laminaat leggen

Laminaat leggen als een pro? Krijg tips van onze experts!

Laminaat leggen: bereid je goed voor met deze tips

Ga je voor het eerst zelf aan de slag om laminaat te leggen? Dan kan je maar beter voorbereid zijn. Lees hier het volledig stappenplan door, ontdek onze tips bij het leggen van laminaat en haal de handige Harry in jezelf naar boven, want ook jij kan laminaat leggen! Zo is het leggen van laminaat over de jaren heen heel wat eenvoudiger geworden. Aan de hand van onze kliklaminaat hoef je niet meer aan de slag met lijm of andere lastige zaken bevestigen. De planken passen immers makkelijk in elkaar waardoor je eenvoudig zelf laminaat legt.

Bepaal de afwerking, kleur en afmetingen

Voordat je met de montage begint, moet je eerst laminaatpanelen uitkiezen. De keuze tussen de verschillende laminaatsoorten lijkt wel eindeloos. Bekende voorbeelden zijn visgraat laminaat, laminaat met een betonlook, laminaat met een tegellook en laminaat in parket- en houtlook laminaat. De keuze van je favoriete vloer hangt natuurlijk samen met de rest van je interieur. Vergelijk de verschillende structuren en kleuren. Hou daarbij zeker rekening met de verschillende andere materialen in je (toekomstige) woning.

Tip: Maak een shortlist van jouw favoriete laminaatvloeren en bestel online enkele stalen. Zo kan je thuis makkelijk structuren en kleuren vergelijken. Ontdek welke laminaat de perfecte combinatie is voor jouw woning!


Tip: Bereken hoeveel laminaat je nodig hebt door lengte en breedte van je kamer op te meten. Hou rekening met 5% zaag- en/of snijverlies.

Stap 1: Zorg voor een strak oppervlak en verwijder je huidige vloer

Als je gaat verbouwen is het belangrijk om je huidige vloer en de plinten volledig te verwijderen. Vergeet zeker niet spijkers en andere oneffenheden weg te halen, zeker indien er sprake is (geweest) van een houten ondervloer. Op deze dragende, strakke vloer of chape voorzie je eerst en vooral de juiste ondervloer.

Stap 2: Kies & leg de juiste ondervloer

Een juist type ondervloer kiezen valt niet te onderschatten. Met een goede ondergrond zorg je voor een egaal oppervlak en kan je ook rekenen op een goede geluiddemping en het weghouden van vocht. Enkele factoren die je best mee in rekening houdt tijdens het kiezen van je ondervloer:
 • Egaliserend vermogen: in hoeverre je de oneffenheden in de basisvloer weg kan werken met de ondervloer.
 • Warmte-isolatie: in hoeverre de ondervloer de warmte in een ruimte vast kan houden.
 • Geluidsdemping: in hoeverre de ondervloer het geluid kan dempen.
 • Vocht- en dampdichtheid: in hoeverre de ondervloer het vocht weg kan houden bij het laminaat.

Wat je kiest, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Gaat het om een nieuwbouwwoning, een oud huis of een appartement? In verschillende situaties kan een verschillend type ondervloer geschikt zijn. Als je een perfecte ondervloer gekozen hebt dan bevat deze ook steeds een handige handleiding waar je makkelijk mee aan de slag kan.

Stap 3: Laat je laminaat acclimatiseren voordat je het legt

Eens je de laminaat in huis hebt gehaald laat je deze best 48 uur acclimatiseren. Volg daarbij onderstaande tips op:
 • Laat het laminaat in de verpakking zitten
 • Leg het laminaat neer in de ruimte waar deze komt te liggen
 • Leg het laminaat op minstens 50 centimeter afstand van alle muren
 • Leg het laminaat altijd recht op de grond 

Door bovenstaande tips op te volgen, zorg je ervoor dat het laminaat in topconditie blijft. Indien je besluit om het laminaat schuin tegen een muur te zetten, loop je het risico dat het zal kromtrekken. Door het laminaat minstens 48 uur te laten acclimatiseren, kunnen de planken nadien niet meer extreem uitzetten of inkrimpen.

Stap 4: Zorg voor gepast materiaal tijdens het leggen van laminaat

Plan voldoende tijd in om aan de slag te gaan met het laminaat. Maar vergeet ook zeker niet om alle benodigdheden om laminaat te leggen in huis te halen. Zo kan je makkelijk én snel te werk gaan.
De basisbenodigdheden voor het leggen van laminaat:
 • Afstandhouders
 • Laminaatsnijder
 • Profielaftaster

Ready? Set? Go!

Alles in huis gehaald? Heb je het laminaat laten acclimatiseren? Hoog tijd voor het echte werk!

Stap 5: Zo ga je van start met het leggen van laminaat

“Hoe begin ik hieraan?” Een vraag die we maar al te vaak horen wanneer mensen laminaatvloer willen leggen. Ons advies: start met het meten van de planken en de ruimte. Zo vermijd je in elk geval dat je aan het einde van de kamer nog met kleine stukjes moet gaan werken. 

Begin met de eerste plank altijd in de hoek. Plaats afstandhouders tegen de muur en leg de eerste plank neer. Ons advies? Begin met één derde van een plak. Zaag het laminaat dus eerst op het juiste formaat. Let hierbij steeds op de afmetingen van jouw planken en de afmetingen van je ruimte. Misschien vraagt jouw kamer om een andere verhouding dan één derde, dit kan je best op voorhand bekijken zodat je op het einde niet met kleine stukjes laminaat moet werken. 

Een andere vraag die we regelmatig krijgen: “Hoe leg ik mijn planken nu het best? In de breedte of in de lengte?” Leg je laminaatvloer in de richting van de belangrijkste lichtbron. Denk daarbij aan de plaats van de grootste ramen in de kamer. Door deze regel toe te passen zal je kamer optisch groter lijken.

Stap 6: Leg alle banen uit

Leg vervolgens ook de andere planken uit dezelfde baan. Je begint dus allereerst met de baan die direct tegen de muur aan ligt. Aan het einde kan je mogelijk een kortere plank nodig hebben, die zaag je weer op het juiste formaat.

Nadien begin je met de tweede baan. Hiervoor kan je allereerst een volledige plank gebruiken. Vervolgens leg je op dezelfde wijze ook de andere planken uit die baan.

Bij de derde baan gebruik je weer één derde van een plank. Zo creëer je een mooi effect. Ook deze baan leg je weer volledig tot het einde. Dit proces herhaal je totdat de volledige vloer gelegd is.

Tip: Varieer met de lengte van de eerste plank per baan. Ons advies is om de eerste baan op één derde af te zagen, de tweede baan wél een volledige plank te gebruiken en bij de derde baan de eerste plank ook op één derde af te zagen. Hiermee verkrijg je een mooie en rustgevende structuur.

Tip: Meng laminaatplanken uit de verschillende verpakkingen. De kleur kan namelijk per verpakking variëren. Zo zijn er bij laminaatvloer vaak 6 tot 7 verschillende planken. Door te mengen zorg je ervoor dat er geen twee dezelfde planken langs elkaar komen te liggen.

Stap 7: Let op met de laatste baan

Bij de laatste baan moet je even opletten. Deze baan is hoogstwaarschijnlijk niet de volledige breedte van één laminaatplank. In dat geval zal je de laminaatplank in de lengte moeten zagen. Meet daarom nauwkeurig de afstand tussen de muur en de één na laatste baan op. Zaag de baan op het juiste formaat en klik vervolgens ook deze laatste baan volledig vast.

Stap 8: Lastige hoekjes en kantjes

Je hebt ongetwijfeld ook te maken met lastige hoekjes, niet haakse hoeken en/of leidingen. Hiervoor gebruik je best een profielaftaster. Meet alle maten nauwkeurig op en teken ze vervolgens over op het laminaat. Zo zorg je voor mooi en perfect doorlopend laminaat, ook in de lastige hoekjes en kantjes.  

Stap 9: Plinten plaatsen

Je bent nu klaar met het leggen van de laminaatvloer. Het enige wat je nog moet doen is het plaatsen van de plinten. Plinten kan je verlijmen met montagelijm of je kan ze bevestigen aan de hand van bevestigingsclips. 

Tip: Maak een keuze tussen plakplinten of opstaande plinten. De plakplinten zien er fraaier uit, maar de plakplinten zijn gemakkelijker te leggen. Aan jou om te bepalen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Stap 10: Bewonder het resultaat!

Je bent helemaal klaar. Nu kan je eindelijk genieten van die prachtige laminaatvloer. Vergeet zeker een geen foto te maken van het resultaat. Wij zijn alvast razend benieuwd of het gelukt is!

Voor advies en vragen

Neem contact op met onze klantenservice
Ma - vrij: 08:30 - 17:00 uur

  +31 40 80 80 325

  info@laminaat.nl