Laminaat reinigen, hoe doe je dat?

laminaat reinigen

Is jouw laminaat vloer toe aan een schoonmaakbeurt? We geven je alle do's en don'ts om jouw laminaat op een goede manier te reinigen. Dit is hoe je jouw laminaatvloer in topconditie houdt en hoe je laminaat reinigen mogelijk maakt!

Laminaat voor dagelijks gebruik

De laminaatpanelen van laminaat.nl, waaronder de HDM Dsire, HDM Homebrand of Villeroy & Boch hebben een robuuste kern en een high-tech toplaag. Hierdoor zijn ze stevig en bestand tegen krassen en slijtage. Bovendien is de toplaag vochtwerend, maar opgelet! Dat wil niet zeggen dat je langdurig water op je panelen mag laten staan. Knoei je bijvoorbeeld met je drankje of stoot je een vaas om, veeg dan onmiddellijk de vloeistof op met absorberend keukenpapier. Zo heeft het water geen kans om in de naden van de vloer te trekken en permanente schade aan te richten.

Goede voorbereiding is half werk. Zo ook bij jouw laminaatvloer. Voorzie vloerbescherming onder de poten van je tafel, de plek waar je bureaustoel regelmatig rolt en leg een mat aan je voordeur. Zo kunnen er geen krassen ontstaan tijdens het verschuiven van je meubels en neem je geen zand en andere vuilresten mee in huis. Je schoenen uitdoen wanneer je thuiskomt is ook een goed idee. Combineer je jouw laminaatvloer trouwens met vloerverwarming dan is het zalig om op kousen- of blote voeten rond te lopen in huis. Anders is een leuk paar pantoffels misschien wel de oplossing!

Hoe moet ik mijn laminaat reinigen?

Om een prachtige look mogelijk te maken, is het belangrijk om je laminaat goed te onderhouden. Laminaat is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeer onderhoudsvriendelijk. Voor dagelijkse schoonmaak is de optie van een droog doekje mogelijk. Op deze manier ga je strepen tegen, deze optie is dan ook dagelijks mogelijk, een stofzuiger raden we ook aan, maar eerder wekelijks in plaats van meerdere dagen per week. Je vloer reinigen moet dan ook niet moeilijk zijn! 

Laminaat droog schoonmaken

Laminaat vraagt weinig onderhoud. Met een stofzuiger en elektrostatische stofdoekjes kom je met dit vloertype al een heel eind. Stofzuig de laminaatvloer enkele keren per week. Zorg er wel voor dat de borstel van je stofzuiger niet te hard is, een zuigkop voor harde vloren is het beste, en regelmatig wordt schoongemaakt. Soms blijft er zand of ander vuil in de borstel zitten dat op zijn beurt de vloer kan beschadigen. Tussendoor kan je met elektrostatische stofdoekjes het laminaat stofvrijhouden.

Laminaat dweilen

Enkel voor hardnekkig vuil zal je af en toe ook eens met een goed uitgewrongen dweil aan de slag moeten gaan. Is je dweil te nat, dan kan het water in de naden van de panelen dringen waardoor de panelen bij de naden kunnen gaan opzwellen. Zorg dus dat je doek licht vochtig is en gebruik geen producten zoals allesreiniger of groene zeep. Schoonmaken met groene zeep of allesreiniger laat je vloer er na verloop van tijd dof uit zien en veroorzaken strepen. Dit wil je natuurlijk vermijden. Gebruik dus uitsluitend een mild schoonmaak product bestemd voor laminaat om je vloer te dweilen.

Wanneer je te maken hebt met vlekken van inkt, schoenzolen of teer, dan is het wat lastiger om ze te verwijderen. In dit geval heb je en sterke reiniger nodig zoals aceton of terpentine. Gebruik dit om de vlekken schoon te maken en ga er daarna overheen met een licht vochtige doek.


Laminaat reinigen zonder strepen

Heb je geen last van hardnekkige vlekken, dan is schoonmaken met enkel water voldoende. Zijn er toch vlekken zichtbaar dan kan je gebruik maken van een mild poetsmiddel specifiek voor laminaat of je kan een scheutje schoonmaakazijn toevoegen aan je emmer met water. Zo kan je je laminaat schoonmaken zonder strepen achter te laten!

Laminaat reinigen met een stoomapparaat

Deze vorm van reinigen raden we af! Uiteraard is het wel mogelijk, maar door de kracht van het stoomapparaat is de kans op beschadigingen, strepen en het kromtrekken van plinten groot. Wil je voorkomen dat je laminaat beschadigd raakt? Gebruik dan gewoon een dweil.

Met deze schoonmaakmiddelen maak je jouw laminaat schoon!

We zien dat steeds meer mensen zich afvragen welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn voor je laminaat schoon te maken/ te houden. Onderstaande middelen zijn uitermate geschikt hiervoor. Bij twijfel raden we dan ook ten alle tijden aan om gebruik te maken van deze middelen. Dit draagt dan ook bij voor een langere levensduur van jouw laminaat.

Laminaat schoonmaken met schoonmaakazijn

Laminaat schoonmaken is op meerdere manieren mogelijk. Door water te mengen met een scheutje schoonmaakazijn zorg je ervoor dat er geen strepen achtergelaten worden. Iets wat uiterst belangrijk is voor het behouden van een correcte, egale laminaat look. 

Laminaat schoonmaken met ammoniak

Door warm water te mengen met een scheutje ammoniak verlos je jouw laminaat van een hardnekkige aanslag. Door de kracht van ammoniak is dit een manier van schoonmaken die we eerder (half)jaarlijks aanraden. Te vaak deze schoonmaakoptie kiezen is geen goede oplossing. Hierdoor zou je namelijk de beschermlaag kunnen beschadigen.

Wat moet je niet doen bij het schoonmaken van je laminaat?

We raden ten alle tijden af om je laminaat schoon te maken met chloor, allesreiniger of groene zeep. Deze middelen zorgen er namelijk voor dat je laminaat dof wordt of dat er zelfs strepen tevoorschijn komen. 

Laminaat herstellen

Merk je toch oppervlakkige krasjes of gebruiksschade op? Met een herstelkitje laat je jouw laminaatvloer er terug als nieuw uit zien.

Heb je nog vragen of extra advies nodig? Aarzel dan niet om even contact op te nemen!

Voor advies en vragen

Neem contact op met onze klantenservice
Ma - vrij: 08:30 - 17:00 uur

  +31 40 80 80 325

  info@laminaat.nl