Wat is vloerwas?

Wat is vloerwas?

Bram Vermolen |

Vloerwas is een beschermend product dat wordt gebruikt om vloeren te onderhouden en te beschermen. Het is ontworpen om een beschermende laag te vormen op verschillende soorten vloermaterialen, zoals hout, linoleum en vinyl.

Deze waslaag helpt om de vloer te beschermen tegen slijtage, vlekken en waterschade. Vloerwas is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder vloeibare was, vaste was en wasreinigers, elk met hun eigen specifieke toepassingen en voordelen.

Wat is een wasvloer?

Een wasvloer verwijst naar een vloeroppervlak dat behandeld is met een laag vloerwas. Deze behandeling resulteert in een beschermde, vaak glanzende afwerking die de onderliggende vloer beschermt en verfraait. Wasvloeren zijn vooral populair bij houten vloeren, maar kunnen ook worden toegepast op andere vloersoorten zoals linoleum en vinyl.

De was die op de vloer wordt aangebracht, dient als een barrière tegen vocht, vuil en slijtage. Dit helpt om de levensduur van de vloer te verlengen en behoudt zijn natuurlijke schoonheid.

Een wasvloer vereist periodiek onderhoud, waaronder schoonmaken en opnieuw waxen, om zijn glans en beschermende eigenschappen te behouden. Dit type vloer is ideaal voor ruimtes waar esthetiek belangrijk is en biedt een klassieke, tijdloze uitstraling.

Waarom vloerwas gebruiken?

Vloerwas wordt gebruikt om verschillende redenen, waarbij bescherming en esthetiek de belangrijkste zijn. Het beschermt de vloer tegen krassen, slijtage en vocht, wat vooral belangrijk is in ruimtes met veel voetverkeer of waar morsen vaak voorkomt.

Bovendien verbetert vloerwas het uiterlijk van de vloer door een glanzende, verzorgde afwerking te bieden, waardoor de algemene uitstraling van een ruimte wordt verhoogd.

Wat zijn de voordelen van vloerwas?

 • Bescherming: Vormt een beschermende laag die de vloer beschermt tegen krassen, vlekken en vocht.
 • Uiterlijk: Geeft een glanzende, verzorgde uitstraling, wat bijdraagt aan de esthetiek van de ruimte.
 • Levensduur: Verlengt de levensduur van de vloer door het te beschermen tegen dagelijkse slijtage.
 • Onderhoud: Maakt het reinigen van de vloer makkelijker en efficiënter.

Wat zijn de nadelen van vloerwas?

 • Regelmatig onderhoud: Vereist periodiek opnieuw waxen en polijsten.
 • Gladheid: Kan de vloer glad maken, wat een risico kan vormen in bepaalde omgevingen.
 • Opbouw: Bij overmatig gebruik kan er een ophoping van was ontstaan, wat leidt tot een doffe uitstraling.
 • Selectiviteit van vloertype: Niet alle vloertypes zijn geschikt voor waxen, zoals bepaalde soorten laminaat of poreuze tegels.

Welke soorten vloerwas zijn er?

Vloerwas is verkrijgbaar in verschillende vormen, elk met zijn unieke eigenschappen en toepassingen. De keuze voor een specifiek type vloerwas hangt af van het type vloer, de gewenste afwerking en de mate van gebruik van de ruimte.

Wasreiniger

Wasreinigers zijn milde reinigingsmiddelen vermengd met een kleine hoeveelheid was. Ze zijn ideaal voor het regelmatig onderhouden van wasvloeren, omdat ze reinigen en tegelijkertijd een lichte waslaag achterlaten.

Deze producten zijn vooral geschikt voor vloeren die al in de was zijn gezet en een lichte opfrissing nodig hebben.

Vloeibare vloerwas

Vloeibare vloerwas is gemakkelijk aan te brengen en droogt snel. Dit type was is ideaal voor het aanbrengen van dunne, gelijkmatige lagen en is bijzonder geschikt voor vloeren die regelmatig onderhoud vereisen.

Vloeibare vloerwas is beschikbaar in verschillende glansniveaus en kan worden gebruikt op de meeste soorten harde vloeren.

Vaste vloerwas

Vaste vloerwas, vaak gepresenteerd in de vorm van een pasta of blok, is bedoeld voor een intensieve behandeling en biedt een duurzamere afwerking. Het is geschikt voor vloeren die zwaarder belast worden of waar een meer robuuste bescherming vereist is. Vaste was wordt vaak gebruikt voor houten vloeren en biedt een rijke, diepe glans.

Voor welke vloeren kun je vloerwas gebruiken?

Vloerwas is veelzijdig en kan op verschillende vloertypes worden gebruikt, maar het is belangrijk om de juiste soort was te kiezen die past bij het specifieke vloermateriaal. Hier zijn enkele veelvoorkomende vloertypes waarvoor vloerwas geschikt is:

 • Houten vloeren: Een van de meest traditionele toepassingen van vloerwas. Het beschermt het hout en geeft het een mooie, natuurlijke glans.
 • Linoleum en vinyl: Vloerwas kan deze vloeren beschermen tegen krassen en slijtage, en helpt bij het behouden van hun kleur en patroon.
 • Tegels: Niet-poreuze tegels zoals keramiek en porselein kunnen baat hebben bij een waslaag voor extra glans en bescherming.
 • Beton: Vooral in commerciële of industriële omgevingen kan was helpen om betonvloeren te beschermen en te onderhouden.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle vloertypes geschikt zijn voor waxen. Bijvoorbeeld, sommige laminaatvloeren of poreuze steensoorten zijn niet compatibel met traditionele vloerwassen. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant of een professional voordat u vloerwas aanbrengt op een nieuwe of onbekende vloersoort.

Hoe zet je een vloer in de was?

Het aanbrengen van vloerwas is een proces dat zorgvuldigheid en aandacht voor detail vereist. Hier zijn de basisstappen om een vloer effectief in de was te zetten:

Stap 1: Voorbereiding van de vloer

Zorg ervoor dat de vloer grondig gereinigd en droog is. Verwijder stof, vuil en eventuele oude waslagen. Eventuele beschadigingen moeten eerst gerepareerd worden voordat u de was aanbrengt.

Stap 2: Kies de juiste vloerwas

Selecteer een vloerwas die geschikt is voor uw vloertype. Verschillende materialen vereisen verschillende soorten was, dus lees de etiketten zorgvuldig.

Stap 3: Aanbrengen van de vloerwas

Breng de vloerwas gelijkmatig aan met een schone doek, spons of speciale wasverdeler. Werk in kleine secties en zorg ervoor dat u de was dun en gelijkmatig aanbrengt.

Stap 4: Laten drogen

Laat de vloerwas volledig drogen. De droogtijd kan variëren afhankelijk van het type was en de omgevingsomstandigheden.

Stap 5: Polijsten

Zodra de was droog is, polijst de vloer voor een mooie glans. Dit kan handmatig of met een mechanische polijstmachine.

Hoe moet ik vloerwas van mijn vloer verwijderen?

Het verwijderen van vloerwas is een belangrijke stap in het onderhoud van uw vloer, vooral als u een nieuwe waslaag wilt aanbrengen of de vloer wilt herstellen. Hier zijn de stappen voor het effectief verwijderen van vloerwas:

Stap 1: Voorbereiding

Begin met het grondig reinigen van de vloer om vuil en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is en dat u de juiste veiligheidsuitrusting draagt, zoals handschoenen en indien nodig een gezichtsmasker.

Stap 2: Kies een wasverwijderaar

Selecteer een geschikte wasverwijderaar voor uw type vloer. Er zijn specifieke producten beschikbaar voor verschillende vloersoorten. Volg altijd de instructies op het etiket van het product.

Stap 3: Aanbrengen van de wasverwijderaar

Breng de wasverwijderaar aan volgens de instructies van de fabrikant. Laat het product inwerken op de waslaag. De inwerktijd kan variëren afhankelijk van het product en de dikte van de waslaag.

Stap 4: Verwijder de oude waslaag

Schraap de oude waslaag voorzichtig af met een geschikte schraper of doek. Wees voorzichtig om de vloer niet te beschadigen.

Stap 5: Reinig de vloer

Nadat alle oude was is verwijderd, reinig de vloer grondig om alle resten van de wasverwijderaar en losse was te verwijderen. Laat de vloer volledig drogen voordat u een nieuwe waslaag of andere behandelingen toepast.

Waar kan ik het beste vloerwas kopen?

Het kiezen van de juiste plaats om vloerwas te kopen is cruciaal om een kwaliteitsproduct te garanderen dat geschikt is voor uw vloertype. Hier zijn enkele tips waar u op kunt letten:

 • Speciaalzaken: Winkels gespecialiseerd in vloeronderhoud en -afwerking bieden vaak een breed scala aan vloerwasproducten van hoge kwaliteit en kunnen deskundig advies geven over de beste keuze voor uw specifieke behoeften.
 • Bouwmarkten: Grote bouwmarkten hebben meestal een divers aanbod aan vloerwasproducten. Zorg ervoor dat u de productbeschrijvingen en -specificaties goed leest om ervoor te zorgen dat het product geschikt is voor uw vloertype.
 • Online winkels: Online winkelen biedt het gemak van thuiswinkelen en vaak een bredere selectie. Lees klantbeoordelingen en -recensies om de kwaliteit en effectiviteit van de vloerwas te beoordelen.
 • Direct van de fabrikant: Kopen direct bij de fabrikant kan een goede optie zijn als u al bekend bent met een specifiek merk dat goed werkt voor uw vloer.

Bij het kiezen van vloerwas, overweeg ook factoren zoals het soort afwerking dat u wilt (mat, satijn, hoogglans), de samenstelling (natuurlijk of synthetisch), en de gebruiksvriendelijkheid. Onthoud dat de beste keuze afhangt van uw specifieke vloertype en uw persoonlijke voorkeur voor onderhoud en afwerking.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.