Laminaat schuren

Laminaat schuren

Mike van Hout |

Laminaat is een populaire en voordelige keuze voor vloerbedekking in veel huizen. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen, diktes en breedtes. Maar hoe zorg je ervoor dat je laminaat mooi blijft?

Kun je laminaat schuren, lakken, oliën of verven? En waarom zou je dat willen doen? In dit artikel geven we je antwoord op al deze vragen en meer. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over laminaat schuren.

Kun je laminaat schuren?

Het korte antwoord is: nee, je kunt laminaat niet schuren. Laminaat bestaat uit verschillende lagen kunststof en houtvezels, die samengeperst worden tot stevige planken.

De bovenste laag is een slijtvaste laag die het laminaat beschermt tegen krassen, vlekken en slijtage. Daaronder zit een decorlaag met een fotoprint van hout, steen of een ander materiaal, die het laminaat zijn uiterlijk geeft. De onderste laag is een stabiliserende laag die het laminaat zijn vorm en stevigheid geeft.

Als je laminaat gaat schuren, dan beschadig je de slijtvaste laag en de decorlaag, waardoor je de fotoprint weg schuurt en de houtvezels blootlegt.

Dit maak het laminaat niet alleen lelijk, maar zorgt er ook voor dat het laminaat kwetsbaar wordt voor vocht, vuil en beschadigingen. Bovendien verlies je de garantie op je laminaat als je het schuurt, omdat je het product verandert. Kortom, laminaat schuren is geen goed idee.

  Hoe houd je je laminaat mooi zonder te schuren?

  Als je laminaat niet kunt schuren, hoe houd je het dan mooi? Er zijn diverse manieren om je laminaat te onderhouden en te herstellen, zonder dat je het hoeft te schuren. Hieronder geven we je enkele tips voor het verzorgen van je laminaat:

  • Reinig je laminaat regelmatig: het is belangrijk om je laminaat regelmatig schoon te maken, om te voorkomen dat er vuil, stof of zand op je vloer komt. Zand, stof en vuil kunnen namelijk krassen of slijtage veroorzaken.
  • Bescherm je laminaat tegen krassen: het is ook belangrijk om je laminaat te beschermen tegen krassen, die kunnen ontstaan door meubels, schoenen of huisdieren. Als er toch krassen op het laminaat ontstaan, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te herstellen.
  • Herstel je laminaat bij beschadigingen: het kan gebeuren dat je laminaat toch beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een val, een stoot of een brandplek. In dat geval kun je het laminaat repareren met een speciale laminaatvuller of -reparatieset, afhankelijk van de soort, ernst en plaats van de schade.

  Kun je laminaat wel lakken of oliën?

  Naast schuren, kun je laminaat ook niet lakken of oliën. Laminaat heeft namelijk al een slijtvaste laag die het laminaat beschermt en afwerkt.

  Lak of olie hecht niet goed aan laminaat, waardoor het laminaat juist kan beschadigen of verkleuren.

  Bovendien verlies je de garantie op je laminaat als je het lakt of oliet, omdat je het product verandert. Kortom, laminaat lakken of oliën is ook geen goed idee.

   Is het wel mogelijk om laminaat te verven?

   Ja, het is wel mogelijk om laminaat te verven, maar het is niet altijd aan te raden. Laminaat verven is namelijk een moeilijke, tijdrovende en risicovolle klus, en een mooi resultaat is niet altijd gegarandeerd.

   Houd er rekening mee dat laminaat na het verven minder slijtvast en waterbestendig is, en dat je de garantie op het laminaat verliest. 

   Bovendien kan de verf na verloop van tijd gaan slijten, verkleuren of loslaten, waardoor je laminaat er weer lelijk uit gaat zien. Kortom, laminaat verven is mogelijk, maar niet aan te raden.

   Laminaat kopen bij Laminaat.nl

   Wil je een laminaatvloer kopen die je niet hoeft te schuren, lakken, oliën of verven? Dan ben je bij Laminaat.nl aan het juiste adres. Wij zijn de grootste online laminaatwinkel van Nederland en bieden je een ruim assortiment aan laminaatvloeren met verschillende kleuren, stijlen, diktes en breedtes.

   Laat een reactie achter

   Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.