Is een PVC vloer milieuvriendelijk?

is een pvc vloer milieuvriendelijk

Mees Vermolen |

We worden ons er steeds meer van bewust hoe belangrijk het milieu wel niet is. Een schone leefomgeving met voldoende natuur resulteert in een goed welzijn voor mens en dier. Ook met de aankleding van onze woning is het belangrijk om milieuvriendelijk en duurzaam aan de slag te gaan. Is een PVC vloer bijvoorbeeld milieuvriendelijk? Of zijn er nog betere alternatieven? Wij leggen het je graag uit.

Wat is een milieuvriendelijke vloer eigenlijk?

Een milieuvriendelijke vloer is een vloer die zo weinig mogelijk schade toebrengt aan het welzijn van mens en dier. Uiteraard is de vloer maar een heel klein deeltje van je huishoudelijke uitstoot, maar wanneer hij geproduceerd en getransporteerd wordt, brengt hij wel schade toe.

Zo kunnen er chemische stoffen vrijkomen tijdens de productie en wordt er heel wat CO2 de lucht in gestuurd tijdens het transport. Gelukkig zijn er ook heel wat vloeren die wel milieuvriendelijk geproduceerd worden.

Waar moet een milieuvriendelijke vloer aan voldoen?

Om een milieuvriendelijke vloer te hebben, moet hij voldoen aan enkele criteria.

  • Vloerverwarming: Zo moet het mogelijk zijn om je vloer te combineren met vloerverwarming. Zo verwarm je je huis op een duurzame manier.
  • Onderhoudsvriendelijk: Moet je bijvoorbeeld een chemisch product of oplosmiddel gebruiken dan kan dat ervoor zorgen dat er schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Lange levensduur: Een vloer met lange levensduur is een must. Zo geniet je enerzijds op lange termijn van je vloer, maar moet er geen nieuw exemplaar geproduceerd en getransporteerd worden voor in jouw huis.
  • Keurmerk: Check altijd even het keurmerk van de vloer die je kiest. Zo heb je voor houten of laminaat vloeren het PEFC-keurmerk.

Milieuvriendelijke PVC vloer

Een PVC vloer sluit mooi aan bij bovenstaande criteria. Zo installeer je zonder problemen vloerverwarming onder je PVC vloer, is de vloer onderhoudsvriendelijk én geniet je op lange termijn.

Wist je trouwens dat je voor een nóg milieuvriendelijker én watervast alternatief kan gaan? Enerzijds worden onze SPC vloeren op een duurzame manier geproduceerd. Zo zijn onze SPC-panelen en -tegels 100% recyclebaar dankzij hun circulaire productieproces.

Anderzijds zijn ze compatibel met vloerverwarming, hebben ze een lange levensduur en zijn ze enorm gemakkelijk in onderhoud. Stofzuigen en eens langsgaan een vochtige dweil zijn al voldoende om de tegels en panelen schoon te houden.

Milieuvriendelijk productieproces van SPC

Tijdens het produceren van SPC producten komt er geen afval en geen schadelijke uitstoot vrij. SPC is 100% weekmakervrij waardoor er geen formaldehyde aan te pas komt.

Daarom is SPC in vergelijking met een heleboel andere interieurproducten een milieuvriendelijk alternatief.

Bovendien worden er in het productieproces afvalstromen en plaatmateriaal dat niet geschikt is voor verkoop, vermalen om deze opnieuw te gebruiken als grondstof. Zo brengen we afgedankt SPC materiaal opnieuw in de keten.

Duurzame keuze

We kunnen dus concluderen dat een PVC vloer milieuvriendelijk is, maar een SPC vloer is nog net dat tikkeltje milieuvriendelijker. Investeren in een mooie én duurzame SPC vloer is dus een milieuvriendelijke keuze.