Microcement vloer

microcement vloeren

Fijkke Engels |

Ben je op zoek naar een unieke, veelzijdige en duurzame vloer voor je woning of bedrijf? Dan is microcement misschien wel iets voor jou. Microcement is een dunne laag cement die over elke ondergrond kan worden aangebracht, waardoor je een naadloze, waterdichte en slijtvaste vloer krijgt met een industriële uitstraling. 

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over microcement vloeren: wat zijn de voordelen, de nadelen, de prijs, het onderhoud en hoe kun je het zelf aanbrengen of laten plaatsen. Lees snel verder en ontdek of een microcement vloer iets voor jou is.

Wat is microcement?

Microcement is een soort coating die bestaat uit cement, kunsthars, pigmenten en additieven. Het wordt met een spaan of een roller aangebracht in dunne lagen van 1 tot 3 millimeter dik.

Microcement hecht zich aan elke ondergrond, zoals beton, hout, tegels, gips of metaal, waardoor je geen sloopwerk hoeft te verrichten. Microcement is een flexibel materiaal dat niet scheurt of krimpt. Het is ook waterdicht, waardoor het geschikt is voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. 

Microcement heeft een natuurlijke en robuuste uitstraling die je kunt aanpassen aan je eigen smaak door te kiezen uit verschillende kleuren, texturen en afwerkingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gladde of een ruwe afwerking, een matte of een glanzende afwerking, of een effen of een gemêleerde kleur.

Wat zijn de voordelen van een microcement vloer?

Een microcement vloer heeft veel voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Een microcement vloer is uniek. Elke vloer is anders, omdat het handmatig wordt aangebracht en je kunt spelen met de kleur, de textuur en de afwerking. Je kunt ook patronen of reliëfs creëren met microcement, of het combineren met andere materialen zoals hout of metaal.
 • Een microcement vloer is duurzaam. Het is een sterk en slijtvast materiaal dat niet scheurt, krimpt of verkleurt. Het is ook bestand tegen vlekken, krassen, schimmels en bacteriën. Een microcement vloer gaat lang mee en heeft weinig onderhoud nodig.
 • Een microcement vloer is veelzijdig. Het kan over elke ondergrond worden aangebracht, waardoor je geen sloopwerk hoeft te doen. Het is ook geschikt voor elke ruimte, zowel binnen als buiten, en voor elke stijl, van modern tot landelijk. Je kunt microcement ook gebruiken voor wanden, trappen, meubels of accessoires.
 • Een microcement vloer is hygiënisch. Het is een naadloos materiaal dat geen voegen of kieren heeft waar vuil of vocht zich kan ophopen, waardoor die ook valt onder de naadloze vloeren. Het is ook waterdicht, waardoor het makkelijk schoon te maken is met een vochtige doek of een dweil. Een microcement vloer is ook antiallergisch, omdat het geen stof of huisstofmijt aantrekt.
 • Een microcement vloer is warm. Het is een materiaal dat de omgevingstemperatuur aanneemt, waardoor het aangenaam aanvoelt onder je voeten. Het is ook compatibel met vloerverwarming, waardoor je nog meer comfort en energiebesparing kunt genieten.

Wat zijn de microcement vloer nadelen?

Hoewel een microcement vloer veel voordelen heeft, zijn er ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we de belangrijkste nadelen op een rijtje:

 • Een microcement vloer is duur. Het is een exclusief en kwalitatief materiaal dat een hogere prijs heeft dan andere soorten vloeren. De prijs hangt af van de grootte, de complexiteit en de afwerking van de vloer, maar je kunt rekenen op een gemiddelde prijs van 80 tot 120 euro per vierkante meter.
 • Een microcement vloer is gevoelig. Het is een materiaal dat met zorg moet worden aangebracht en behandeld. Het kan beschadigd raken door scherpe voorwerpen, zware meubels of chemische producten. Het is daarom belangrijk om de vloer te beschermen met een speciale sealer of vernis, en om regelmatig te reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel.
 • Een microcement vloer is niet eenvoudig aan te brengen. Het is een materiaal dat een hoge mate van vakmanschap en ervaring vereist om het goed aan te brengen. Het is niet aan te raden om het zelf te doen, tenzij je over de juiste kennis, gereedschap en materialen beschikt. Het is beter om een professional in te schakelen die garantie en kwaliteit kan bieden.

Waar kun je microcement voor gebruiken?

Microcement is een materiaal dat je voor veel verschillende toepassingen kunt gebruiken. Je kunt het gebruiken voor vloeren, maar ook voor wanden, trappen, meubels of accessoires. 

Je kunt microcement ook combineren met andere materialen, zoals hout, metaal, glas of steen, om een contrast of een harmonie te creëren. Microcement is geschikt voor elke ruimte, zowel binnen als buiten, en voor elke stijl, van industrieel tot landelijk.

Voor welke ruimtes is microcement geschikt?

Microcement is geschikt voor elke ruimte in je woning of bedrijf. Je kunt het gebruiken als vloer in de woonkamer, vloer in de slaapkamer, de hal, de zolder, de kelder, de garage, het terras, de tuin, de winkel, het kantoor, de showroom, de horeca, de wellness, de badkamer of de keuken. 

Microcement is vooral populair voor de badkamer en de keuken, omdat het een waterdicht, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk materiaal is. Hieronder gaan we dieper in op deze twee ruimtes.

Microcement in de badkamer

Een microcement vloer in de badkamer is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een moderne, strakke en elegante uitstraling. Microcement is een materiaal dat perfect past bij de vochtige omstandigheden van de badkamer, omdat het waterdicht, schimmelwerend en bacteriewerend is. 

Je kunt microcement gebruiken voor de vloer, maar ook voor de wanden, de douche, het bad, de wastafel, het toilet of de kranen. Je kunt kiezen voor een uniforme kleur, of voor een contrast tussen lichte en donkere tinten van de vloer

Je kunt ook spelen met de textuur en de afwerking, bijvoorbeeld door te kiezen voor een gladde en glanzende vloer, en een ruwe en matte wand. Met microcement kun je je badkamer omtoveren tot een spa-achtige oase van rust en ontspanning.

Microcement in de keuken

Een microcement vloer in de keuken is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een praktische, stijlvolle en originele uitstraling. Microcement is een materiaal dat perfect past bij de intensieve activiteiten van de keuken, omdat het vlekbestendig, krasbestendig en hittebestendig is. Je kunt microcement gebruiken voor de vloer, maar ook voor de wanden, het aanrecht, de kasten, de spoelbak, de kookplaat of de afzuigkap.

Je kunt kiezen voor een harmonieuze kleur, of voor een contrast tussen warme en koele tinten. Je kunt ook spelen met de textuur en de afwerking, bijvoorbeeld door te kiezen voor een ruwe en matte vloer, en een gladde en glanzende wand. Met microcement kun je je keuken omtoveren tot een gezellige en functionele ruimte.

Wat is de microcement vloer prijs?

De microcement vloer prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, de complexiteit, de afwerking en de kwaliteit van de vloer. De prijs kan ook variëren afhankelijk van de leverancier, de installateur en de regio waar je woont. Om je een idee te geven van de microcement vloer prijs, hebben we een tabel gemaakt met de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor verschillende soorten afwerkingen. 

Let op: deze prijzen zijn slechts indicatief en kunnen afwijken van de werkelijke prijzen. Het is daarom altijd aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende professionals voordat je een definitieve keuze maakt.

Microcement prijs per m2 excl. BTW

Prijs (Excl. BTW)

Prijs (Incl. BTW)

Microcement 20-50 m2

€ 110 per m2

€ 133,10 per m2

Microcement 51-100 m2

€ 96,83 per m2

€ 117,17 per m2

Microcement 101-150 m2

€ 80,15 per m2

€ 96,98 per m2

Microcement 151-200 m2

€ 72,66 per m2

€ 87,92 per m2

Microcement laten plaatsen of zelf doen?

Als je een microcement vloer wilt hebben, kun je ervoor kiezen om het te laten plaatsen door een professional, of om het zelf te doen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, die we hieronder bespreken.

Microcement laten plaatsen door een professional heeft als voordeel dat je verzekerd bent van een goed resultaat, een garantie en een snelle en efficiënte service. Een professional heeft de nodige kennis, ervaring, gereedschap en materialen om een microcement vloer op een correcte en veilige manier aan te brengen. 

Een professional kan je ook adviseren over de beste opties voor je vloer, zoals de kleur, de textuur, de afwerking en het onderhoud. Het nadeel van microcement laten plaatsen door een professional is dat het duurder is dan zelf doen. Je moet rekening houden met de arbeidskosten, die kunnen oplopen tot 50% van de totale prijs van de vloer.

Microcement zelf aanbrengen heeft als voordeel dat je geld kunt besparen op de arbeidskosten, en dat je meer controle hebt over het proces en het eindresultaat. Je kunt zelf bepalen hoe je je vloer wilt hebben, en je kunt er je eigen creativiteit en persoonlijkheid in kwijt. Het nadeel van microcement zelf aanbrengen is dat het moeilijker, tijdrovender en risicovoller is dan laten plaatsen door een professional. Je moet over de juiste kennis, ervaring, gereedschap en materialen beschikken om een microcement vloer op een correcte en veilige manier aan te brengen. 

Je moet ook rekening houden met de voorbereiding, de droogtijd en de afwerking van de vloer. Als je een fout maakt, kan dat leiden tot een slecht resultaat, een beschadiging of een verspilling van materiaal.

De keuze tussen microcement laten plaatsen of zelf doen hangt af van je budget, je tijd, je vaardigheden en je voorkeuren. Als je een hoge kwaliteit, een garantie en een gemak wilt, kun je beter microcement laten plaatsen door een professional. Als je een lage prijs, een uitdaging en een eigen inbreng wilt, kun je beter microcement zelf aanbrengen. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je je goed informeert en voorbereidt voordat je aan de slag gaat met je microcement vloer.

Microcement zelf aanbrengen: stappenplan

Als je besluit om microcement zelf aan te brengen, moet je een aantal stappen volgen om een goed resultaat te krijgen. Hieronder geven we je een stappenplan voor het aanbrengen van microcement op een bestaande vloer. Let op: dit stappenplan is slechts een algemene richtlijn en kan afwijken van de instructies van de fabrikant of de leverancier van het microcement. Het is daarom altijd aan te raden om de handleiding van het product goed te lezen en te volgen voordat je begint.

Reinigen van de vloeren en wanden

De eerste stap is om de vloer en de wanden waar je het microcement wilt aanbrengen grondig te reinigen. Verwijder alle stof, vuil, vet, olie, verf, lijm, was of andere resten die de hechting van het microcement kunnen belemmeren. Gebruik hiervoor een geschikt schoonmaakmiddel en een borstel of een schuurmachine. Spoel de vloer en de wanden goed na met water en laat ze drogen.

Primer aanbrengen

De tweede stap is om een primer aan te brengen op de vloer en de wanden. Een primer is een soort voorbehandeling die de hechting en de duurzaamheid van het microcement verbetert. Een primer kan ook de porositeit van de ondergrond verminderen, waardoor het microcement beter verdeeld wordt. Gebruik hiervoor een geschikte primer voor het type ondergrond en het type microcement dat je gaat gebruiken. Breng de primer aan met een roller of een kwast, en laat het drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Aanbrengen van de eerste laag microcement

De derde stap is om de eerste laag microcement aan te brengen op de vloer en de wanden. Meng hiervoor het microcement met water of een hars volgens de verhouding die aangegeven wordt op de verpakking. Gebruik hiervoor een boormachine met een garde of een mixer. Zorg ervoor dat het mengsel homogeen en klontvrij is. 

Breng het microcement aan met een spaan of een roller, en verdeel het gelijkmatig over de ondergrond. Maak hierbij korte en overlappende bewegingen, en druk niet te hard. Zorg ervoor dat de laag niet te dik of te dun is, en dat er geen luchtbellen of oneffenheden zijn. Laat de eerste laag drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Laten drogen van de eerste laag

De vierde stap is om de eerste laag microcement te laten drogen. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren, afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid en de ventilatie van de ruimte. Controleer regelmatig of de laag droog en hard is, voordat je verder gaat met de volgende stap. Schuur de laag lichtjes met een schuurpapier of een schuurmachine om eventuele oneffenheden te verwijderen en stofvrij te maken. Maak de laag ook schoon met een vochtige doek of een dweil om eventuele resten te verwijderen.

Aanbrengen van de tweede laag microcement

De vijfde stap is om de tweede laag microcement aan te brengen op de vloer en de wanden. Meng hiervoor het microcement met water of een hars volgens de verhouding die aangegeven wordt op de verpakking. Gebruik hiervoor een boormachine met een garde of een mixer. Zorg ervoor dat het mengsel homogeen en klontvrij is. Breng het microcement aan met een spaan of een roller, en verdeel het gelijkmatig over de eerste laag. Maak hierbij korte en overlappende bewegingen, en druk niet te hard. Zorg ervoor dat de laag niet te dik of te dun is, en dat er geen luchtbellen of oneffenheden zijn. Laat de tweede laag drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Laten drogen van de tweede laag

De zesde stap is om de tweede laag microcement te laten drogen. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren, afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid en de ventilatie van de ruimte. Controleer regelmatig of de laag droog en hard is, voordat je verder gaat met de volgende stap. Schuur de laag lichtjes met een schuurpapier of een schuurmachine om eventuele oneffenheden te verwijderen en stofvrij te maken. Maak de laag ook schoon met een vochtige doek of een dweil om eventuele resten te verwijderen.

Laatste laag microcement aanbrengen voor de afwerking

De zevende en laatste stap is om de laatste laag microcement aan te brengen voor de afwerking van de vloer en de wanden. Deze laag bepaalt de uiteindelijke kleur, textuur en glans van het microcement. Laat de laatste laag drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Na het drogen van de laatste laag, moet je de vloer en de wanden nog beschermen met een sealer of een vernis. Dit is een transparante laag die het microcement waterdicht, vlekbestendig, krasbestendig en glanzend maakt. Breng de sealer of de vernis aan met een roller of een kwast, en laat het drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Herhaal dit indien nodig tot je de gewenste bescherming en glans hebt bereikt.

Gefeliciteerd, je hebt je microcement vloer zelf aangebracht! Geniet van je nieuwe, unieke en duurzame vloer.

Hoe moet je een microcement vloer schoonmaken?

Een microcement vloer is een onderhoudsvriendelijke vloer die weinig schoonmaak nodig heeft. Toch is het belangrijk om je vloer regelmatig te reinigen om hem mooi en hygiënisch te houden. Hieronder geven we je een paar tips voor het schoonmaken van een microcement vloer:

 • Gebruik een stofzuiger of een bezem om stof, zand of ander vuil te verwijderen.
 • Gebruik een vochtige doek of een dweil om de vloer te reinigen met een neutraal schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve of zure producten die het microcement kunnen beschadigen of verkleuren.
 • Gebruik een zachte borstel of een spons om hardnekkige vlekken te verwijderen. Spoel de vloer goed na met water en droog hem af met een droge doek.
 • Gebruik een speciaal product voor het onderhoud van het microcement. Dit is een product dat de vloer voedt, beschermt en glans geeft. Breng het product aan volgens de aanwijzingen van de fabrikant, en herhaal dit om de paar maanden of jaren, afhankelijk van de slijtage van de vloer.

Door deze tips te volgen, kun je je microcement vloer schoon en mooi houden.

Is microbeton hetzelfde als microcement?

Nee, microbeton is niet hetzelfde als microcement. Hoewel ze veel op elkaar lijken, zijn er een paar verschillen tussen deze twee materialen. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen op een rijtje:

 • Microbeton is dikker dan microcement. Microbeton heeft een dikte van 4 tot 6 millimeter, terwijl microcement een dikte heeft van 1 tot 3 millimeter. Dit betekent dat microbeton meer materiaal en meer werk vereist dan microcement.
 • Microbeton is harder dan microcement. Microbeton heeft een hoger gehalte aan cement en zand, waardoor het een hogere weerstand en hardheid heeft dan microcement. Dit betekent dat microbeton beter bestand is tegen slijtage, krassen en stoten dan microcement.
 • Microbeton is minder flexibel dan microcement. Microbeton heeft een lager gehalte aan kunsthars en additieven, waardoor het minder flexibel en elastisch is dan microcement. Dit betekent dat microbeton meer kans heeft om te scheuren of te krimpen dan microcement.
 • Microbeton is duurder dan microcement. Microbeton heeft een hogere prijs dan microcement, omdat het meer materiaal en meer werk vereist. De gemiddelde prijs van microbeton is 120 tot 160 euro per vierkante meter, terwijl de gemiddelde prijs van microcement 80 tot 120 euro per vierkante meter is.

De keuze tussen microbeton en microcement hangt af van je budget, je smaak en je behoeften. Als je een dikkere, hardere en duurdere vloer wilt, kun je beter kiezen voor microbeton. Als je een dunnere, flexibelere en goedkopere vloer wilt, kun je beter kiezen voor microcement.

Is een microcement vloer sterk?

Ja, een microcement vloer is een sterke vloer. Het is een materiaal dat een hoge weerstand en hardheid heeft, waardoor het bestand is tegen slijtage, krassen, stoten, vlekken, schimmels en bacteriën.

Een microcement vloer is ook een flexibel en elastisch materiaal, waardoor het niet scheurt of krimpt. Een microcement vloer is ook een waterdicht materiaal, waardoor het geschikt is voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Een microcement vloer is dus een sterke vloer die lang mee gaat en weinig onderhoud nodig heeft.

Kun je vloerverwarming combineren met een microcement vloer?

Ja, je kunt vloerverwarming combineren met een microcement vloer. Dit is een ideale combinatie, omdat microcement een materiaal is dat de warmte goed geleidt en vasthoudt.

Dit betekent dat je met een microcement vloer met verwarming kunt genieten van een aangename, comfortabele en energiezuinige vloer. Het is wel belangrijk om een paar aandachtspunten in acht te nemen als je vloerverwarming wilt combineren met een microcement vloer. Hieronder geven we je een paar tips:

 • Zorg ervoor dat de ondergrond waar je het microcement over gaat aanbrengen geschikt is voor vloerverwarming. De ondergrond moet vlak, stabiel, droog en scheurvrij zijn. Als de ondergrond niet geschikt is, kun je deze eerst egaliseren, isoleren of repareren.
 • Zorg ervoor dat de vloerverwarming goed werkt voordat je het microcement aanbrengt. Test de vloerverwarming op eventuele lekkages, storingen of defecten. Zet de vloerverwarming uit tijdens het aanbrengen en het drogen van het microcement, om te voorkomen dat het microcement te snel droogt of scheurt.
 • Zorg ervoor dat het microcement goed hecht aan de vloerverwarming. Gebruik hiervoor een geschikte primer die de hechting en de duurzaamheid van het microcement verbetert. Breng de primer aan volgens de aanwijzingen van de fabrikant, en laat het drogen voordat je het microcement aanbrengt.
 • Zorg ervoor dat je de vloerverwarming geleidelijk opwarmt en afkoelt. Zet de vloerverwarming niet te hoog of te laag, en verander de temperatuur niet te snel of te vaak. Houd je aan de aanbevolen temperatuur en het aanbevolen schema van de fabrikant of de installateur van de vloerverwarming.

Door deze tips te volgen, kun je je microcement vloer met vloerverwarming optimaal gebruiken en onderhouden.

Van welk materiaal wordt microcement gemaakt?

Microcement is een materiaal dat gemaakt wordt van cement, kunsthars, pigmenten en additieven. Deze ingrediënten worden gemengd met water of een hars om een pasta te vormen die over elke ondergrond kan worden aangebracht. Hieronder leggen we uit wat de functie en het effect van elk ingrediënt is:

 • Cement is het hoofdbestanddeel van microcement. Het is een bindmiddel dat het microcement zijn sterkte, hardheid en weerstand geeft. Het is ook een materiaal dat de warmte goed geleidt en vasthoudt. Er zijn verschillende soorten cement die gebruikt kunnen worden voor microcement, zoals wit cement, grijs cement of gekleurd cement.
 • Kunsthars is het tweede bestanddeel van microcement. Het is een synthetisch materiaal dat het microcement zijn flexibiliteit, elasticiteit en hechting geeft. Het is ook een materiaal dat het microcement waterdicht, vlekbestendig en glanzend maakt. Er zijn verschillende soorten kunsthars die gebruikt kunnen worden voor microcement, zoals acrylhars, epoxyhars of polyurethaanhars.
 • Pigmenten zijn het derde bestanddeel van microcement. Het zijn kleurstoffen die het microcement zijn kleur geven. Het zijn ook stoffen die het microcement beschermen tegen uv-straling, verkleuring en veroudering. Er zijn verschillende soorten pigmenten die gebruikt kunnen worden voor microcement, zoals natuurlijke pigmenten, synthetische pigmenten of metaalpigmenten.
 • Additieven zijn het vierde bestanddeel van microcement. Het zijn stoffen die het microcement zijn specifieke eigenschappen geven. Het zijn ook stoffen die het microcement verbeteren, stabiliseren of versnellen. Er zijn verschillende soorten additieven die gebruikt kunnen worden voor microcement, zoals verdikkingsmiddelen, antischuimmiddelen, versnellers, vertragers, waterafstotende middelen of antivriesmiddelen.

Door deze ingrediënten te combineren, kun je microcement maken met verschillende kenmerken, effecten en toepassingen.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.