Laminaat over vloerbedekking leggen

Laminaat over vloerbedekking leggen

Benice Kouwenberg |

Je wilt je vloer vernieuwen en denkt erover om laminaat over je bestaande vloerbedekking te leggen? Een begrijpelijke gedachte, maar is dit wel zo'n goed idee? In dit artikel duiken we in de vraag of je laminaat over vloerbedekking kunt leggen, en waarom dit wel of niet wordt aangeraden.

Kun je laminaat over vloerbedekking leggen?

Het leggen van laminaat over vloerbedekking raden we sterk af. Hoewel het theoretisch mogelijk is, zijn er verschillende nadelen verbonden aan deze methode.

Laminaat heeft een stevige en stabiele ondergrond nodig. Vloerbedekking, zoals tapijt, is zacht en biedt daarom niet voldoende stabiliteit om een laminaatvloer te dragen.

Een stabiliserende ondervloer is essentieel voor de plaatsing van een laminaatvloer.

Waarom moet je een stabiliserende ondervloer gebruiken voor laminaat?

Een stabiliserende ondervloer is een essentieel onderdeel van een laminaatvloer. De ondervloer heeft namelijk verschillende functies, zoals:

  • Het egaliseren van de ondergrond
  • Het dempen van het loopgeluid
  • Het isoleren van de vloer
  • Het beschermen van het laminaat
  • Het verlengen van de levensduur

Vloerbedekking zal deze functies niet kunnen vervullen waardoor het geen geschikte optie is als ondergrond voor een laminaatvloer. Het gebruik van een goede ondervloer zorgt voor stabiliteit, egaliteit, voorkomt dat vocht de vloer kan beschadigen en verlengt tevens de levensduur van je vloer.

Waarom is tapijt niet geschikt als ondervloer voor laminaat?

Naast het feit dat tapijt een zachte en flexibele vloerbedekking is, wat het ongeschikt maakt als stevige ondervloer voor laminaat, zijn er nog andere problemen die kunnen ontstaan bij het leggen van laminaat op tapijt.

Vloerbedekking heeft van nature veel veerkracht, wat betekent dat het niet de solide basis biedt die nodig is voor een duurzame laminaatvloer.

Deze eigenschap van tapijt kan resulteren in een gebrek aan stabiliteit voor het laminaat, waardoor het snel beschadigd kan raken door dagelijks gebruik.

Daarnaast houdt tapijt resten van vuil en stof vast, zelfs na grondige reiniging. Dit achtergebleven vuil kan na verloop van tijd gaan ophopen en zelfs onaangename geuren veroorzaken. Het is een ideale omgeving voor de groei van huisstofmijt en kan daardoor allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken bij gevoelige personen.

Kortom, het gebruik van tapijt als ondervloer kan leiden tot structurele problemen en verminderde levensduur van je laminaatvloer, evenals potentiële hygiënische zorgen vanwege de ophoping van vuil en de groei van micro-organismen.

Kun je laminaat wel over andere bestaande vloeren leggen?

Laminaat is een veelzijdig product waar je onwijs veel kanten mee op kunt. Ondanks dat het niet raadzaam is om laminaat over tapijt heen te leggen, is het wel mogelijk om laminaat over andere vloeren te leggen. Hiervoor is het belangrijk dat de bestaande vloer stevig genoeg is en op de juiste manier wordt voorbereid. 

Kwalitatieve laminaatvloer inclusief ondervloer van Laminaat.nl

Bij Laminaat.nl bieden we hoogwaardige laminaatvloeren aan, inclusief geschikte ondervloeren voor de beste kwaliteit en duurzaamheid. Onze vloeren zijn zorgvuldig samengesteld om te voldoen aan alle eisen voor een perfect resultaat.

Wil je genieten van een prachtige laminaatvloer zonder compromissen te sluiten op kwaliteit en duurzaamheid? Ontdek ons uitgebreide assortiment op en geef je vloer een schitterende nieuwe look!

Maak nu een keuze uit ons assortiment hoogwaardige laminaatvloeren, inclusief geschikte ondervloeren, en transformeer je huis in stijl. Bekijk onze collectie en begin vandaag nog aan jouw vloerrenovatie!

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen