Laminaat op houten vloer leggen

Laminaat op houten vloer leggen

Mart Faassen |

Heb je een oude houten vloer in je huis en wil je deze een nieuwe look geven? Dan kun je ervoor kiezen om laminaat op de houten vloer te leggen. Laminaat is een populaire vloerbedekking die veel voordelen biedt, zoals een mooie uitstraling, makkelijk onderhoud en een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Maar kun je laminaat zomaar over een houten vloer leggen? En waar moet je op letten als je dat doet? We geven je alle informatie die je nodig hebt om laminaat op een houten vloer te leggen en vertellen je precies waar je rekening mee moet houden.

Kun je laminaat over een houten vloer leggen?

Ja, dat kan. Laminaat over een houten vloer leggen is een prima optie als je de bestaande vloer niet wilt of kunt verwijderen. Het bespaart je veel tijd, geld en moeite, en laminaat leggen is nu eenmaal relatief eenvoudig. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar de houten vloer aan moet voldoen om laminaat over een houten vloer te kunnen leggen.

Zo moet de houten vloer vlak, stabiel, droog en schoon zijn. Ook is het verstandig om een geschikte ondervloer te gebruiken om geluid, vocht en warmteverlies te voorkomen. We zullen je hier verderop meer over vertellen

Waarom laminaat leggen op een houten vloer?

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom je laminaat wilt leggen op een bestaande houten vloer. Zo kan het zijn dat je de huidige houten vloer niet meer mooi vindt of dat deze versleten is. Dit kan ook het geval zijn als je net bent verhuisd en er een houten vloer in de woning ligt.

Daarnaast kan het zijn dat je een houten vloer simpelweg te veel werk vindt qua onderhoud. Het plaatsen van een laminaatvloer over de oude houten vloer kan dan een goede keuze zijn, omdat laminaat makkelijker is in onderhoud.

Bovendien is het leggen van laminaat op een houten vloer voordelig, omdat het de noodzaak van het verwijderen van de oude houten vloer elimineert.

Je bespaart niet alleen tijd, maar ook geld dat anders zou worden besteed aan het verwijderen en afvoeren van de oude vloer.

Controleer de bestaande houten vloer

Voordat je laminaat op een houten vloer gaat leggen, zal je eerst de bestaande houten vloer goed moeten controleren. Niet elke houten vloer is namelijk geschikt om laminaat over te leggen. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten:

  • Losliggende vloerdelen: alle losliggende vloerdelen moeten eerst vastgezet worden.
  • Schroeven en spijkers: eventuele, uitstekende schroeven en spijkers moeten verwijderd worden.
  • Bollingen en krommingen: als er bollingen of krommingen in de vloer aanwezig zijn, moet er een tussenvloer geplaatst worden.
  • Oneffenheden: alle oneffenheden, zoals gaten, kieren en naden dienen verwijderd te worden. De ondervloer moet vlak, egaal, schoon en droog zijn voordat de laminaatvloer gelegd kan worden. 

Als de houten vloer niet aan deze voorwaarden voldoet, is het beter om de vloer eerst te egaliseren met een egalisatiemiddel of door middel van spaanplaten. Behoort dit niet tot de mogelijkheden? Dan is het raadzaam om de houten vloer vooralsnog te verwijderen.

Hoe leg ik laminaat op een houten vloer?

Als je hebt gecontroleerd of de houten vloer geschikt is om laminaat over te leggen, kun je de nieuwe laminaatvloer leggen.

Het laminaat leg je dwars over de houten vloer heen, zodat de naden en kieren van de vloeren niet gelijk aan elkaar lopen.

Hiermee voorkom je dat er kieren tussen de vloerdelen ontstaan en het laminaat gaat kraken. Als de naden van de houten vloer gelijk vallen met de naden van de laminaatvloer zal dit resulteren in een minder stabiele ondergrond. Het gebruik van een ondervloer wordt daarom aangeraden.

Welke ondervloer gebruiken als je laminaat op een houten vloer legt?

Welke ondervloer je nodig hebt voor het leggen van laminaat op een houten vloer, hangt af van de staat en het type van de houten vloer. In sommige gevallen is het mogelijk om laminaat direct over de houten vloer heen te leggen, maar een ondervloer wordt doorgaans aangeraden.

Een goede ondervloer voor laminaat op houten vloer is een ondervloer die vochtwerend, geluiddempend en warmte-isolerend is.

Een voorbeeld hiervan is een ondervloer van groene viltplaten of een ondervloer van aluminiumfolie met een foamlaag.

Nog op zoek naar een geschikte laminaatvloer?

Als je laminaat op een houten vloer wilt leggen, heb je een ruime keuze aan laminaatvloeren bij Laminaat.nl. Wij hebben laminaatvloeren in alle soorten, maten, kleuren en prijzen. Of je nu op zoek bent naar een laminaatvloer met een houtlook, tegellook of betonlook, bij ons vind je het allemaal!

Bovendien kun je bij ons ook terecht voor ondervloeren, plinten, wandpanelen en plafondpanelen. Bekijk ons assortiment online en bestel vandaag nog je laminaatvloer. Profiteer van onze scherpe prijzen, snelle levering en uitstekende garantie.

Je vloer door ons laten leggen?

vloer laten leggen