Hoe bepaal ik de legrichting van mijn laminaatvloer?

Bij het kiezen van een vloer speelt niet alleen de kleur en het design een rol. Ook de legrichting van het laminaat bepaalt de sfeer van de ruimte. Met de legrichting van de laminaatvloer beïnvloed je immers hoe lang, breed of groot een kamer lijkt.

In welke richting kan ik mijn laminaat het beste leggen?

Een regel luidt dat je de vloer legt in de richting van de zon en in lijn met de deuropening.
Ga je de legrichting van het laminaat bepalen? Kijk dan goed in huis waar je voor- en achterramen geplaatst zijn, want daar komt het meeste licht vandaan. Leg je laminaat in die lengterichting, dat geeft meestal het natuurlijkste effect. Dit doet je planken en kamer groter ogen. Bovendien vallen de naden het minst op doordat het licht in dezelfde richting binnenvalt.

Heb je meerdere deuren of ramen dan kies je natuurlijk voor de makkelijkste manier om te installeren. Om andere optische effecten toe te voegen, kan je de volgende 2 manieren volgen.


In de breedte

Wil je een smalle ruimte breder doen lijken? Plaats dan de panelen evenwijdig met de korte kant van de ruimte. Let op! Bij deze techniek moet je meer planken verkorten, waardoor je dus meer materiaal nodig hebt.

Vermijd hierbij ook donkere kleuren, dit geldt zowel voor de vloer als voor de muren. Donkere panelen laten je kamer namelijk smaller ogen.

In de lengte

Als je de panelen in de lengte legt, dus evenwijdig met de langste zijde van de ruimte, zorgt dit ervoor dat de kamer groter en langer lijkt. Bovendien gaat op deze manier het minste materiaal verloren. Wil je het effect nog vergroten en extra diepte toevoegen aan de kamer? Kies dan voor een lichte vloer en donkere muren.
Diagonaal

Als je een kamer volledig open wilt trekken met zo min mogelijk kosten of moeite, plaats je vloer dan diagonaal. Hierbij wordt vaak gekozen voor een legrichting met een hoek van 45 graden. Ook met een hoek van 10 graden trekt een diagonale vloer de muren uit verschillende kamers samen. Waardoor je één grote kamer creëert. Kies je voor deze legrichting van de vloer? Laat je je best heel goed informeren. Het is dan ook één van de moeilijkste legtechnieken. Leg je de vloer iets te schuin dan pakt ook de rest van het leggen verkeerd uit.

Visgraat en Hongaarse punt

Een alternatief dat tegenwoordig enorm populair is, is het visgraatmotief. Dit is een speelse manier van leggen. De panelen liggen hierbij om en om in een hoek van 90 graden tegen elkaar. Het resultaat? Een ruimtelijk effect op de kamer en een elegante uitstraling. De Hongaarse punt heeft veel weg van de visgraatvloer, maar is net iets anders. Dit patroon kost meer moeite, maar levert grote resultaten op.

Hoe leg je de laminaatvloer in een vierkante kamer?

Wil je laminaat leggen in een vierkante kamer dan leg je best het laminaat in de richting van het raam en dus in de richting van het licht. Dan valt het licht in de lengte van de panelen en lijkt je kamer optisch langer.

Kiezen voor brede of smalle planken?

Ook de breedte van de panelen leveren een bijdrage aan het optisch vergroten of verkleinen van een kamer. Smalle panelen doen het beter in kleine ruimtes, waar bredere panelen het goed doen in grote ruimtes.

Welke legrichting van het laminaat je ook kiest, het resultaat mag er zeker wezen! Ben je van plan om je vloer zelf te leggen? Lees dan ook onze blog: “Laminaat leggen als een pro? Krijg tips van onze experts!” Hierin lees je alle fijne kneepjes en kom je te weten hoe je als een pro je laminaatvloer legt.

Voor advies en vragen

Neem contact op met onze klantenservice
Ma - vrij: 08:30 - 17:00 uur
​​​​

  ​​​​+31 40 80 80 325​​​​

​​​​info@laminaat.nl​​​​