint excl. afkitten € 5,95 p/m
Parket zwevend recht model € 19,95 p/m2
Parket visgraat verlijmen € 32,50 p/m2

Prijs onder voorbehoud, minimaal 30 m2 binnen een staal van 50 km vanaf Veldhoven

Als u bij ons een vloer koopt en zelf niet handig bent of simpelweg geen zin heeft in het legwerk, kan ons team van ervaren installateurs de klus voor u klaren. Zo kunt u zonder moeite genieten van uw nieuwe vloer.

Zo worden de kosten voor het leggen van laminaat bepaald

We kunnen stellen dat de gemiddelde kosten voor het leggen van laminaat niet heel hoog liggen. Maar nu rijst de vraag; hoe worden de kosten bepaald en welke factoren hebben invloed op de uiteindelijke kosten voor het (laten) leggen van laminaat? Hieronder behandelen we alle factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs voor het leggen van laminaat,

Het type laminaat

Er zijn verschillende soorten laminaat verkrijgbaar, zoals kliklaminaat, hoogglans laminaat, visgraat laminaat en PVC laminaat. Elk type laminaat heeft zijn eigen kenmerken, voordelen, nadelen en natuurlijk zijn eigen prijskaartje.

Over het algemeen geldt dat hoe dikker, sterker en duurzamer het laminaat is, hoe hoger de prijs. Ook het design en de afwerking van het laminaat kunnen de prijs beïnvloeden. Zo is visgraat laminaat bijvoorbeeld duurder dan standaard laminaat, omdat het meer tijd en vakmanschap vergt om het te leggen.

De prijs van het laminaat zelf varieert van € 6,- tot € 30,- per m2, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Je kunt laminaat kopen bij een bouwmarkt of vloerenspecialist, maar natuurlijk ook online bij Laminaat.nl.

Oppervlakte van de vloer

De oppervlakte van de vloer is een belangrijke factor voor de kosten van laminaat leggen. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer laminaat en arbeid er nodig zijn. Daarom wordt de prijs voor laminaat leggen meestal berekend per m2.

Echter, sommige vloerenleggers hanteren een minimumtarief of een starttarief, om hun voorrijkosten en basiskosten te dekken. Dit betekent dat je voor een kleine oppervlakte relatief meer betaalt dan voor een grote oppervlakte.

Het kan daarom verstandig zijn om meerdere ruimtes tegelijk te laten voorzien van laminaat, zodat je kunt profiteren van een lagere prijs per vierkante meter.

Legmethode van het laminaat

De legmethode van het laminaat heeft ook invloed op de kosten. Er zijn twee manieren om laminaat te leggen: zwevend of verlijmd. Zwevend leggen betekent dat het laminaat los op de ondervloer wordt gelegd, zonder lijm of spijkers.

Dit is de meest gebruikte en goedkoopste methode, omdat het snel en eenvoudig is. Verlijmd leggen betekent dat het laminaat vastgelijmd wordt aan de ondervloer, waardoor het stabieler en stiller is.

Dit is een duurdere en complexere methode, die meer tijd en materiaal kost. Verlijmd leggen wordt meestal alleen gedaan bij PVC laminaat of bij vloerverwarming.

Afwerking van de laminaatvloer

De afwerking van de laminaatvloer bestaat uit het plaatsen van een ondervloer en plinten. Een ondervloer is een laag tussen het laminaat en de ondergrond, die zorgt voor isolatie, geluidsdemping en egalisatie.

Een goede ondervloer is essentieel voor een laminaatvloer en kan de levensduur ervan verlengen. Er zijn verschillende soorten ondervloeren, zoals folie, platen, kurk of rubber. De prijs van een ondervloer varieert van € 2,- tot € 10,- per m2, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit.

Plinten geven je laminaatvloer een mooie uitstraling en beschermen de muur tegen beschadigingen. Je hebt hierbij de keuze uit platte plinten, hoge plinten, overzetplinten of plakplinten.

De prijs van plinten varieert van € 1,- tot € 15,- per meter, afhankelijk van het materiaal, de hoogte en het design. Voor het laten plaatsen van plinten kun je rekenen op een gemiddelde prijs van € 5,- per meter.

De afwerking van de laminaatvloer kan dus een flink verschil maken in de totale kosten. Je kunt kiezen voor enkel laminaat laten leggen, laminaat inclusief ondervloer laten leggen of laminaat inclusief ondervloer en plinten laten leggen. De laatste optie is de duurste, maar zal ook het mooiste resultaat opleveren.

Oude vloer laten verwijderen

Als je een nieuwe laminaatvloer wilt laten leggen, moet je eerst de oude vloer verwijderen. Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan een vloerenlegger. Het verwijderen van de oude vloer brengt extra kosten met zich mee, die afhankelijk zijn van het type vloer, de oppervlakte en de afvoer.

Het verwijderen van een oude laminaatvloer is bijvoorbeeld makkelijker en goedkoper dan het verwijderen van een oude tegelvloer of parketvloer. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de € 3,- en € 10,- per m2 voor het laten verwijderen van de oude vloer. Deze prijs is exclusief de afvoerkosten.

Zo bespaar je op de kosten van laminaat leggen

Wil je een nieuwe laminaatvloer laten leggen, maar wil je niet te veel betalen? Dan zijn er een aantal manieren om te besparen op de kosten van laminaat leggen. We geven je hieronder een paar tips.

Leg je laminaatvloer zelf

De beste manier om te besparen op de kosten van laminaat leggen, is om het zelf te doen. Als je handig bent en over het juiste gereedschap beschikt, kun je veel geld besparen op de arbeidskosten. Bovendien heb je dan de volledige controle over het resultaat. Het leggen van laminaat is niet heel moeilijk, zeker niet als je kiest voor kliklaminaat.

Er zijn veel handleidingen en video's online te vinden die je stap voor stap uitleggen hoe je laminaat moet leggen. Zorg wel dat je de instructies goed opvolgt en dat je de vloer goed voorbereidt, zodat je geen problemen krijgt met de ondervloer, de naden of de uitzetvoegen.

Voer een deel van de klus zelf uit

Als je niet helemaal zelf je laminaatvloer wilt of kunt leggen, kun je ook een deel van de klus zelf uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de oude vloer verwijderen en afvoeren, zelf de ondervloer plaatsen en/of zelf de plinten plaatsen.

Dit scheelt je al snel enkele euro's per m2. Overleg wel van tevoren met de vloerenlegger wat je zelf gaat doen en wat hij gaat doen, zodat je geen misverstanden krijgt over de verdeling van de werkzaamheden en de kosten.

Vergelijk prijzen bij diverse vloerenleggers

Een andere manier om te besparen op de kosten van laminaat leggen, is om prijzen te vergelijken bij diverse vloerenleggers. Zo kun je de beste deal vinden voor jouw situatie. Vraag meerdere offertes aan bij verschillende vloerenleggers en vergelijk ze op basis van de prijs, de kwaliteit, de garantie en de reviews.

Houd er rekening mee dat je appels met appels vergelijkt en dat je geen verborgen kosten over het hoofd ziet. Kies niet automatisch voor de goedkoopste offerte, maar voor de offerte die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Zelf laminaat leggen of uitbesteden aan een professional?

Je hebt nu een goed beeld van de kosten voor laminaat leggen en de manieren om te besparen. Maar wat is nu de beste keuze: zelf laminaat leggen of uitbesteden aan een professional? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget, tijd en vaardigheid.

Als je een beperkt budget hebt, handig bent en tijd hebt, kun je gerust zelf je laminaatvloer leggen. Heb je iets meer budget, ben je minder handig bent of heb je geen tijd, dan kun je de laminaatvloer wellicht beter laten leggen door een professional.

Een laminaatvloer van Laminaat.nl leg je eenvoudig zelf!

Ben je op zoek naar een mooie en betaalbare laminaatvloer? Neem dan een kijkje in onze webshop. Bij ons vind je een ruim assortiment aan laminaatvloeren van diverse topmerken.

Bestel je laminaatvloer eenvoudig online en laat deze gewoon thuis bezorgen. In onze webshop vind je ook plinten, ondervloeren, afwerkingsprofielen en meer, zodat je direct alles in huis haalt om aan de slag te gaan met het leggen van jouw nieuwe laminaatvloer. Doe er je voordeel mee!

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen