Laminaat doorleggen naar meerdere kamers, hoe doe je dat?

laminaat doorleggen

Mees Vermolen |

Een laminaatvloer is enorm populair en een geweldige keuze voor allerlei ruimtes in huis. Vaak bekijken we de opties per kamer, maar in veel gevallen kun je laminaat gewoon doorleggen.

Dit is zeer begrijpelijk, want wanneer je laminaat doorlegt, trek je de accenten door naar heel je woning. Bovendien kun je hierdoor tijd besparen op het leggen van je laminaatvloer.

Redenen genoeg om hierover een interessante blog te schrijven. Wil je voor het lezen eerst onze laminaatvloeren checken? Geen probleem, je bekijkt ze hier.

Laminaat doorleggen of niet? Hier moet je op letten!

Heb je een prachtige vloer gevonden die zowel in de woonkamer, keuken als hal past? Geen probleem! Laminaat doorleggen door het hele huis is hier perfect mogelijk. Op deze manier creëer je één geheel in je woning en trek je de accenten door naar meerdere ruimtes.

Op zich is laminaat doorleggen een vrij eenvoudige klus. Je gaat op dezelfde manier aan de slag als wanneer je een vloer in één kamer zou leggen. Enkel bij de deuropening moet je goed opletten. Zo moet je niet alleen tussen het laminaat en de muur een uitzetvoeg van enkele millimeters creëren, maar ook bij de deuropeningen. 

In de ene kamer is het misschien kouder dan in de andere of in de hal staan bijvoorbeeld minder meubels dan in de woonkamer. Dit zorgt voor een verschil in druk op de vloer waardoor de vloer in de ene ruimte harder uitzet of krimpt dan in de andere.

Daarom is het belangrijk dat de laminaatvloer in de verschillende kamers van elkaar wordt gescheiden met een uitzetvoeg. Die kan je later dan opvullen of bekleden met een overgangsprofiel in hetzelfde stijl decor als je vloer.

Let wel op, aan het doorleggen van een laminaatvloer hangt ook een nadeel. In het uitzonderlijke geval van schade, dien je de volledige vloer te vervangen, wat kan resulteren in heel wat werk

Laminaat doorleggen

Hoe moet je laminaat doorleggen?

Laminaat doorleggen verschilt niet veel van het ‘gewoon’ leggen. Enkel bij hoeken en deuren is extra aandacht vereist! Hoe je dit precies doet en waar je op moet letten? Hieronder leggen we in drie eenvoudige stappen uit hoe je jouw laminaat doorlegt.

  1. Stap 1: meet eerst de ruimten op waar je het laminaat gaat leggen. Het is belangrijk dat je een juist aantal pakketten bestelt bij ons vooraleer je je klus begint. Hier komt onze calculator goed van pas! Bij iedere product pagina hebben we onder de prijzen een calculator toegevoegd. Vul het aantal m2 in, vink ‘snijverlies 5%’ aan en wij berekenen automatisch hoeveel pakken laminaat jij nodig hebt! Zodra je het laminaat thuis ontvangt, laat het dan 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je de panelen gaat leggen.
  2. Stap 2: kies een juiste ondervloer. Op deze manier bescherm en plaats je jouw laminaat op een veilige manier. Deze stap is uiterst belangrijk, een egale ondervloer is namelijk van belang om het laminaat strak te kunnen leggen. Hobbels of oneffenheden kunnen het laminaat namelijk instabiel maken en dat wil je uiteraard voorkomen. Als je vloerverwarming hebt is het ook belangrijk om hier rekening mee te houden bij de keuze van jouw ondervloer. Bekijk hier ons assortiment ondervloeren.
  3. Stap 3: plaats je laminaat door het eenvoudige kliksysteem, beter bekend als het fall down system, aan de kopse kant is deze vloer eenvoudig en snel vergrendeld te leggen. Zoals eerder aangehaald is het belangrijk om enkele millimeters opening tussen de muur en het laminaat te laten. Je gebruikt hier best afstandsblokjes voor. Daarnaast moet je je laminaat gaan verzagen aan de deuropeningen. Calculeer hiervoor opnieuw wat spatie in zodat de panelen de kans krijgen om wat uit te zetten. Je voorkomt hierdoor dat je laminaatvloer te strak komt te liggen.

In de praktijk zelf begin je best in de hoek en in de grootste ruimte. Zo kun je reststukje laminaat nog gebruiken in kleinere ruimtes waar meer hoeken kunnen liggen. Zo, je weet nu de belangrijkste aandachtspunten wanneer je laminaat gaat doorleggen. Onthoud vooral dat het doorleggen voor een prachtig resultaat zorgt. 

Enkel in een uitzonderlijk geval van schade of wanneer je een nieuwe vloer in één bepaalde ruimte wil, kan het voor wat meer werk zorgen. Daarnaast zijn we benieuwd naar het eindresultaat van je klus! Maak enkele foto’s en mail het eindresultaat door naar info@laminaat.nl! 

Het belang van een goede ondervloer bij het doorleggen van laminaat

Bij het doorleggen van laminaat naar meerdere kamers is een goede ondervloer cruciaal. Deze basislaag zorgt niet alleen voor stabiliteit en comfort, maar ook voor een gelijkmatige uitstraling van de laminaatvloer over de verschillende ruimtes.

Een ondervloer helpt oneffenheden op te vangen en reduceert geluid, wat vooral belangrijk is in huizen met meerdere verdiepingen of appartementen. Kies een passende ondervloer om te zorgen dat je laminaat er perfect uitziet en lang meegaat, en om problemen met vocht en temperatuurverschillen tussen de ruimtes te voorkomen.

Ondervloer voor het doorleggen

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen

Gratis en vrijblijvende offerte aanvragen