Laminaat verven

laminaat verven

Mees Vermolen |

Laminaat is een veelzijdige en duurzame keuze voor de vloer vanwege zijn praktische eigenschappen. Maar ook laminaat kan soms zijn glans verliezen na verloop van tijd. 

Wat als we je zouden vertellen dat er een manier is om je laminaatvloer een nieuw leven in te blazen, waardoor deze er weer fris en stijlvol uit komt te zien zonder de vloer te hoeven vervangen?

Het antwoord ligt in een onverwachte oplossing: het verven van laminaat. Duik met ons mee in de wereld van laminaat verven en ontdek hoe dit proces een wereld van verschil kan maken in de uitstraling van je interieur.

Kun je laminaat verven?

Ja, je kunt laminaat verven, maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Als je laminaat wilt verven, moet je rekening houden met de verschillende lagen en eigenschappen van het laminaat.

Zo kun je niet zomaar elke verf gebruiken, want niet elke verf hecht goed aan laminaat. Je moet ook de juiste voorbereidingen treffen, want anders beschadig je het laminaat of krijg je een lelijk resultaat.

Laminaat verven is dus mogelijk, maar je moet wel weten hoe je het moet doen en wat je nodig hebt.

Kun je ieder soort laminaat schilderen?

Nee, je kunt niet ieder soort laminaat schilderen. Sommige soorten laminaat zijn beter geschikt om te verven dan anderen. Dit hangt af van de kwaliteit, de dikte en de afwerking van het laminaat.

Over het algemeen geldt; hoe hoger de kwaliteit en de dikte van het laminaat, hoe beter het te verven is.

Dit komt doordat kwalitatief laminaat meer houtvezels bevat, die de verf beter kunnen opnemen.

Ook de afwerking van het laminaat speelt een rol. Sommige laminaatvloeren, zoals hoogglans laminaat, hebben een gladde en glanzende toplaag, die lastiger te verven is. Andere laminaatvloeren hebben een matte en ruwe toplaag, die eenvoudiger te verven is.

Wat heb je nodig om laminaat te verven?

Om laminaat te verven, heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

  • Stofzuiger of bezem om de vloer schoon te maken
  • Sopje met een scheutje ammoniak om de vloer te ontvetten
  • Schuurmachine of schuurpapier om de toplaag van het laminaat op te schuren
  • Primer of grondverf om de vloer voor te behandelen
  • Laminaatverf om de vloer te verven
  • Kwast of roller om de verf aan te brengen
  • Afplaktape of afdekfolie om de plinten en de muren te beschermen
  • Roerstokje om de verf te roeren
  • Verfbakje of om de verf in te doen
  • Doek of spons om overtollige verf te verwijderen

Met welke verf kun je laminaat schilderen?

Je kunt laminaat schilderen met een speciale laminaatverf. Deze verf hecht goed aan het laminaat en is slijtvast en waterbestendig. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en afwerkingen, zoals mat, glans of zijdeglans. Ook kun je kiezen voor een verf met een speciaal effect, zoals white wash, betonlook of krijtverf.

Let er wel op dat je verf kiest die past bij de primer of grondverf die je hebt gebruikt.

Je kunt het beste de verf van hetzelfde merk of dezelfde lijn gebruiken als de primer of grondverf, om een goede hechting en een mooi resultaat te garanderen.

Hoe moet je laminaat verven of schilderen?

Als je alle materialen en gereedschappen hebt verzameld, kun je beginnen met het verven of schilderen van je laminaat. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Laminaatvloer schoonmaken

Begin met het grondig schoonmaken van de laminaatvloer door te stofzuigen of te vegen om al het vuil, stof en zand te verwijderen. Zorg ervoor dat hoeken en randen goed schoon zijn en verwijder alle meubels en spullen van de vloer.

2. Laminaat vloer ontvetten

Nadat de vloer schoon is, kun je het laminaat ontvetten. Dit doe je door de laminaatvloer te dweilen met een sopje waaraan een scheutje ammoniak is toegevoegd. Spoel de vloer achteraf grondig na met schoon water en laat deze volledig drogen.

3. Toplaag afschuren

Gebruik een schuurmachine of schuurpapier om de toplaag van het laminaat lichtjes op te schuren. Zorg voor een gelijkmatige en voorzichtige aanpak om beschadiging van de decorlaag en houtvezels te voorkomen.

Verwijder na het schuren al het stof van de vloer met een stofzuiger of zachte bezem. Meer weten over het schuren van laminaat? Lees ons handige blogartikel over laminaat schuren.

4. Breng primer aan

Breng een geschikte primer voor laminaat aan met een kwast of roller. Zorg ervoor dat de primer past bij de verf die je gaat gebruiken. Laat de primer volledig drogen volgens de instructies op de verpakking.

5. Laminaat verven

Gebruik speciale laminaatverf en breng deze gelijkmatig aan met een kwast of roller. Kies een verf die geschikt is voor laminaat en past bij de gebruikte primer.

Breng dunne en gelijkmatige lagen aan en laat elke laag goed drogen volgens de instructies op de verpakking. Meestal zijn twee tot drie lagen verf nodig voor de gewenste kleur en dekking.

Wees de eerste dagen voorzichtig met de vloer om schade of loslaten van de verf te voorkomen.

Vermijd schoenen op de vloer, het verschuiven van meubels en het nat maken van de vloer. Na een paar weken is de verf volledig uitgehard en kan de vloer weer normaal worden gebruikt.

Wat kost een laminaat vloer schilderen?

De kosten van een laminaat vloer schilderen hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van de vloer, de kwaliteit van de verf, de benodigde materialen en de eventuele arbeidskosten. Hieronder geven we je een indicatie van de kosten van een laminaat vloer schilderen:

Factor: Kosten:
Grootte van de vloer € 5 tot € 10 per m2
Kwaliteit van de verf € 10 tot € 30 per liter
Benodigde materialen € 20 tot € 50
Arbeidskosten € 30 tot € 50 per uur
Totaal € 200 tot € 1000

Let op: dit zijn slechts schattingen en kunnen afwijken van de werkelijke kosten. De kosten kunnen ook variëren per regio, per winkel en per schilder. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan voordat je een laminaat vloer laat schilderen.

Alternatief voor het verven van laminaat

Als je laminaat gaat verven, zal je meestal het dessin wegverven. Wellicht is dit ook het doel van het schilderen van je laminaatvloer, maar dit kan op zijn beurt weer zorgen voor een saai ogende vloer.

Daarnaast is het verven van laminaat een klus die veel tijd en moeite in beslag zal nemen. Of het de moeite en het geld waard is, wordt daarom weleens in twijfel gebracht.

Ben je toe aan een andere kleur laminaatvloer, kun je wellicht beter een nieuwe laminaatvloer leggen. Een nieuw laminaat hoeft namelijk niet veel geld te kosten, en zal mogelijk minder tijd en moeite kosten dan het verven van je oude laminaatvloer.

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.