Altijd persoonlijk betrokken

Gratis verzending vanaf €550,-

Mees Vermolen
Mees is vloerspecialist en schrijft graag artikelen over de beste vloerkeuzes. Met zijn kennis en passie helpt hij mensen de perfecte vloer te vinden voor elke ruimte. Lees meer
Over ons
Kom op deze pagina meer te weten over onze organisatie Laminaat.nl

Inhoudsopgave

    Vloer renoveren: hoe gaat dat in zijn werk?

    vloer renoveren

    Mees Vermolen |

    Je bent toe aan een nieuwe vloer, maar je weet niet hoe je dat moet aanpakken. Hoe kun je jouw oude vloer vervangen door een nieuwe, zonder al te veel gedoe en kosten? Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten?

    Of het nu gaat om het herstellen van oude glorie, het aanpassen aan nieuwe trends of het verhogen van de waarde van jouw huis, vloerrenovatie is een cruciale stap naar een verbeterde woonervaring.

    In dit artikel duiken we dieper in de wereld van vloerrenovatie, verkennen we de verschillende mogelijkheden en bieden we inzicht in de voordelen en belangrijke overwegingen die komen kijken bij het renoveren van een vloer.

    Redenen om te kiezen voor een vloerrenovatie

    Een vloerrenovatie is een ingreep die je niet zomaar doet. Het kost tijd, geld en moeite om je oude vloer te verwijderen en een nieuwe te plaatsen. Waarom zou je dan toch kiezen voor een vloer renovatie? Hier zijn enkele redenen:

    • Je oude vloer is versleten, beschadigd of verouderd;
    • Je oude vloer past niet meer bij je smaak of woonstijl;
    • Je oude vloer voldoet niet meer aan de functionele eisen;
    • Je wilt de waarde van je woning verhogen.

    Wat je reden ook is, het renoveren van je vloer kan een goede investering zijn voor het wooncomfort en woongenot. Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je en wat komt er allemaal bij kijken?

    Start met het kiezen van een nieuwe vloer

    Voordat je begint met het renoveren van de vloer, is het verstandig om eerst een nieuwe vloer te kiezen. Dit is een belangrijke beslissing, want je vloer bepaalt voor een groot deel de sfeer en de uitstraling van je woning.

    Bovendien moet de vloer passen bij je levensstijl, je budget en je woonwensen. Er zijn veel verschillende soorten vloeren om uit te kiezen, zoals hout, laminaat, PVC, tegels, gietvloeren, kurk, tapijt, vinyl, linoleum, enzovoort.

    Elke vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen, kenmerken en eigenschappen. Om de juiste vloer te kiezen, moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals:

    • Duurzaamheid: overweeg hoeveel verkeer de vloer zal hebben. Voor drukke ruimtes zijn duurzame materialen zoals keramische tegels, hardhout of vinyl wellicht geschikter dan bijvoorbeeld tapijt.
    • Onderhoud: denk na over het onderhoud dat verschillende vloermaterialen vereisen. Sommige vloeren vragen regelmatig onderhoud en reiniging, terwijl andere vrijwel onderhoudsvrij zijn.
    • Stijl en esthetiek: de vloer draagt bij aan de uitstraling van de ruimte. Overweeg welk type vloer het beste past bij de algehele inrichting en de gewenste sfeer, of het nu gaat om een warme houten vloer, een strakke betonnen afwerking of een luxueus tapijt.
    • Budget: bepaal van tevoren je budget, inclusief de kosten van het materiaal, de installatie en eventueel onderhoud. Sommige vloermaterialen zijn duurder in aanschaf en installatie dan andere. (Bekijk hier de kosten van een vloer)
    • Comfort en geluid: voor bepaalde ruimtes, zoals slaapkamers of woonkamers, kan comfort een belangrijke factor zijn. Tapijt of laminaat met een geluiddempende onderlaag kan bijvoorbeeld geluid verminderen en zorgen voor een comfortabelere sfeer.
    • Klimaat en omgeving: overweeg de omgevingsfactoren zoals vochtigheid en temperatuurschommelingen. Sommige vloermaterialen kunnen beter omgaan met bepaalde omstandigheden dan andere.

    Door deze factoren te overwegen en je behoeften goed te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een nieuwe vloer die zowel functioneel als esthetisch aan je wensen voldoet.

    Moet ik de oude vloer verwijderen of kan ik deze laten liggen?

    Als je een nieuwe vloer wilt plaatsen, heb je twee opties: je kunt de oude vloer verwijderen of je kunt de nieuwe vloer over de bestaande vloer leggen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en de keuze hangt af van de huidige situatie, jouw wensen en het beschikbare budget. Hieronder bespreken we de twee mogelijkheden en de stappen die je moet volgen om je vloer te renoveren.

    Mogelijkheid 1: Oude vloer verwijderen/uitbreken

    Wil je de vloer in jouw woning renoveren, maar is je huidige vloer in slechte staat? Dan is het vaak een betere keuze om de oude vloer eerst te verwijderen of uit te breken. Afhankelijk van de soort vloer kun je dit op verschillende manieren doen. We geven je graag meer uitleg over deze methode voor het renoveren van je vloer.

    Stappenplan vloer renoveren door oude vloer te verwijderen

    Als je de oude vloer wilt verwijderen, zal de werkwijze er als volgt uit zien:

    1. Oude vloer uitbreken/verwijderen

    De eerste stap is om de oude vloer uit te breken of te verwijderen. Dit kan een zware en tijdrovende klus zijn, afhankelijk van het type vloer dat je hebt. Sommige vloeren zijn namelijk makkelijker te verwijderen dan andere.

    Bijvoorbeeld, een tapijt of een vinyl vloer kun je meestal los trekken of snijden, terwijl een tegel- of een houten vloer vaak vast gelijmd of gespijkerd is. Je hebt dan speciaal gereedschap nodig om de vloer uit te breken.

    Bovendien moet je voorzichtig zijn om de ondervloer of de dekvloer niet te beschadigen, want die heb je nodig voor de nieuwe vloer. Vergeet ook niet om rekening te houden met de plinten, de deuren en de drempels. Deze moeten eventueel verwijderd of aangepast worden zodat de nieuwe vloer er goed onder past.

    2. Dekvloer voorbereiden

    Nu de oude vloer is verwijderd, zal de dekvloer voorbereid moeten worden. De dekvloer is de laag die tussen de draagvloer en de afwerkvloer zit. Deze moet vlak, egaal, schoon en droog zijn, zodat de nieuwe vloer goed kan hechten en geen oneffenheden vertoont.

    Oneffenheden kunnen worden weggewerkt door de dekvloer opnieuw te egaliseren. Dit is echter enkel mogelijk als er sprake is van kleine onregelmatigheden en niveauverschillen.

    Zijn er diepe scheuren of grote beschadigingen aanwezig in de dekvloer, dan is het vaak beter om een nieuwe dekvloer te plaatsen. De oude dekvloer zal dan uitgebroken moeten worden, waarna er een nieuwe draagvloer geïnstalleerd kan worden.

    3. Nieuwe vloer plaatsen

    Wanneer de dekvloer voorbereid is, kan de nieuwe vloer geplaatst worden. Dit doe je door de instructies van de fabrikant of de leverancier van de vloer te volgen. Afhankelijk van het type vloer dat je hebt gekozen, moet je de vloer lijmen, klikken, spijkeren of zwevend leggen.

    Hierbij zal je ook rekening moeten houden met de uitzettingsvoegen, de ondervloer, de afwerking en de eventuele vloerverwarming. Zorg ervoor dat je de vloer goed aandrukt, afmeet, afsnijdt en afwerkt, zodat je een mooi en strak resultaat krijgt.

    Aandachtspunten bij het uitbreken van de oude vloer

    Het uitbreken van de oude vloer kan een goede optie zijn als je een compleet nieuwe vloer wilt hebben, zonder rekening te hoeven houden met de bestaande vloer. Dit kan ook nodig zijn als je oude vloer niet geschikt is om een nieuwe vloer over te leggen, bijvoorbeeld omdat hij te dik, ongelijk, beschadigd of te vochtig is.

    Bij het uitbreken van de oude vloer zijn er echter wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

    • Het uitbreken van de oude vloer kost veel tijd, geld en moeite. Je moet de oude vloer afvoeren, de dekvloer voorbereiden en de nieuwe vloer plaatsen. Dit kan een lang en zwaar proces zijn, waar je misschien professionele hulp voor nodig hebt.
    • Het uitbreken van de oude vloer kan veel stof, vuil en lawaai veroorzaken. Daarom moet je de ruimte waarin je de vloer gaat plaatsen goed afdekken, ventileren en schoonmaken om te voorkomen dat je last krijgt van stof, allergieën of schimmels onder de vloer. Het huren van een afvalcontainer kan verstandig zijn om puin direct af te kunnen voeren.
    • Het uitbreken van de oude vloer kan de hoogte van je vloer veranderen. Dit kan gevolgen hebben voor de deuren, plinten, drempels en kozijnen. Deze moet je misschien aanpassen of vervangen om ze op de nieuwe vloerhoogte af te stemmen.

    Als je deze zaken wilt vermijden, kun je ook kiezen voor een andere optie: het plaatsen van een nieuwe vloer over de bestaande vloer. Maar hoe werkt dat en waar moet je op letten?

    Mogelijkheid 2: Nieuwe vloer over bestaande vloer plaatsen

    Het plaatsen van een nieuwe vloer over een bestaande vloer kan een goede keuze zijn, mits de oude vloer in goede staat is en stevig genoeg is om te dienen als ondervloer. Sommige vloeren, zoals tegelvloeren, betonvloeren en houten vloeren bieden de eigenschappen om als ondervloer te dienen. Echter zal de oude vloer dan wel op de juiste manier voorbereid moeten worden voordat er een nieuwe vloer overheen gelegd kan worden.

    Stappenplan vloer renoveren door nieuwe vloer over bestaande vloer te plaatsen

    Als je de nieuwe vloer over een bestaande vloer wilt plaatsen, gaat dat als volgt in zijn werk:

    1. Oude vloer voorbereiden

    Een essentiële stap bij het plaatsen van een vloer over een bestaande vloer is het voorbereiden van de oude vloer. Dit betekent dat je de oude vloer moet schoonmaken, stofvrij maken en eventuele losse of beschadigde delen moet verwijderen, vervangen of repareren.

    Hierbij dien je de oude vloer ook te controleren op vocht, schimmel of ongedierte, en deze zonodig behandelen of bestrijden. Je kunt ook een vochtscherm of een ondervloer aanbrengen om te voorkomen dat de oude vloer vocht of geluid doorgeeft aan de nieuwe vloer.

    2. Egaliseren van de oude vloer

    Het egaliseren van de oude vloer is nodig om een vlakke en egale ondergrond te creëren voor de nieuwe vloer. Als de oude vloer te veel oneffenheden, hobbels of gaten heeft, kan de nieuwe vloer niet goed hechten en op ten duur verzakken.

    De oude vloer kan geëgaliseerd worden door middel van een egalisatiemiddel, dat je over de oude vloer uitstrijkt en laat drogen. Dit is doorgaans een laag van slechts 1 à 2 mm. Nadat het egalisatiemiddel volledig is gedroogd kan de nieuwe vloer geplaatst worden.

    3. Nieuwe vloer over bestaande vloer plaatsen

    Nu de oude vloer volledig egaal, schoon en droog is, kan de nieuwe vloer geplaatst worden over de oude vloer. Het is hierbij goed om te benoemen dat niet elke vloersoort geschikt is voor plaatsing over een bestaande vloer.

    Om te voorkomen dat je de drempels, kozijnen en andere elementen moet verwijderen en aanpassen, is het verstandig om te kiezen voor een dunne vloerbedekking, zoals een gietvloer, PVC vloer of laminaatvloer.

    Ben je van plan om een nieuwe vloer te plaatsen met een redelijke dikte, dan kun je er beter voor kiezen om de oude vloer eerst te verwijderen. Hiermee voorkom je namelijk dat de nieuwe vloer te hoog komt te liggen.

    Welke vloeren zijn geschikt voor plaatsing over een bestaande vloer?

    Niet alle vloeren zijn geschikt voor plaatsing over een bestaande vloer. Sommige vloeren zijn te dik, te zwaar, te stug of te gevoelig om over een andere vloer te leggen.

    Er zijn gelukkig ook vloeren die dun, licht, flexibel en daarom bestendig genoeg zijn om over een andere vloer te leggen. Hieronder bespreken we enkele vloeren die geschikt zijn voor plaatsing over een bestaande vloer:

    Gietvloeren

    Gietvloeren bestaan uit een dunne laag vloeibare kunststof die over een bestaande vloer kan worden gegoten. Hun geschiktheid voor plaatsing over bestaande vloeren komt voort uit hun naadloze en gladde afwerking, waardoor ze zich goed aanpassen aan oneffenheden. Bovendien zijn gietvloeren waterdicht, slijtvast en flexibel, waardoor ze ideaal zijn voor het bedekken van diverse ondergronden.

    Laminaat

    Laminaatvloeren bestaan uit meerdere lagen met een hout- of steenmotief en zijn bij uitstek geschikt voor plaatsing over een bestaande vloer vanwege hun eenvoudige installatie en lichte gewicht.

    Hun flexibele aard maakt ze geschikt om te leggen op vlakke, droge ondergronden zonder veel voorbereiding. Daarbij maakt het kliksysteem zelf installatie mogelijk, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor diverse ruimtes.

    PVC vloeren

    PVC vloeren bestaan uit kunststof stroken of tegels met verschillende patronen en zijn uitermate geschikt voor plaatsing over een bestaande vloer vanwege hun dunne en flexibele aard.

    De mogelijkheid om ze te lijmen, klikken of zwevend te leggen maakt ze veelzijdig en aanpasbaar aan verschillende ondergronden. Hun waterbestendigheid en geluiddempende eigenschappen dragen tevens bij aan hun geschiktheid voor diverse ruimtes.

    Tegels

    Tegelvloeren bestaan uit tegels van harde materialen zoals keramiek, natuursteen of beton en zijn geschikt voor plaatsing over bestaande vloeren vanwege hun duurzaamheid en weerstand tegen vocht.

    Hun vermogen om gemakkelijk gereinigd, gerepareerd en vervangen te worden maakt ze een praktische keuze voor diverse ondergronden. Ze zijn bovendien veelzijdig qua kleuren, vormen en materialen, waardoor ze een gepersonaliseerde uitstraling kunnen geven aan verschillende ruimtes.

    Kurkvloeren

    Kurkvloeren bestaan uit kurkplaten of -stroken en zijn geschikt voor plaatsing over een bestaande vloer vanwege hun zachte en veerkrachtige eigenschappen. De milieuvriendelijke, antibacteriële en antistatische kenmerken maken ze aantrekkelijk voor diverse ruimtes.

    Aandachtspunten bij het plaatsen van een nieuwe vloer over een bestaande vloer

    Het plaatsen van een nieuwe vloer over een bestaande vloer kan een goede optie zijn als je een nieuwe vloer wilt hebben, zonder de oude vloer te hoeven verwijderen. Het kan ook een oplossing zijn als je oude vloer nog in goede staat is, maar je een andere uitstraling wilt hebben. Echter, het plaatsen van een nieuwe vloer over een bestaande vloer heeft ook een aantal nadelen, waar je rekening mee moet houden:

    • Het plaatsen van een nieuwe vloer over een bestaande vloer verhoogt de hoogte van je vloer. Dit kan gevolgen hebben voor de deuren, plinten, drempels, trappen en meubels. Je moet deze misschien aanpassen of vervangen om ze op de nieuwe vloerhoogte af te stemmen.
    • Het plaatsen van een nieuwe vloer over een bestaande vloer kan de kwaliteit van je nieuwe vloer beïnvloeden. Als de oude vloer niet goed is voorbereid, geëgaliseerd of geïsoleerd, kan de nieuwe vloer last krijgen van vocht, schimmel, ongedierte, geluid, krimp of uitzetting. Dit kan de levensduur, de uitstraling en het comfort van je nieuwe vloer verminderen.
    • Het plaatsen van een nieuwe vloer over een bestaande vloer kan de garantie van de nieuwe vloer beperken. Sommige fabrikanten of leveranciers geven geen of minder garantie op hun vloeren als ze over een bestaande vloer worden gelegd. Je moet dit goed controleren voordat je een vloer koopt of laat plaatsen.

    Als je deze nadelen wilt voorkomen, kun je ook kiezen voor de andere optie: het verwijderen van de oude vloer en het plaatsen van een nieuwe vloer. Hoe werkt dat en waar moet je op letten?

    Wat kost een vloerrenovatie?

    De kosten voor een vloerrenovatie hangen af van verschillende factoren, zoals het type vloer dat je kiest, de oppervlakte van de vloer, de methode van plaatsing, de voorbereiding van de ondergrond, de afwerking van de vloer en eventuele extra's zoals vloerverwarming of plinten.

    Daarnaast zal je eventueel ook rekening moeten houden met de kosten voor het verwijderen en afvoeren van de oude vloer. Denk hierbij aan arbeidskosten, kosten voor het huren van een container en stortkosten.

    Een van de belangrijkste factoren blijft toch echter de keuze voor het type vloer. In onderstaande tabel staat een indicatie van de prijzen per vierkante meter per vloersoort.

    Type vloer

    Prijs per m2 (exclusief legkosten)

    Laminaat

    € 15 - € 50

    Vinyl vloer

    € 20 - € 40

    PVC vloer

    € 25 - € 60

    Houten vloer

    € 30 - € 80

    Tegels

    € 30 - € 80

    Kurkvloer

    € 20 - € 50

    Betonvloer

    € 50 - € 120

    Gietvloer

    € 60 - € 120

    Let op: dit zijn slechts richtprijzen, die kunnen afwijken van de werkelijke prijzen. De prijzen kunnen namelijk sterk variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de aanbieder van de vloer.

    Welke methode van vloer renovatie moet ik kiezen?

    De keuze tussen het verwijderen van de oude vloer of het plaatsen van een nieuwe vloer over de bestaande vloer is niet altijd eenvoudig. Dit hangt voornamelijk af van de huidige staat van de oude vloer en persoonlijke overwegingen.

    Vertoont je oude vloer tekenen van veroudering, zoals beschadigingen, grote oneffenheden of andere onregelmatigheden, dan doe je er goed aan om deze eerst te verwijderen. Als je vloer nog in goede staat is en stevig genoeg is om te dienen als ondergrond, is het mogelijk om de nieuwe vloer over de oude vloer heen te plaatsen.

    Uiteindelijk is de keuze aan jou. Je moet afwegen wat voor jou het belangrijkste is: de prijs, de snelheid, de kwaliteit, de uitstraling, het comfort of de duurzaamheid van je vloer, of een combinatie van deze factoren.

    Vind een nieuwe afwerkvloer bij Laminaat.nl

    Als je nog op zoek bent naar een nieuwe afwerkvloer om je vloerrenovatie tot een succes te maken, ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Laminaat.nl is de grootste online vloerenwinkel van Nederland, met een ruim assortiment aan vloeren van topkwaliteit.

    Bij ons vind je een divers assortiment van onder andere houten vloeren, PVC vloeren en laminaat. Ook kun je bij ons terecht voor diverse overgangsprofielen en plinten om jouw vloer perfect af te werken.

    Kortom, als je een nieuwe afwerkvloer zoekt voor je vloer renovatie, hoef je niet verder te zoeken dan Laminaat.nl. Bij Laminaat.nl vind je de beste vloeren voor de beste prijzen en met de beste service. Bestel vandaag nog je nieuwe afwerkvloer bij Laminaat.nl en geniet binnenkort van je prachtige nieuwe vloer!

    GOAT laminaat - Grijs eiken - Klik
    Tot 40% korting
    Online op voorraad

    GOAT

    GOAT laminaat - Grijs eiken - Klik

    Prijs m2: €1295 / m2 €2159 / m2
    1 pak: 2.694 m2 €3489 €5815
    GOAT laminaat - Kingston licht eiken - Klik GOAT laminaat - Kingston licht eiken - Klik
    Tot 40% korting
    Uitverkocht

    GOAT

    GOAT laminaat - Kingston licht eiken - Klik

    Prijs m2: €1295 / m2 €2159 / m2
    1 pak: 2.694 m2 €3489 €5815
    GOAT laminaat - Xtra wide eiken beige - Klik
    Tot 40% korting
    Online op voorraad

    GOAT

    GOAT laminaat - Xtra wide eiken beige - Klik

    Prijs m2: €1295 / m2 €2159 / m2
    1 pak: 2.694 m2 €3489 €5815

    Laat een reactie achter

    Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

    Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen