Industriële vloeren

industriële vloeren

Fijkke Engels |

Industriële vloeren zijn vloeren die speciaal ontworpen zijn voor de industrie. Ze moeten bestand zijn tegen zware belastingen, chemische stoffen, temperatuurschommelingen en slijtage.

Industriële vloeren zijn niet alleen functioneel, maar ook esthetisch. Ze geven een ruimte een strakke en moderne uitstraling. Bovendien zijn industriële vloeren makkelijk te onderhouden en te reinigen.

Er zijn verschillende soorten industriële vloeren, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende soorten industriële vloeren en waar je op moet letten bij het kiezen van een industrie vloer.

Wat is een industriële vloer?

Een industriële vloer is een vloer die geschikt is voor de industrie. Dat betekent dat de vloer aan bepaalde eisen moet voldoen, zoals:

  • Duurzaamheid: de vloer moet lang meegaan en niet snel beschadigen.
  • Weerstand: de vloer moet bestand zijn tegen mechanische, chemische en thermische belastingen.
  • Veiligheid: de vloer moet slipvast, brandwerend en antistatisch zijn.
  • Hygiëne: de vloer moet vloeistofdicht, stofvrij en makkelijk te reinigen zijn.
  • Uitstraling: de vloer moet passen bij de stijl en het imago van het bedrijf.

Een industriële vloer is meestal een naadloze vloer, die bestaat uit een of meerdere lagen van een bepaald materiaal. Het materiaal bepaalt de eigenschappen en de prijs van de vloer. Er zijn verschillende materialen mogelijk, zoals kunststof, beton, coating of een combinatie daarvan.

Welke soorten industriële vloeren zijn er?

Er zijn veel soorten industriële vloeren, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we de meest populaire soorten industriële vloeren en voor welke toepassingen ze geschikt zijn.

Troffel vloeren

Een troffel vloer is een kunststof vloer die bestaat uit fijne kwartszandkorrels die met een epoxyhars worden gemengd en met een troffel worden aangebracht. Een troffel vloer is zeer sterk, slijtvast, vloeistofdicht en hygiënisch.

Een troffel vloer is ideaal voor ruimtes waar hoge eisen worden gesteld aan de vloer, zoals in de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie, de gezondheidszorg of de horeca.

ESD vloeren

Een ESD vloer is een kunststof vloer die elektrisch geleidend is. ESD staat voor Electro Static Discharge, oftewel elektrostatische ontlading. Een ESD vloer voorkomt dat er vonken of schokken ontstaan door statische elektriciteit, die schade kunnen veroorzaken aan apparatuur, producten of mensen.

Een ESD vloer is geschikt voor ruimtes waar met elektronica wordt gewerkt, zoals in de elektronica-industrie, de ICT-sector, de luchtvaartindustrie of de defensie-industrie.

Epoxy gietvloeren

Een epoxy gietvloer is een kunststof vloer die bestaat uit een epoxyhars die over de ondergrond wordt gegoten. Een epoxy gietvloer is hard, glad, glanzend en vloeistofdicht. Een epoxy gietvloer is bestand tegen zware belastingen, chemische stoffen en hoge temperaturen.

Een epoxy vloer is geschikt voor ruimtes waar een hoge mechanische en chemische weerstand nodig is, zoals in de metaalindustrie, de chemische industrie, de automotive-industrie of de bouwsector.

PU gietvloeren

Een PU gietvloer is een kunststof vloer die bestaat uit een polyurethaanhars die over de ondergrond wordt gegoten. Een PU gietvloer is elastisch, mat, warm en comfortabel.

Een PU gietvloer is bestand tegen lichte belastingen, organische stoffen en lage temperaturen. Een PU gietvloer is geschikt voor ruimtes waar een hoge esthetische en akoestische waarde belangrijk is, zoals in de creatieve industrie, de kantoorsector, de onderwijssector of de woonsector.

Betonvloeren

Een betonvloer is een vloer die bestaat uit een laag beton die over de ondergrond wordt gestort. Een betonvloer is robuust, stoer, industrieel en tijdloos. Een betonvloer is bestand tegen zware belastingen, maar niet tegen vocht, vlekken en scheuren.

Een betonvloer kan worden afgewerkt met een coating, een impregneermiddel of een polijstmiddel om de vloer te beschermen en te verfraaien. Een betonvloer is geschikt voor ruimtes waar een rauwe en authentieke uitstraling gewenst is, zoals in de mode-industrie, de kunstsector, de houtindustrie of de agrarische sector.

Vloercoating

Een vloercoating is een dunne laag verf die over de bestaande vloer wordt aangebracht. Een vloercoating is een goedkope en snelle manier om een vloer te renoveren, te verfraaien of te beschermen. Een vloercoating kan verschillende eigenschappen hebben, zoals antislip, antistatisch, waterafstotend of vuilafstotend.

Vloercoating kan worden toegepast op verschillende soorten ondergronden, zoals beton, hout, tegels of kunststof. Een vloercoating is geschikt voor ruimtes waar een eenvoudige en doeltreffende oplossing nodig is, zoals in de detailhandel, de dienstverlening, de sportsector zoals een fitness of de recreatiesector.

Waar moet een industrie vloer aan voldoen?

Een industrie vloer moet aan verschillende eisen voldoen, afhankelijk van de sector, de activiteit, de wetgeving en de wensen van de klant. Een industrie vloer moet in ieder geval:

  • Veilig zijn voor de werknemers, de klanten, de leveranciers en de omgeving.
  • Functioneel zijn voor de processen, de machines, de producten en de diensten.
  • Duurzaam zijn voor de levensduur, de onderhoudskosten, de milieubelasting en de energiebesparing.
  • Esthetisch zijn voor de uitstraling, de sfeer, de identiteit en de reputatie van het bedrijf.

Om te bepalen welke industrie vloer het beste voldoet aan deze eisen, is het belangrijk om een deskundig advies in te winnen van een specialist in industriële vloeren.

Welke industrie vloer is snel gelegd?

Een van de factoren die van invloed zijn op de keuze van een industrie vloer is de snelheid waarmee de vloer gelegd kan worden. Een snelle plaatsing van de vloer betekent namelijk minder overlast, minder downtime en minder kosten voor het bedrijf. De snelheid waarmee een industrie vloer gelegd kan worden, hangt af van het soort materiaal, de dikte van de laag, de droogtijd en de afwerking van de vloer.

Over het algemeen zijn vloercoatings de snelste industrie vloeren om te leggen. Een vloercoating is een dunne laag verf die over de bestaande vloer wordt aangebracht. Een vloercoating kan in één of twee lagen worden aangebracht, afhankelijk van de gewenste dekking en kleur. Een vloercoating heeft een korte droogtijd, meestal tussen de 6 en 24 uur. Een vloercoating hoeft niet afgewerkt te worden met een toplaag of een sealer. Een vloercoating kan binnen één of twee dagen gelegd worden, waardoor de bedrijfsactiviteiten zo min mogelijk verstoord worden.

Wanneer is het slim om te kiezen voor een industriële vloer?

Het is slim om te kiezen voor een industriële vloer als je een vloer nodig hebt die aan de specifieke eisen van de industrie voldoet. Een industriële vloer is namelijk veilig, functioneel, duurzaam en esthetisch. Een industriële vloer kan de prestaties, de efficiëntie en de kwaliteit van het bedrijf verbeteren. Een industriële vloer kan ook de waarde, de uitstraling en de reputatie van het bedrijf verhogen.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen