Gratis verzending vanaf €450,-

Verzending mogelijk naar België 

MEGA KLIK SALE

Akoestische vloer

Akoestische vloer

Jelle Engels |

Heb je last van geluidsoverlast in je woning of kantoor? Wil je een vloer die niet alleen mooi, maar ook comfortabel en duurzaam is? Dan is een akoestische vloer iets voor jou!

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over akoestische vloeren: wat ze zijn, waarom je ervoor zou moeten kiezen, voor welke toepassingen ze geschikt zijn en welke vloeren je kunt kiezen als akoestische vloer.

Wat is een akoestische vloer?

Een akoestische vloer is een vloer die het geluidsniveau in een ruimte verlaagt. Dit doet de vloer door het geluid te absorberen en te isoleren. Er zijn twee soorten geluid waar een akoestische vloer invloed op heeft: contactgeluid en luchtgeluid.

Contactgeluid is het geluid dat ontstaat door het contact van de vloer met een object, zoals voetstappen, meubels of speelgoed. Luchtgeluid is het geluid dat zich via de lucht verspreidt, zoals stemmen, muziek of verkeer.

Akoestische vloeren verminderen zowel het contactgeluid als het luchtgeluid, waardoor je minder last hebt van geluidshinder van jezelf, je huisgenoten of je buren. Ideaal dus voor het creëren van een rustgevende omgeving.

Waarom kiezen voor een akoestische vloer?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een akoestische vloer te installeren. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 • Geluidsabsorptie: akoestische vloeren zijn ontworpen om geluid te absorberen en te verminderen, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes waar geluidscontrole belangrijk is, zoals kantoren, studio's, theaters of woningen.
 • Geluidsisolatie: deze vloeren helpen ook om geluidsoverdracht tussen verdiepingen te verminderen. Dit is vooral handig in appartementen of gebouwen waar geluidsdemping tussen vloerniveaus cruciaal is om geluidshinder te minimaliseren.
 • Comfort en welzijn: akoestische vloeren kunnen zorgen voor een comfortabelere leefomgeving doordat ze impact geluiden dempen, wat resulteert in minder lawaai en een rustigere sfeer.
 • Verbeterde akoestiek: in ruimtes waar geluidskwaliteit belangrijk is, zoals auditoria of opnamestudio's, kunnen akoestische vloeren helpen bij het verbeteren van de algehele akoestiek door nagalm te verminderen en geluiden helderder te maken.

Voor welke toepassingen zijn akoestische vloeren geschikt?

Akoestische vloeren zijn geschikt voor diverse toepassingen, vooral daar waar geluidsbeheersing een belangrijke rol speelt. Enkele van de belangrijkste toepassingen zijn:

 • Kantoren: in open kantoorruimtes waar veel mensen werken, kan geluidsabsorberende vloerbedekking helpen om geluidsoverlast te verminderen en een betere werkomgeving te creëren. Als je nog een nieuwe kantoor vloer zoekt, kan het verstandig zijn om te kijken naar de opties voor een akoestische vloer.
 • Woningen: akoestische vloeren kunnen in woningen worden geïnstalleerd om geluidshinder tussen verdiepingen te verminderen, waardoor een rustiger en comfortabeler leefomgeving ontstaat.
 • Scholen en onderwijsinstellingen: in klaslokalen, gangen en andere ruimtes binnen scholen kan het gebruik van akoestische vloeren helpen bij het verminderen van geluidsoverdracht en verbeteren van de concentratie van leerlingen.
 • Zorginstellingen: in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en andere zorgfaciliteiten kan geluidsabsorberende vloerbedekking helpen om een rustiger en comfortabeler milieu te creëren voor patiënten en personeel.
 • Theaters en bioscopen: akoestische vloeren kunnen helpen om echo's en geluidsoverdracht te verminderen, waardoor de geluidskwaliteit in deze entertainmentlocaties wordt verbeterd.
 • Studio's en opnamefaciliteiten: voor geluidsgevoelige omgevingen zoals opnamestudio's, radiostations of geluidsstudio's zijn akoestische vloeren van groot belang om een goede geluidsisolatie en -absorptie te bieden voor hoogwaardige audio-opnames.
 • Hotels en horecagelegenheden: het verminderen van geluidsoverlast in gangen, lobby's en eetgedeeltes kan de ervaring van gasten in hotels en restaurants aanzienlijk verbeteren. De juiste horeca vloer zal bijdragen aan een rustgevende en aangename ambiance voor gasten.

Kortom, akoestische vloeren kunnen in verschillende omgevingen en sectoren worden toegepast waar geluidsbeheersing, comfort en een betere akoestiek gewenst zijn. De keuze voor een specifiek type akoestische vloer kan variëren afhankelijk van de specifieke eisen van de ruimte en de esthetische voorkeuren.

Welke vloeren zijn geschikt als akoestische vloer?

Er zijn verschillende soorten vloeren die geschikt zijn als akoestische vloer, elk met hun eigen geluidsabsorberende eigenschappen. Enkele van de meest gebruikte akoestische vloeroplossingen behandelen we hieronder.

Tapijt(tegels)

Tapijt onderscheidt zich als een uitstekende keuze voor akoestische vloeren vanwege zijn unieke eigenschappen die geluid effectief absorberen. Door zijn vezelstructuur en dempende eigenschappen vermindert tapijt niet alleen geluidstrillingen, maar voorkomt het ook ongewenste nagalm in ruimtes.

Tapijttegels zijn bijzonder handig, omdat ze niet alleen eenvoudig te installeren zijn, maar ook moeiteloos vervangen kunnen worden, waardoor flexibiliteit en duurzaamheid samenkomen in de akoestische context.

Rubberen vloeren

Rubberen vloeren vormen een uitstekende keuze voor akoestische doeleinden vanwege hun intrinsieke eigenschappen. Met natuurlijke geluidsabsorberende eigenschappen bieden ze niet alleen duurzaamheid, maar ook een effectieve demping van geluidsgolven.

Door hun veerkracht absorberen rubberen vloeren geluidstrillingen op een manier die de geluidsniveaus significant vermindert, waardoor een rustige en comfortabele omgeving ontstaat, wat essentieel is in omgevingen waar geluidsbeheersing van belang is.

PVC vloeren

PVC vloeren gaan verder dan alleen een esthetische keuze; hun flexibele aard en stevigheid vormen de ideale basis voor een akoestisch vriendelijke omgeving.

De inherent geluiddempende eigenschappen van PVC bieden een solide basis, terwijl de beschikbaarheid in verschillende structuren en patronen de mogelijkheid biedt om niet alleen te voldoen aan visuele wensen, maar ook aan de eisen voor geluidsabsorptie.

Vinyvloeren

Vinylvloeren, vooral die met een geïntegreerde dempende onderlaag, belichamen een uitstekende keuze voor akoestische optimalisatie. De intrinsieke samenstelling van vinyl vormt de kern van zijn geluiddempende vermogen.

Deze vloeren absorberen geluidsgolven effectief, wat resulteert in een opmerkelijke vermindering van omgevingsgeluid.

De combinatie van hun veerkrachtige aard en dempende eigenschappen creëert een geluidsarme omgeving, waardoor ze niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook functioneel zijn voor diverse ruimtes.

Laminaatvloeren

Hoewel laminaat van nature niet geluiddempend is, zijn er tegenwoordig diverse mogelijkheden om te kiezen voor een laminaatvloer met geluiddempende eigenschappen. Het geheim van deze geluiddempende laminaatvloeren zit hem in het gebruik van een geluiddempende ondervloer.

Bovendien zijn sommige soorten laminaat voorzien van een extra geluiddempende onderlaag, waardoor contact- en luchtgeluid aanzienlijk worden verminderd. Geluiddempend laminaat is over het algemeen een goedkoop alternatief voor een akoestische vloer.

De akoestische vloeren van Laminaat.nl

Ben je overtuigd van de voordelen van een akoestische vloer? Dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres! Laminaat.nl is de beste webshop voor al je vloerwensen.

Bij ons vind je een ruim assortiment aan akoestische vloeren van hoge kwaliteit en voor een scherpe prijs. Of je nu op zoek bent naar laminaat, PVC of vinylvloeren, je vindt het allemaal bij Laminaat.nl.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.