Welke vloer kan je over laminaat leggen?

Welke vloer kan je over laminaat leggen?

Mike van Hout |

Je hebt een laminaatvloer in je huis, maar je bent toe aan iets nieuws. Misschien ben je uitgekeken op de kleur of het patroon, of misschien is je laminaat beschadigd of versleten. Kun je dan een vloer over je bestaande laminaat leggen? En zo ja, welke vloer kan je over laminaat leggen?

Op deze pagina geven we je antwoord op deze vragen en meer. We vertellen je ook waar je op moet letten als je een vloer over laminaat wilt leggen, en welke alternatieven er zijn. Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden van het leggen van een vloer over laminaat.

Is het mogelijk om een nieuwe vloer over laminaat te leggen?

Ja, het is mogelijk om een nieuwe vloer over laminaat te leggen. Dit hangt echter af van de soort vloer die je wilt leggen, en van de staat en de eigenschappen van je bestaande laminaatvloer.

Niet elke vloer is geschikt om over laminaat te leggen, en niet elke laminaatvloer is geschikt om als ondervloer te dienen. Laten we daarom eens kijken naar de verschillende mogelijkheden en eventuele alternatieven.

Waarom een nieuwe vloer over een bestaande laminaatvloer leggen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een nieuwe vloer over een bestaande laminaatvloer wilt leggen. Een van de meest voorkomende redenen is dat je een nieuwe uitstraling wilt geven aan je interieur, zonder dat je veel tijd, geld en moeite hoeft te besteden aan het verwijderen van je oude vloer.

Het kan ook zijn dat je de akoestiek of de isolatie van je vloer wilt verbeteren, door een extra laag toe te voegen. Een andere reden kan zijn dat je een vloer wilt leggen die beter past bij je levensstijl of je wensen, bijvoorbeeld een vloer die makkelijker te onderhouden, waterbestendiger of duurzamer is dan laminaat.

Nieuwe vloer over laminaat leggen: verstandig of niet?

Of het verstandig is om een nieuwe vloer over laminaat te leggen, hangt af van de soort vloer die je kiest. Sommige vloeren zijn beter geschikt om over laminaat te leggen dan andere. Hieronder geven we een overzicht van de meest populaire vloeren en hun voor- en nadelen als het gaat om het leggen over laminaat.

Laminaat over laminaat leggen

Laminaat over laminaat leggen is een optie die vaak wordt overwogen, omdat het lijkt alsof je gewoon een nieuwe laag laminaat over de oude heen plaatst. Echter, dit is niet zo eenvoudig als het klinkt.

Het leggen van een nieuwe laminaatvloer over bestaand laminaat kan leiden tot problemen zoals een te hoge vloer, een onstabiele ondergrond, een slechte ventilatie en een verminderde levensduur van je nieuwe laminaat.

Bovendien kan het zijn dat je garantie vervalt als je laminaat over laminaat legt. Daarom raden wij deze optie af, tenzij je zeker weet dat je oude laminaatvloer nog in goede staat is, en dat je de juiste ondervloer en plinten gebruikt.

laminaat leggen over laminaat

PVC vloer over laminaat leggen

Een optie die steeds populairder wordt is het leggen van een PVC vloer, omdat PVC vloeren veel voordelen hebben ten opzichte van laminaat. PVC vloeren zijn namelijk waterbestendig, geluiddempend, slijtvast, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in allerlei kleuren en dessins.

Bovendien is PVC dun en flexibel. Hierdoor kun je in theorie een PVC vloer over een laminaatvloer leggen. Echter, hier geldt dat deze optie enkel mogelijk is met klik PVC. In dat geval dien je er ook zeker van te zijn dat je huidige laminaatvloer in goede staat verkeert.

Een verlijmde PVC vloer behoort helaas niet tot de opties, aangezien de laminaatvloer hierdoor volledig wordt afgesloten en niet meer kan ademen. Dit kan leiden tot vochtproblemen wat op ten duur kan resulteren in schimmelvorming. Hierdoor zal ook de PVC vloer kunnen beschadigen.

pvc vloer over laminaat leggen

Houten vloer over laminaat leggen

Een houten vloer over laminaat leggen is, indien de laminaatvloer nog in goede staat is en recht gelegd is, een optie. Echter zullen er andere problemen optreden als je ervoor kiest om een houten vloer over laminaat te leggen.

Echte houten vloeren zijn best dik, waardoor de vloer te hoog kan komen te liggen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met de deuren en de plinten. Zo zal er mogelijk een stuk van de deuren afgeschuurd moeten worden en eventueel overzetplinten geplaatst moeten worden. 

Daarnaast is een van de voorwaarden ook dat de houten vloer zwevend gelegd zal moeten worden vanwege het feit dat de onderliggende laminaatvloer moet kunnen ademen. Als deze volledig wordt afgesloten kunnen er vochtproblemen ontstaan, wat ten koste zal gaan van de houten vloer.

houten vloer leggen over laminaat

 

Aandachtspunten bij het leggen van een vloer over laminaat

Zoals je hebt gezien, is het mogelijk om een nieuwe vloer over laminaat te leggen, maar moet je wel rekening houden met een aantal aandachtspunten. Hieronder zetten we de belangrijkste punten nog eens op een rijtje.

Totale hoogte van de vloer

Als je een nieuwe vloer over laminaat legt, wordt je vloer hoger. Dit kan gevolgen hebben voor de ruimte onder je deuren, plinten, drempels en meubels. Je moet dus goed meten hoeveel ruimte je nog hebt, en eventueel je deuren inkorten, je plinten vervangen, je drempels aanpassen en je meubels verplaatsen.

Houd er rekening mee dat een te hoge vloer kan leiden tot vochtproblemen, omdat de lucht niet goed kan circuleren. Daarom is het aan te raden om een zo dun mogelijke vloer te kiezen, als je een vloer over laminaat wilt leggen.

Is laminaat stabiel genoeg als ondervloer?

Het is belangrijk op te merken dat laminaatvloeren doorgaans zwevend worden gelegd, wat betekent dat ze niet aan de ondervloer worden vastgelijmd. Dit kan leiden tot enige beweging of flexibiliteit van de vloer, wat resulteert in potentiële uitzetting of krimp bij veranderingen in temperatuur en vochtigheid.

Vanwege deze eigenschappen van laminaat, wordt het over het algemeen niet aanbevolen om het te gebruiken als een stabiele ondergrond voor een andere vloer. De mogelijkheid van beweging en vervorming van laminaat kan resulteren in problemen voor de vloer die er bovenop wordt gelegd.

Het is daarom van essentieel belang om de staat van de laminaatvloer te inspecteren voordat er een nieuwe vloer overheen wordt gelegd. Losse planken, beschadigingen of ongelijkheden in het laminaat dienen eerst te worden gerepareerd of geëgaliseerd om een stabiele ondergrond te bieden voor de nieuwe vloer.

Onderliggende laminaatvloer moet kunnen ademen

Een ander aandachtspunt bij het leggen van een vloer over laminaat is de ventilatie van de onderliggende laminaatvloer. Laminaat is een vloer die gevoelig is voor vocht.

Als er te veel vocht in je laminaatvloer komt, kan dit leiden tot schimmel, rot of zwelling. Daarom moet de laminaatvloer kunnen ademen, oftewel het vocht kunnen afvoeren naar de omgeving.

Als je een nieuwe vloer over laminaat legt, kan dit de ventilatie van je laminaatvloer belemmeren, waardoor het vocht in je laminaatvloer opgesloten raakt.

Dit kan op den duur schade veroorzaken aan zowel de laminaatvloer als de nieuwe vloer. Daarom is het een vereiste dat een eventuele nieuwe vloer die over het laminaat gelegd wordt, zwevend wordt gelegd.

Alternatief: oude laminaatvloer verwijderen

Zoals duidelijk naar voren is gekomen is het wel mogelijk om een nieuwe vloer over laminaat te leggen, maar we raden het toch sterk af. Een beter alternatief is daarom om de oude laminaatvloer te verwijderen voordat je een nieuwe vloer gaat leggen.

Op die manier voorkom je dat de nieuwe vloer op een onstabiele vloer komt te liggen en dat er later mogelijk vochtproblemen ontstaan. Bovendien heb je hierdoor meer vrijheid en mogelijkheden voor het egaliseren van de ondergrond, zodat jouw nieuwe vloer strak en vlak gelegd kan worden.

Kies voor een nieuwe vloer van Laminaat.nl

Of je nu kiest voor het leggen van een nieuwe vloer over laminaat, of voor het verwijderen van je oude laminaatvloer, je wilt natuurlijk een nieuwe vloer die past bij jouw smaak, budget en wensen.

Bij Laminaat.nl vind je een ruim assortiment aan verschillende soorten vloeren, zoals laminaatvloeren, PVC vloeren, vinyl vloeren en houten vloeren. Al onze vloeren zijn van hoge kwaliteit, scherp geprijsd en makkelijk te leggen.

Neem dus snel een kijkje in ons assortiment en ontdek welke vloer geschikt is voor jou. Wij helpen je graag met het realiseren van je droomvloer!

 

laminaat leggen over laminaat

 

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen