Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

Afwerking PVC vloer

pvc vloer afwerking

Mees Vermolen |

Een PVC vloer biedt een moderne en duurzame oplossing voor elke ruimte, maar voor een optimaal resultaat is een goede PVC afwerking essentieel. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden voor de afwerking van een PVC vloer.

We bespreken welke benodigdheden je nodig hebt, welke afwerkingsopties er zijn en hoe je stapsgewijs de vloer perfect afwerkt. Of je nu plinten wilt plaatsen, de trap wilt afwerken of zorgt voor een waterdichte afwerking, met dit artikel ben je verzekerd van een professionele uitstraling en afwerking voor jouw PVC vloer.

PVC vloer afwerking benodigdheden

Om je PVC vloer op de juiste manier af te werken, heb je enkele specifieke benodigdheden nodig. Elk van deze items speelt een cruciale rol in het creëren van een nette en duurzame PVC afwerking:

  • Plinten: plinten zorgen voor een mooie overgang tussen de vloer en de muur. Ze bedekken de rand van de vloer en beschermen tegen stof en vuil.
  • Hoekprofielen: deze profielen worden gebruikt om de hoeken van de ruimte netjes af te werken en bieden extra bescherming tegen slijtage.
  • Dilatatieprofielen: deze worden geplaatst tussen verschillende vloerdelen om ervoor te zorgen dat de vloer kan uitzetten en krimpen zonder te beschadigen.
  • Montagelijm: een sterke, flexibele lijm die essentieel is voor het vastzetten van de plinten en profielen.
  • Kit: siliconenkit wordt gebruikt voor het afdichten van naden en hoeken om de afwerking waterdicht te maken.
  • Zaag en verstekbak: deze tools zijn nodig om plinten en profielen op maat te zagen en hoeken nauwkeurig af te werken.
  • Afplaktape: tape is handig voor het beschermen van de muur en andere oppervlakken tijdens het plaatsen van plinten of het aanbrengen van kit.

Met deze benodigdheden kun je ervoor zorgen dat je PVC vloer niet alleen netjes oogt en is afgewerkt, maar ook optimaal functioneert.

Afwerking PVC vloer mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om jouw PVC vloer af te werken, afhankelijk van je persoonlijke smaak en de stijl van je interieur. Hieronder beschrijven we de meest gebruikte opties:

  • Standaard plinten: dit zijn de klassieke plinten die zorgen voor een nette afwerking langs de rand van de PVC vloer. Ze beschermen de muren tegen stoten en verbergen de uitzettingsvoeg van de vloer.
  • Hoge plinten: als je een meer uitgesproken, luxe uitstraling wilt, zijn hoge plinten een uitstekende keuze. Ze geven extra karakter aan de ruimte en zijn ideaal voor hogere plafonds.
  • Overzetplinten: deze plinten zijn ontworpen om over bestaande plinten heen geplaatst te worden. Ze zijn handig als je de oude plinten niet wilt verwijderen, maar toch een nieuwe uitstraling wilt creëren.
  • Dilatatieprofielen: deze profielen worden gebruikt om beweging in de PVC vloer op te vangen. Ze worden geplaatst bij deuren of in grotere ruimtes om scheuren of vervormingen in de vloer te voorkomen.
  • Rozetten: rozetten worden geplaatst rondom verwarmingsbuizen of leidingen die uit de PVC vloer komen. Ze zorgen voor een strakke afwerking en voorkomen dat er vuil of stof in de openingen komt.

Met deze afwerkingsopties kun je de look van je PVC vloer volledig naar eigen wens aanpassen, terwijl je ook zorgt voor een praktische en duurzame oplossing.

PVC afwerking voorbereiding

Voordat je begint met de afwerking van je PVC vloer, is een goede voorbereiding cruciaal. Een solide basis zorgt ervoor dat de afwerking niet alleen mooier oogt, maar ook langer meegaat. Hier zijn de stappen die je moet nemen om goed voorbereid aan de slag te gaan:

  • Reinig de vloer: zorg ervoor dat de PVC vloer volledig schoon en droog is. Verwijder al het stof, vuil en vet om te voorkomen dat deze de hechting van plinten en kit beïnvloeden.
  • Controleer de ondergrond: de ondergrond moet egaal en stabiel zijn. Controleer of er geen losse stukken of oneffenheden zijn die de afwerking kunnen verstoren.
  • Meet nauwkeurig: voordat je plinten of profielen gaat plaatsen, is het belangrijk om de randen van de kamer nauwkeurig op te meten. Dit voorkomt fouten tijdens het zagen en zorgt voor een strakke afwerking.
  • Bescherm omliggende oppervlakken: gebruik afplaktape om de muren en andere oppervlakken te beschermen tijdens het plaatsen van de plinten en profielen. Dit voorkomt beschadigingen en bespaart je tijd bij het opruimen.

Een goede voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle afwerking. Door deze stappen te volgen, leg je de basis voor een prachtig eindresultaat.

PVC vloer afwerking: stappenplan

Het afwerken van een PVC vloer kan eenvoudig zijn als je de juiste stappen volgt. Met een gestructureerd stappenplan zorg je voor een professionele uitstraling en verleng je de levensduur van de PVC vloer. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste stappen die je moet volgen om jouw PVC vloer perfect af te werken:

Stap 1: plinten plaatsen

Begin met het plaatsen van de plinten. Deze zorgen voor een nette overgang tussen de vloer en de muren, en verbergen de uitzettingsvoeg. Gebruik montagelijm om de plinten stevig vast te zetten, en zaag ze op maat voor hoeken en randen. Voor een perfecte afwerking is het belangrijk om de plinten in verstek te zagen op de hoeken.

Stap 2: profielen toevoegen

Na de plinten zijn de profielen aan de beurt. Dilatatieprofielen worden geplaatst waar de vloer delen elkaar raken, zoals bij deuren of tussen kamers, om beweging in de vloer op te vangen. Dit voorkomt dat de vloer gaat bollen of scheuren vertoont door temperatuurschommelingen of vocht. Zorg ervoor dat de profielen goed aansluiten op de PVC vloer.

Stap 3: de schoonheid zit in de details

Voor de afwerking rondom buizen en leidingen plaats je rozetten. Deze decoratieve elementen verbergen openingen in de PVC vloer en zorgen voor een nette afwerking. Daarnaast kun je kit gebruiken om de naden tussen de vloer en de plinten af te dichten, waardoor de afwerking waterdicht en duurzaam wordt.

Stap 4: afwerking van de trap

Als je een trap hebt die met PVC wordt afgewerkt, zorg dan voor speciale trapneuzen en profielen die passen bij de vorm van de trap. Deze elementen geven de trap niet alleen een strakke look, maar zorgen ook voor extra veiligheid en slijtvastheid.

Waterdichte afwerking PVC vloer

Een van de grote voordelen van een PVC vloer is dat deze waterbestendig is, wat het ideaal maakt voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Toch is het belangrijk om de afwerking waterdicht te maken om de vloer te beschermen tegen mogelijke vochtinfiltratie.

Dit kan op verschillende manieren:

  • Kitten van naden: gebruik een hoogwaardige siliconenkit om de naden tussen de PVC vloer en de plinten, maar ook rondom hoeken en buizen, goed af te dichten. Dit voorkomt dat vocht in de ondervloer trekt.
  • Waterdichte plinten: kies voor plinten die speciaal ontworpen zijn om waterbestendig te zijn, zoals kunststof plinten of overzetplinten die geen vocht opnemen.
  • Aandacht voor de randen: zorg ervoor dat alle randen, vooral bij drempels en deuren, goed worden afgedicht. Hier kunnen vaak vochtproblemen ontstaan als deze delen niet zorgvuldig worden afgewerkt.

Door deze maatregelen te nemen, houd je de PVC vloer in topconditie, zelfs in vochtige ruimtes. Zo geniet je langer van je mooie en functionele PVC vloer, zonder je zorgen te maken over schade door water. Wacht niet langer en start met de afwerking van je PVC vloer, je bent er helemaal klaar voor!

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen